Sokkal több, mint karóra... Suunto Core és Vector teszt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2012/10/08
Egy könnyű túrán csak követni kell a jelzést, de magashegyi túrán, esetleg köddel, viharral nehezítve, már más a leányzó fekvése.
Hirdetés

Bárki, aki kicsit komolyabban űz outdoor sportot, legyen az akár hegymászás, kerékpározás, vagy például könnyű búvárkodás, hasznos, ha pár információ szó szerint mindig kéznél van.

Ilyen adat például a hőmérséklet (pontosabban annak változása), magasság (vagy mélység), légnyomás (és annak változása), és tájolás (irányzék). Éppen ezért, ezen fontosabb infók - vagyis az ABC (Altitude-magasság, Barometer-légnyomás, Compass-tájoló) - a Suunto karórákban mind benne vannak.

 

Ilyen vidéken már nagy hasznát veszed egy mindig segítőtársnak
undefined
Kép forrása: undefined

Ilyen vidéken már nagy hasznát veszed egy mindig segítő társnak (Paraferee)

 

Általánosságban
Miért is fontos ez az ABC? Hisz mondhatja bárki, őt nem érdeklik a méterek, sem a Hpa-ok, az irányszög meg főleg, hisz csak követni kell a kék-jelzést…

A fenti érvek nagyjából Magyarország határian belül még igazak is lehetnek, ahol igazán el sem lehet tévedni, oly\' sűrűn és viszonylag jól jelöltek a turista-utak, valamint oly\' sűrűn vannak lakott területek… de egy nagyobb, magashegyi túrán, esetleg köddel, viharral nehezítve, már más a leányzó fekvése.

 

A) Magasság-mérés hasznosságához képzeljük magunk egy hosszú, egész napos túrába, ahol tudjuk, hogy a napi etappe, nagyjából 1000m szint lesz, és a nap előre haladtával, amikor még mindig nem látni hova is tartunk, jó tudni, mennyit tettünk már meg. Vagy tudjuk, hogy a menedékház, ahova a közelgő vihar elől megbújnánk 1550m magasan fekszik, de jó lenne azt is tudni, milyen magasan állunk épp, hogy lefele, vagy felfele induljunk el…

B) Légnyomás változásának figyelése már nem feltétlen csak a magashegyi utak során értjük meg, mily’ fontos lehet. A hirtelen változó légnyomás ugyanis első jele egy gyorsan közelgő viharnak, mely akár alattomosan, számunkra észrevétlenül közeledik felénk. Ilyenkor nagyon hasznos tud lenni egy figyelmeztető társ, akinek köszönhetően esetleg egy másik útvonalat választva még időben fedél alá jutunk.

C) A tájoló hasznos tud lenni, ha vadidegen tájon, vagy úttalan-utakon haladunk épp, és szeretnénk magunkat beirányozni a térképen, merre is haladunk, a terepen hova kellene tartanunk… Itt ismét el kell rugaszkodnunk egy börzsönyi, vagy bakonyi turista-utakon való sétálgatásunktól, ahol nem feltétlen érezzük ennek tényleges hasznosságát, de egy ködös Magas-Tátra túrán már hamarabb hálát tudunk adni a magasságos tervezőnek.

 

Folyamatosan „kéznél” van, így nyomon követhető minden adat
undefined
Kép forrása: undefined

Folyamatosan „kéznél” van, így nyomon követhető minden adat (Paraferee)

 

Suunto

A Suunto cég a világ egyik vezető precíziós műszereket gyártó cége, melynek termékeit a búvárkodástól kezdve, az állóképességi sportokon és síelésen keresztül, a hegymászás amatőr és profi sportolói használják.

Az outdoor-sportokra tervezett karórák palettáján megtaláljuk a korábban már általunk is tesztelt csúcsmodellt, a GPS-el is ellátott Ambit-ot, majd következik a műholdas vételtől mentes Core, és a lista végén a Vector.

 

A tudás közel ugyanaz, csak a kivitel más… Te melyiked hordanád?
undefined
Kép forrása: undefined

A tudás közel ugyanaz, csak a kivitel más… Te melyiked hordanád? (Paraferee)

 

A mag és a vektor
Ritkán adatik meg egy tesztelőnek, hogy egy gyártó két különböző modelljét is kipróbálhassa egyszerre. A Suunto forgalmazójának köszönhetően most az outdoor kategória Core és Vector modelljét kaptam kézbe, vagy inkább kézre.

