Suunto Ambit 2 karóra, mint kerékpáros komputer?

Suunto Ambit 2 karóra, mint kerékpáros komputer?

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2014/08/06
Értem én, hogy multisportóra, de mire használható?
Hirdetés

Mennyire alkalmas egy karóra kerékpáros komputernek? Ezt a kérdést korábban már feszegettük, csak pont fordított irányból közelítettük meg a témát. Kezemben a Suunto Ambit 2, amit már teszteltünk, mi több a kisebb testvérét, a Core-t is. De most nem az óra a lényeg.

 

 Az Ambit a csuklónkon nagyon pofás karóra, de mit mutat a kormányon? És mennyire használható?

 

Suunto Ambit 2 kerékpáros karóra Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Suunto Ambit 2 kerékpáros karóra
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Amikor egy karóra megkapja a multisport jelzőt, az magával hozza azt a lehetőséget is, hogy lesz olyan sporttevékenység, amelyben az óra nem a kezünkre kerül. Mint például a kerékpározás. Ugyan hordhatjuk menet közben is a csuklónkon, de jobb helye van ilyenkor a kormányon. De hogy kerül oda?

 

Karóra a kormányon
Az Ambithoz kapunk egy gumiból készült, patkóformájú bakot. Azt az adaptert egyszerűen csak a kormányunkra kell pattintani - bár nincs fix rögzítési mechanizmusa, a gyakorlati tesztek megnyugtató stabilitást mutattak - majd a karóránk, mintha csak a csuklónkra tennénk, erre rögzítjük fel. Elsőre kicsit furán néz ki, de nem vészes. Nem áll el túlságosan a kormánytól, így semmivel sem érzékenyebb esésnél sérülésre, mint egy normál komputer. Ráadásul hiába a kemény tereppróba, az óra a hosszú, köves túra végére sem mozdult el, csak hangyányit.

Ami a menetközbeni funkció kijelzés módosítást illeti, picit macerásabb, mint egy kerékpáros komputeren. Az óra oldalán levő főbb gombok megnyomására nagyobb figyelmet kell fordítani, mint a „vetélytársánál”, hisz nincs szorosan rögzítve a kormányra. A gombok megnyomásával a gumibak el tud fordulni… De kezelhető, csak meg kell szokni.

 

Suunto Ambit 2 kerékpáros karóra Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Suunto Ambit 2 kerékpáros karóra
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

A funkciókat tekintve bőségtál van. Kéznél volt folyamatosan minden alap adat, és azokon felül a GPS-nek köszönhetően számos egyéb hasznos infó is. A sebesség mérése is GPS alapján történik, így nincs meg a patent, egy-az-egyben-pillanatnyi adat visszacsatolásunk (nagyjából 2-3 másodpercnyi eltérés van az aktuális, pillanatnyi tempónk és a mutatott között). De nem hiszem, hogy ez bárkit is hátrányosan érint, hacsak nem száguldozik országúton olyan tempóval, amit már a traffipax bemérne.

 

Testreszabhatóság
Jól emlékszem az első digitális órámra, melynek jobb felső gombjának nyomogatására szépen sorban jelent meg a pontos idő, majd a dátum és mielőtt visszaértem volna a kiindulási pontra, az ébresztési időpont. Hiába volt fontos az esetek többségében az ébresztő beállítása, nem tudtam változtatni a sorrenden, így mindig többet kellett nyomkodni az órát. Mint ahogy hiába szerettem volna stopper funkciót is bele (amit a lelke egyébként könnyedén képes lett volna kezelni), ezt sem változtathattam meg. Ám ennek a kornak vége.

Kezdjük a legalapabb dolgokkal. Az Ambit 2 különböző sporttevékenységekre (alpin síelés, hegymászás, túrázás, országúti kerékpározás, mountain bike-ozás, nyílt vízi úszás, medencés úszás, terepfutás, futás, stb) alkalmas óra. Ezeknek megfelelően, minden módban megvannak az alap funkciók… de ne szaladjunk még tovább.

