Szlovák uralom a gyarmati SuperCross futamon Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/12/04
A hét közepén még a verseny elhalasztása is felvetődött, a hatalmas mennyiségű hó, valamint a szeszélyes hőmérsékleti értékek miatt.
Hirdetés
Újfent szűk száz versenyző a SuperCross negyedik futamán, köztük 15 szlovák krosszos – igazi „nagy nevek” mérték össze erejüket Balassagyarmaton. A hölgyek között Benkó Barbara ( Focus M.I.G. Team ) állhatott a dobogó tetejére, míg a férfiaknál a papírforma szerint Barenyi Milan (KCK Oslany ) iskolázta a két ország versenyzőiből álló elit férfi mezőnyt.
A hét közepén még a verseny elhalasztása is felvetődött, olyan állapotok uralkodtak Nógrádban a hirtelen leesett hatalmas mennyiségű hó, valamint a szeszélyes időjárás, a hol pozitív, hol negatív tartományban mozgó hőmérsékleti értékek miatt. Olvadás, fagyás, ónos eső alakította a körülményeket, melyeket a szervezők egy teljes napon keresztül próbáltak minél inkább „emberibbé” varázsolni – egy kisebb csapat hólapátokkal és jégtörővel tisztította meg a nyomvonal jelentős részét.
 
Az üldöző sor célja hiú ábránd maradt, Barenyit senki nem tudta tartani Az üldöző sor célja hiú ábránd maradt, Barenyit senki nem tudta tartani
 
A 11:15-ös rajtban még jócskán fogcsikorgató hidegben történt meg az első nemzetközi összecsapás, melyet Terbe Dezső (Ózdi KE) nyert meg Longauer Ladislavval (CK Banska Bystrica) szemben a master 3-asok között – és az abszolútban is. Az U15-ös fiúknál a hazai pályán versenyző Perlaki Erik (Vitalitás SE) nem bírt szlovák ellenfelével, a fiatalok korcsoportját Zimany Kristián (CK Krupina) nyerte.
Minimális késéssel, pontban délben startolt a felnőtt női, férfi U19-es és master 2-es mezőny. A hölgyeknél Benkó Barbara (Focus M.I.G. Team) már az elején ellépett üldözőitől és lényegében szemre igen higgadtnak tűnő, kiegyensúlyozott körözésbe kezdett, melyet a verseny végéig nem is veszélyeztetett senki. Dósa Eszter (Vitalitás SE) próbált volna a leginkább nyomába eredni, amikor is fél távnál egy ritmusváltás után meglépett a Zuzana Vojtasova (CK Banska Bystrica) – Módos Gabriella (Merida Maraton Team – CST) párostól. Az ötlet jónak bizonyult, így biztosan szerezte meg a második helyet, míg a dobogó legalsó fokára végül a szlovák versenyző állhatott fel.
 
Üldöző hármas a későbbiekben: Haring, Buruczki és a 39 éves Glajza a dupla akadálynál Üldöző hármas a későbbiekben: Haring, Buruczki és a 39 éves Glajza a dupla akadálynál
 
- Nem készülök egyáltalán, standard hétközi edzések után a hétvégén kihasználom ezeket a lehetőségeket, ilyen időben nem szívesen mennék ki magamtól, de így van miért megindulni. A pálya tetszett, nem volt sok akadály és tényleg látszott a rengeteg munka ami benne volt, hogy lehessen haladni rajta. Saját tempót mentem, de rettenetesen fázós vagyok és úgy érzem nem  tudom kihajtani magam, valahogy nem tudok annyira gyorsan haladni ilyen időben mint szeretnék. A salgótarjáni futam tervben van, de egy lehetséges edzőtábor miatt még nem végleges, hogy ott tudok lenni, az Országos Bajnokság viszont mindenféleképpen érdekel majd – nyilatkozott a hölgyek kategóriájának győztese, Benkó Barbara .
 
A férfiaknál a két Glajza Ondrej (apa és fia: Finance Centrum és ZP Sport a.s. Podbrezová), valamint Fenyvesi Péter (X2S Kona Team Ironclad) már az első kör végére elszakadt az üldözőktől, a második végére pedig már magabiztos előnnyel rendelkeztek. Fél távhoz azonban már családi összefogással ketten érkeztek az élen, hátrahagyva Fenyvesi Pétert. Meglepő fordulat nem történt a végéig, az ifjabbik Glazja az U19-et és egyúttal az abszolútot is nyerte, míg az idősebbik „csendben” vitte el a master 2-es kategória aranyérmét fia mögött néhány méterrel érkezve. Fenyvesi Peti megjött a második helyen a juniorok között, harmadikként Pelikán János (Merida HCT) érkezett – az összetett győzelemért járó, a Boneshaker által felajánlott Haibike Noon vázszett sorsa így már most eldőlt, hiszen Fenyvesit már nem lehet behozni az összetettben.
 