Első ránézésre hatalmas különbség látszik a két óra között:

- A Core-nál azt látom, hogy egy komoly órával van dolgom. Mind az anyaga, mind a design professzionális. Biztos vagyok benne, hogy sokan csak a kinézete miatt veszik meg, még ha tudásából egyedül csak a pontos idő kijelzést használják… pedig bőven zsúfoltak okosságot bele, nem véletlen hogy 2007-es piacra kerülése óta számos díjat tudhat magának (pld: Men’s Journal – Gear of the year, Red Dot Design Award – Best of the best).

 

 

Aki egy tájoló kézbevételénél sem pánikol, a Core-val is elboldogul
Aki egy tájoló kézbevételénél sem pánikol, a Core-val is elboldogul

Aki egy tájoló kézbevételénél sem pánikol, a Core-val is elboldogul (Paraferee)

  

- Aztán ott van mellette a nagy öreg, a Vector, mely inkább a 90-es évek műanyag digitális karóráira hajaz... Tapintása sem hozza a felső kategóriás érzetet, de ez persze lehet hogy csak erősen szubjektív.

 

Vector – szinte mindent tud, amit a nagyobb testvér
undefined
Kép forrása: undefined

Vector – szinte mindent tud, amit a nagyobb testvér (Paraferee)

 

Persze a két óra ára és tudása között is elég nagy tér van. Menjünk végig a legfontosabbak között szemezgetve:

 

A tájolás
Mindkét óra digitális tájolója tulajdonképpen úgy működik, mint egy normál tájoló, csak a digitális kivitel előnyeivel feltuningolva. A kijelzőn láthatjuk az égtájat és a pontos fokot is, de ezen felül, hogy tényleg pontos és mindenhol jól használható eszköz legyen, beállíthatjuk a mágneses deklinációt, azaz a mágneses elhajlás értékét is, amivel korrigálhatjuk a normál tájolók hibáit, és nem kell fejben utána számolnunk… (mágneses deklináció: A Föld forgástengelye által meghatározott Északtól helyszíntől és évtől függően különböző mértékben eltér a mágneses Észak, amit az iránytűk, tájolók is mutatnak. Ezen eltérés kompenzálása végett, hogy ténylegesen a jó irány fele induljunk, mindig figyelembe kell venni a két észak közti eltérést. A mágneses deklináció ma hazánkban nagyjából 4fok körül van.)

 

Pontosan mér, ráadásul pontosabban is, hisz a mágneses elhajlást is kompenzálja automatikusan…
undefined
Kép forrása: undefined

Pontosan mér, ráadásul pontosabban is, hisz a mágneses elhajlást is kompenzálja automatikusan… (Paraferee)

 

A korrekció beállításával, a normál tájolóval összehasonlítva a méréseket, meglepő pontosságot tapasztalni. Amire oda kell figyelni méréskor, hogy az óra lapját vízszintesen kell tartani, máskülönben nem lesz jó a mérés! Ehhez a Vector óralapjára egy vízszintező buborékot helyeztek el.

Ezen felül be is állíthatjuk a kívánt irányt, amit tartani szeretnénk, és az óránk onnantól kezdve mutatja valós irányunkat a terepen a kitűzött célhoz képest (ismét csak egy magas-hegyi ködös szituációra gondoljunk, ahol nem látni jelöléseket, sem utat). Ezt a funkciót a Core-ban könnyedén elő tudtam hozni, a Vectorban viszont döcögős volt.

 

A forgatható órakeret már csak plusz adalék, amivel irányszöget is mérhetünk a terepen. Itt szintén a Core alumínium kerete magasan veri a Vector műanyagját, nem csak anyag választásban, de a forgathatóságban is. Sajnos utóbbinál a forgatás nehézkes, inkább levett állapotában használható kényelmesen.

  

Iránykövetéskor jobb-bal útmutatásokkal segíti utunk
undefined
Kép forrása: undefined

Iránykövetéskor jobb-bal útmutatásokkal segíti utunk (Parafere)

 

 Az iránytű kijelzése mellett párhuzamosan láthatjuk
- Core-on a pontos időt, vagy az égtájat, vagy a beállított irány követését.
- Vector-on az égtájat, az időt és a légnyomás változásának irányát.