 

Az elérhető sporttevékenységek egy kattintással módosíthatók/specifikálhatók a Suunto adatkezelő oldalán, a movescount.com-on. Csak mountain bike-ozol? Vagy néha hegymászásra/túrázásra is adod a fejed? Esetleg úszol is? Semmi gond! Katt… és máris eltűnik minden más, nem használt sporttevékenység az órádról. Pár hónappal, vagy évvel később elkezdesz triatlonozni? Katt… és ez is az órádra kerül.

De mit is jelentenek ezek a sporttevékenységek? Ahány tevékenység, annyi féle információra van szükségünk az aktivitás közben. Egy gyalogtúra során kevésbé érdekes információ a sebességünk, a pedálfordulatszámról pedig ne is beszéljünk… Annál jobban érdekes a megtett távolság, a megtett szint felfele vagy épp lefele. A módok ezeket a funkciókat tartalmazzák csoportokba szedve.

No persze, ezek a csoportba szedett funkciók sem fedhetik le a személyes igényeinket. Tekerés közben Neked a legfontosabb az aktuális sebesség, a megtett távolság és a szint felfele? Alapból nem ezeket látod persze az Ambit első lapján, de sebaj. A webes felületen minden sport módban egyedivé tudod tenni a kijelző lapjainak adatait. Katt… és már azt látod, olyan sorrendben, ahogy szeretnéd.

Kíváncsi vagy mennyi sört ihatsz meg, hogy az eddigi mozgásod alatt elégetett kalóriákért cserébe? Esetleg tudni szeretnéd milyen meredekségű hegyoldalban tekertél idáig? Szeretnél figyelmeztetést kapni, ha vihar kezd kialakulni? Ezek a funkciók alapból nincsenek az Ambitban, de az APP ZONE felületen temérdeknyi applikáció közül válogathatunk, amiket könnyedén telepíthetünk óránkba.

A megjelenítendő (vagy épp nem megjelenítendő) funkciók kalibrálása mellett a webes felületen beállíthatjuk, szintén sporttevékenységenként egyénileg, hogy milyen időközönként mentse az adatainkat (1 vagy 10 másodperc), a GPS mérés mennyire legyen pontos – és ezzel mennyit bírjon az akkumulátorunk (legjobb – 16 óra, jó – 24 óra, általános – 50 óra, kikapcsolt mód – több mint 150 óra), valamint meghatározhatjuk azt is, melyik módban milyen kiegészítőket (pulzusmérő, lépésszámláló, pedálfordulatmérő, pedálozási erőmérő) keressen az óra csatlakoztatásra.

Haladó beállítások között megtaláljuk többek között a magasságmérés módjának beállítását, vagy épp az óra háttérvilágításának módjait is.

 

Suunto Ambit 2 kerékpáros karóra Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Suunto Ambit 2 kerékpáros karóra
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

 

Dicsekedni is lehet
Mindezek mellett a movescount.com oldal nem csak a kalibrálásra alkalmas. Ha már személyre szabva rögzítjük a sportolás közbeni adatainkat, utána lementhetjük őket a szerverre. És ha már fenn vannak a szerveren, miután kielemeztük, csak egy kattintás megosztani ismerőseinkkel, vagy épp a többi Suunto termék felhasználóval. A cég az elmúlt hónapokban megpendítette azt a hírt, hogy a Strava fejlesztőivel összeállnak, és a jövőben egy helyen, egy felhőben kezelődik mind a két felhasználó tábor adata.

A próbák során tapasztaltak arról győztek meg, hogy járhatóbb út a karóra felől megközelíteni a kerékpáros komputeres felhasználást, mint fordítva… pedig igazából csak egy helyen nyert a bringás komputerhez képest, a formatervnél.

 

Az órát tesztelésre a Suunto magyarországi forgalmazójától, a Amer Sports fióktelepétől kaptuk. Köszönjük. 

Hirdetés