Shimano XM7 kerékpáros túra cipő Hír

Shimano XM7 kerékpáros túra cipő Hír

Kakuk András
Kakuk András
2016/04/18
Vízálló, sportos, városi közlekedéshez is hasznos kerékpáros túracipő.
Hirdetés

Még tavaly jelent meg Jézuska váratlanul és egy új Shimano túra kerékpárcipővel ajándékozott meg. Jó fiú lehettem, mert pont vízálló sportos, városi közlekedéshez is hasznos cipőt kerestem, amikor vágyaim manifesztálódtak.

Az XM7 nem pont városi cipő, de tulajdonságai révén kerékpártúrázás, enyhe mtb mellett városban is kitűnően használható.

 

Kinézet/felsőrész

Kezdjük rögtön a külcsínnel. Stílusosan visszafogott darabról van szó amin a szürke és fekete színek dominálnak. Ezt dobja fel a játékosan elhelyezett világos kék betét a talpban. Megjelenése könnyen párosítható farmerhez csakúgy, mint sportos ruházathoz és kevésbé harsány volta miatt sem a tárgyalóteremből sem az erdőből nem néznek ki.

 

Shimano XM7 kerékpáros túra cipő Forrás: Mozgásvilág.hu
Shimano XM7 kerékpáros túra cipő
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A Gore-tex membránnal ellátott felsőrész bőr külső réteget kapott, amit alul és elöl gumicsíkkal erősítettek meg. Lábujjaink sokszor megköszönik majd ezt ha 1-2 sziklát lerugdosunk csapatás közben.

A cipőt hagyományos fűzővel tudjuk lábunkra igazítani amit egy tépőzárral egészítettek ki.

A tépőzár

A Shimano célja tépőzárral az volt, hogy egy biztosabb tartást adjanak a lábnak. Ezt én is fogtam elsőre. Ellenben úgy gondolom e téren hasznosabb lett volna kicsit lejjebb helyezni ezt a tépőzárt, hogy inkább középen a rüsztömnél tartson jobban. Az más kérdés, hogy nélküle nekem jobban tetszene...

De, hogy egy versenyzői véleményt is halljunk, megkértem a Superior Újbuda MTB csapatot, írják le tapasztalatuk szerint

hol kell egy kerékpáros cipőnek fognia?

„Számomra az a legfontosabb, hogy a rüsztnél és boka alatt keményen fogjon, nagyon kellemetlen amikor mocorog az ember lába egy komolyabb emelkedőn, vagy épp egy dh-s résznél csúszkál előre-hatra.
A lábujjaknál jobb szeretem, ha csak simán tart, nem jó amikor nyomorognak szegények! :)

Egyéb dolgok: jó ha gyorsan szárad, es normálisan szellőzik, de a legfontosabb ténylegesen az hogy tartson (előny ha ennek ellenére nem görcsöl be a talpad)”

 

Shimano XM7 kerékpáros túra cipő Forrás: Mozgásvilág.hu
Shimano XM7 kerékpáros túra cipő
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ha Krisz véleményét vesszük alapul, akkor 1 plusz és egy mínusz pontot kaphat az XM-7. A lábujjaim kényelmesen elférnek, ellenben a már említett tépőzár fog ugyan - tehát feladatát ily módon teljesíti - csak hát kicsit feljebb, mint kellene és ettől kényelmetlenné válik.

Ennek a tépőzárnak egy plusz előnyét is felfedeztem, mikor rendszeresen nélküle használtam a cipőt. A cipőfűző ugyanis hamar kikötődik, de ha a tépőzárral lefogatjuk, akkor meg sem mozdul. Mondjuk, ezt a problémakört egy jobb fűzővel egyszerűbb lett volna orvosolni, de attól még ez így működik.

 

Szellőzés

A Gore-tex membránt kívülről bőrrel és egyes helyeken műanyaggal fedték be, ami így önmagában jól odaverne a szellőzésnek. A Shimano tervezői is gondolhattak erre, mert körbe, végig szellőző lyukakat helyeztek a felsőrészbe. Egy meleg nyári napon egy emelkedőn caplatva nem biztos, hogy elsőre észreveszed, de a lejtőzés alatt egyértelműen érződik, ahogy a beáramló levegő átszellőzteti a lábadat. Kiváló. Egy ilyen cipőnél ez tökéletes.

 

Kényelem

Azt gondolom, hogy egy túra cipőnél ez a legfontosabb jellemző. A cipőt nem csak egy rövidebb/hosszabb verseny erejéig akarjuk használni, ahol a kényelmetlenséget talán feláldozzuk a többi tulajdonság oltárán arra az időre. Az XM7-t bizony akár egész nap hordjuk és bringázás alatt fontosabb az életérzés, mint a másodpercek. Ezen a téren semmi kivetnivalót nem találtam ezen a darabon. A kaptafa számomra kellően eltalált. Az M200-nál tapasztalt kényelmetlen szűkösség abszolút nem jellemzi. Nem nyom, szúr, se hasogat. Ötös, minek is tovább fejtegetni...

 

Shimano XM7 kerékpáros túra cipő Forrás: Mozgásvilág.hu
Shimano XM7 kerékpáros túra cipő
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Vízállóság

A Gore-tex membrán önmagában elég biztosíték a magas szintű vízállósághoz, de azért itt is vannak árnyalatok. Az XM7 cipő felsőrésze bőr, ami a membránt fedi kívülről. Mivel Önmagában a bőr nem szellőzik - ami helyből megöli a Gore-tex egyik fontos tulajdonságát, miszerint jól lélegzik - ezért a cipő körbe szellőző lyukakat kapott. 

A használat alatt (2-3 téli hónap) nem volt gondom a szellőzéssel, ellenben egy kiadós esőben való órás tekerés után meglepődve tapasztaltam, hogy a lyukaknál kicsit átnedvesedett a cipő. Nem hívnám átázásnak, de egyértelműen nedves érzés volt. Az természetes, hogy maga a membrán is idővel elveszti vízállóságát, de ezt azért nem vártam.

Ez az apróság azonban olyan minimális volt, hogy csak a teljesség kedvéért említem meg. Aki még ennél is tutibb vízállóságot keres, annak ajánlom a gumicsizmát, bár a tekerés nem lesz tőle túl élvezhető.

 

Talp

Külső talp merevség indikátor : 3

A Shimanonál ez egy 2-12-ig terjedő skála. Ebből kitűnik, hogy a második legkevésbé merev talp. Túracipőhöz ez egy tökéletes párosítás. A cipő célcsoportja nem csak a nyeregben, hanem tolás/séta közben is rendszeresen használja majd a lábbelit. A talp merevsége megfelelő kompromisszum, hogy sétához ne legyen túl merev, de pedálozáshoz pedig ne legyen túl puha. Túracipőben ez a legpuhább választás a márkánál.

 

Shimano XM7 kerékpáros túra cipő Forrás: Mozgásvilág.hu
Shimano XM7 kerékpáros túra cipő
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A cipőt szívvel ajánlom bármelyik tókerülő túrára és a könnyebb hegyi ösvényekre is.

 

A Shimano XM7 kerékpáros túracipőt a Paul Lange Hungary Kft (alias: Jézuska) jóvoltából használhattuk, köszönjük.

Hirdetés