 

A magasságmérés
Gyári adatok alapján mind a Core és mind a Vector 9000m tengerszint feletti magasságig mér. Ezt sajnos nem állt módomban tesztelni, viszont a Retyezát felhők felé nyújtózó kopár 2400m feletti csúcsain igen… ahol nagyjából 5%nyi eltérés volt tapasztalható a kiírt magassági pont és a mért érték között (de ez akár a Román térképek pontosságából is adódhatott).

A pillanatnyi magasságunkon felül megtudhatjuk a megtett úton eddigi szintemelkedésünk, de a Core-on szintén láthatjuk az emelkedés és süllyedés információkat is, mely adatok hasznosak tudnak lenni sok sport esetében, vegyük példának rögtön a hegymászást.

Az adatokat tárolhatjuk is, így egy-egy utunk vissza tudjuk nézni a későbbiekben is. Sajnos letöltési funkció nincs benne, így csak az óránkban tudjuk tárolni ezeket az „emlékeket”.

 

Magasságmérésnél kb 5% eltérés volt tapasztalható… kérdés kinek a rovására…
undefined
Kép forrása: undefined

Magasságmérésnél kb 5% eltérés volt tapasztalható… kérdés kinek a rovására…(Pareferee)

 

A Core számlapján a magasság mérés mellett párhuzamosan láthatjuk a pontos időt és a rögzítésben eltelt időt, vagy az emelkedést, vagy az ereszkedést, vagy a teljes szintemelkedést, vagy a hőmérsékletet. Bár a gyári leírásban létezik hőmérséklet kompenzáció, sajnos a teszt során nekem nem sikerült valósághű információt kinyerni, már ami a °C-okat érinti. A testhőmérsékletem folyamatosan bekavart, és amikor már látszott a lehelet, még mindig 18°C-t mutatott.

A Vector-on az aktuális magasság mellett a légnyomás változásának irányát és a pontos időt követhetjük nyomon, gombnyomásra tudjuk előhozni a többi adatot.

 

A barométer
A Suunto Core kijelzőjén nem csak grafikonon jelzi a légnyomást, de 30perces időközönként rögzíti is az elmúlt 24óra adatait. Az időjárás trend kijelzés hasznos segítség lehet, hogy lásd milyen idő vár rád, a viharjelzés funkció pedig jelzi a hirtelen változást, hogy még időben biztonságos helyre kerülhessél. Sajnos ez utóbbit nem sikerült letesztelni, mert bár a Retyezát egy erősen csapadékos helynek ismert, de 5napos túránk során egyszer láttunk felhőt, azt is piciny foszlány formájában…

Az óra automatikusan vált magasságmérő és barométer funkció között ha úgy szeretnénk, így különbséget tud tenni a mászás közbeni légnyomás változás és az álló helyzetben érzékelt időjárás okozta légnyomás változás között.

A Vector amellett hogy a bal felső sarokban folyamatosan jelzi a légnyomás változás irányát, megjeleníti az aktuális nyomást és hőmérsékletet. Ezen felül rögzíti is az adatokat az elmúlt 4 napra: az első 6 óra adatait óránkénti intervallumokban, utána pedig 6 órás intervallumokban. Viharjelzési funkció nincs benne.

 

Egyéb
Úgy általánosságban elmondható, hogy a Core kezelése, illetve annak beállításainak megtanulása nagyjából pár órát vett igénybe. Kézenfekvő gombok, érhető és könnyen kezelhető menüpontok segítik a gyors használatát. A felhasznált anyagok jó minőségűek, árának megfelelő kvalitást kapunk. A világítási funkciónak köszönhetően akár naplemente után is könnyedén leolvashatjuk az adatokat. A Vectornál hiába kevesebb a gomb, mégis valahogy nem állt kézre a használata és a menüje.

Mindkét óra elemcseréje nagyon egyszerű, és könnyű. Az óra háttámláját egy pénzérme segítségével kicsavarjuk, figyelve, hogy a piciny tömítő o-gyűrűt ne veszítsük el lelkesedésünk közben, majd régi lapos elem ki, új be, és tehetjük is vissza a fedelet.

Emellett akár az óraszíjat is cserélhetjük magunk. Különböző stílusú és színű szíjakból választhatunk, saját szánk íze kedve szerint.