Milan Barenyi Milan Barenyi
 
Master 2-ben a további helyezésekért komoly harc folyt, az előző futamon az addig magabiztosan vezető Kolb Tamást (Blue Scorpions MC) ketten is megelőzték, közülük Huszár Norbert Balassagyarmaton is szerette volna megismételni ezt. A harmadik kör végén ennek már látható jeleit is adta, próbált elszakadni ellenfelétől, ami ha csak méterről-méterre, szemre igen lassan is ment, de sikerült és előnyét a célig meg is tudta tartani.
 
Délutánra megjött a szép idő, kisütött a nap és a pálya is felengedett a naposabb szakaszokon – elég érdekes körülményeket teremtve. A 13:15-kor startolt elit és hobbi férfi felnőtt, valamint master 1-es mezőnyben 51-en álltak a startvonal mögött, közülük ugyanide visszaérkezve az első kör végén hatan már ki is magaslottak a mezőnyből. A vonatban az egyetlen magyar versenyző Buruczki Szilárd (Magellan Kőbánya TC) volt, utazótársai Barenyi Milan (KCK Oslany, világranglista: 119.), Martin Haring (CK Banská Bystrica, 143.), Glajza Robert (CK Banská Bystrica, 190.), Batora Lukas (Outsiterz Novatec Bratislava) és Stefan Gajdosik (Bike Pro Banská Bystrica) voltak. Barenyi a második kör végére már egyedül érkezett az élen, kérdés nélküli magabiztossággal haladt láthatóan egy sebességi fokozattal gyorsabban üldözőinél. Meglepetésről nem tudunk beszámolni, ez kitartott számára a végéig – de a körülményeket jól jellemzi, hogy az egyik árnyékos, csúszósabb szakaszon még a szlovákok elit versenyzőt is lehetett látni bukás közben a verseny közepe tájékán. A dobogós helyekért Glajza, Haring és Buruczki küzdött, sokáig együtt is haladtak, aztán az utolsó két körben megindult a taktikázás, melynek eredményeképpen kis időkülönbségekkel a fenti sorrendben értek célba. Mögöttük a kezdő hatos további két tagja, Batora és Gajdosik érkezett, majd a végig magányosan haladó Frano Martin (CK Banská Bystrica) és az őt hasonlóan követő Zimany Andrej (Bike Pro Banská Bystrica) érkeztek az első nyolc között. Az abszolútot nézve még három versenyző tudott körhátrány nélkül célba érni; Vinczeffy Zsolt (zerge.info) aki bezsebelhette a master 1-es győzelmet is és a második legjobb magyar lett Balassagyarmaton, miután az utolsó körben leszakította magáról Szórádi Balázst (Merida HCT), és a folyamatosan a sarkukban haladó Rónaszéki Balázst (Merida HCT) sem engedte közelebb. Masterben Lengyel Gábor (Go Fast) és Dr. Bakos Gergő (Salgótarjáni HKE) állhatott fel a dobogóra, míg hobbiban egy egész verseny alatt tartó ki-ki meccs után Vertich Tamás (Salgótarjáni HKE) diadalmaskodott Pálmai Zsolt ( Hotel Yacht Club KSE) előtt, harmadikként Hacsi Ákos (TEAM 3K – Kazincbarcika) ért célba.
 
Ifjabbik és idősebbik Glajza Ondrejjel csak Fenyvesi Péter tudta tartani a lépést némileg Ifjabbik és idősebbik Glajza Ondrejjel csak Fenyvesi Péter tudta tartani a lépést némileg
 
- Erősek a szlovákok, de az országos bajnokságuk közeledtével ez érthető, és annyira véresen komolyan én sem harcoltam talán, továbbra is edzésképpen nézek a cyclo-cross versenyekre. A második-harmadik körben nekem kellett húzni a sort, de itt mire előre keveredtem, hogy vezessek, az alatt már nagyon elment Barenyi. Innentől nem távolodtunk tovább, viszont nem is közeledtünk, lényegében egymásra figyelés ment, ami az utolsó két körig ki is tartott. Akkor viszont szétszakadtunk és itt már nem tudtam visszakapaszkodni. A január 2-ai salgótarjáni záró futam egy jó erőfelmérő lesz az Országos Bajnokság előtt, én szeretnék ott lenni, meglátjuk, hogy ott lesznek-e majd a szlovák ellenfelek is – mondta Buruczki Szilárd , a legjobb helyen végzett magyar versenyző a futam után.
 
Az összetett állásról még az ünnepek előtt beszámolunk, mikor is egy Milan Baren yivel a verseny után készített interjút is közlünk majd. Addig is mindenkinek jó felkészülést kívánunk a záró MOTOREX Karancs Kupára , melyet 2011. január 2-án Salgótarjánban, a megszokott tóstradi, SBTC-sportpálya környéki katlanban rendez majd a Salgótarjáni Hegyikerékpáros Egyesület. Az I. SuperCross Sorozat összetettjének eredményhirdetését is ezen a napon, rögtön a záró futam után tartják majd a sorozat rendezői Salgótarjánban.
 
Eredménylista (pdf): Klikk ide!
Hirdetés