 

Ilyen vidéken már nagy hasznát veszed egy mindig segítő társnak
undefined
Kép forrása: undefined

Ilyen vidéken már nagy hasznát veszed egy mindig segítő társnak (Paraferee)

 

A Suunto Core nagyon praktikus órának bizonyult, amit nem csak túrákon hordanék. Az ára, 91 900 Ft, sajnos elsőre (és másodikra is) soknak tűnik (főként egy normál karóra +tájoló +pontos térkép csomaghoz képest), de a sokrétű tudás egy piciny karórába zsúfolása és így egy kéz alá tervezése, értéke paritásban van az árral.

A Suunto Vector az ár-érzékenyek számára lehet jó választás. Ha megtanultuk a menüjét kezelni, tudásilag a drágább testvéréhez hasonlót kapunk 57 990 Ft-ért... a napi viselet pedig szubjektív :)

 

Technikai specifikáció

Suunto Core

valós idejű összeadódó magassági érték
hőmérséklet kompenzáció
összes emelkedés és süllyedés
felhasználó által mozgatható memória fájlok
automatikus váltás barometrikus és magasságmérő funkció között
7 napos alti/baro memória
méréspontosság: 1 méter
rögzítési gyakoriság: 1, 5, 30, 60 másodperc
magasságmérő és barométer rögzítés
magasságmérés -500 - 9000 méter között
magasságkülönbség mérés
grafikus mentés
memória funkció
kijelölési lehetőség a memóriában
stopper
visszaszámláló

égtáj megjelenítés
kalibrálás útmutató
fok pontosságú kompasz
mágneses elhajlás beállítási lehetőség
fő égtájak megjelenítése
iránykövetési funkció

üzemi hőmérséklet: -20 - +60 Celsius fok
felhasználó által cserélhető szíj
30 méterig vízálló az óra
tárolási hőmérséklet: -30 - +60 Celsius fok
kristályüveg számlap
menü alapú kijelző
Dot-matrix kijelző
Electro luminescent háttérvilágítás
éjjeli háttér világítási funkció
súly: 68 g
alacsony elemtöltöttség kijelzés
felhasználó által cserélhető elem
4 nyelvű menü: angol, német, francia, spanyol
gombzár
forgatható óra keret

12/24 óra
napkelte, napnyugta időpontja
dátum kijelzés
2 időzóna
1 ébresztési funkció
szundikálás funkció

hőmérő 1 fok pontossággal
7 napos időjárás memória
időjárás trendváltozás jelző
grafikus trend megjelenítés
hőmérő mérési zónája: -20 - +60 Celsius fok között

barométer, magasság rögzítési lehetőség
tengerszinten lévő légnyomás megjelenítés
magasságkülönbség mérés
barométer felbontása: 0,05 inHg/1 mbar
barometrikus mérés: 8,9 -32,4 inHg/300-1100 mbar között
időjárás riasztás
vihar riasztás

Suunto Vector

Magasságmérő

magasság riasztás
vertikális sebesség
hőmérséklet kompenzáció
felbontás 5 méter
rögzítési intervallumok: 20sec, 60sec, 10min, 60min.
automatikus 24 órás rögzítés
magasságmérés -500 - 9000 méter között
magasságkülönbség mérés
rögzített események visszanézése
napló funkció

Időmérés

visszaszámláló
stopper
split time, osztott idejű memória: 2

Kompasz

É, D megjelenítés
fok beosztású fejléc
elhajlás beállítási lehetőség
fő égtájak megjelenítése
iránykövetési funkció
szintező buborékkal ellátott kompasz

Egyéb

súly: 54 g
üzemi hőmérséklet: -20 - +60 Celsius fok
felhasználó által cserélhető szíj
30 méterig vízálló az óra
tárolási hőmérséklet: -30 - +60 Celsius fok
Electro luminescent háttérvilágítás
forgatható számlapgyűrű

Elem

alacsony elemtöltöttség kijelzés
felhasználó által cserélhető elem

Óra

12/24 óra
dátum kijelzés 2089-ig
3 ébresztési funkció

Időjárás

abszolút barometrikus nyomás
hőmérő 1 fok pontossággal
4 napos időjárás memória
időjárás trend jelző
hőmérő mérési zónája: -20 - +60 Celsius fok között
tengerszinten lévő légnyomás megjelenítés
magasságkülönbség mérés
barométer felbontása: 0,05 Hg/1 mbar
barometrikus mérés: 8,9 -32,4 Hg/300-1100 mbar között

 

Az órákat az Amersport Austria GmBh Magyarroszági képviseletétől kaptuk tesztre. Köszönjük!


Bővebb infó, holkapható: klikk ide!

 

Hirdetés