Shimano M200 jubileumi MTB cipő Hír

Shimano M200 jubileumi MTB cipő Hír

Kakuk András
Kakuk András
2015/08/05
Könnyű, merev, strapabíró és mindez jubileumi köntösben
Hirdetés

A Shimano M200-as MTB cipője egy öszvér a legjobb értelemben. A japán tervezők megpróbálták összehozni egy XC és egy Enduró cipő összes jó tulajdonságát egy cipőben, merev és könnyű, tartós, biztos tapadást biztosít, mindezt - az SPD technológia 25. évfordulója alkalmából - gyilkos kék színben!

Ezt a cipőt tényleg a színe fogja eladni, bár sokkal több van benne.

 

Ezt a cipőt tényleg a színe fogja eladni, bár sokkal több van benne. Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Ezt a cipőt tényleg a színe fogja eladni, bár sokkal több van benne.
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Az eseményhez illő, kellően pompás és kicsit hivalkodó szín mögött a tavalyi Eurobike-on bemutatott hibrid lábbeli tulajdonságait találjuk, mely így tökéletes választás a hozzám hasonló hobbi lovagoknak.

Milyen cipőt vegyek, ha néha cross country néha all-mountain stílusban tekerek? Az azért mégis túlzás, hogy minden kiegészítőből kettő legyen...

 

Felsőrész

A cipőn rögtön feltűnik, hogy a belső fele magasított, és szépen párnázott, megelőzendő, hogy odaverjük a bokánkat a hajtókarhoz. A fűzőrendszere egyszerű, mint a faék. A nylon fűzőt összefogó szorító pöcökkel (ki tudja mi a hivatalos neve ennek?) egy mozdulattal szoríthatunk vagy enyhíthetünk a cipő tartásán. A fűzőrendszert aztán lefedjük egy tépőzáras füllel, ami azon felül, hogy a cipőfűzőrendszert védi a koszolódástól még irtózatosan jól is néz ki.

 

A nylon fűzőt összefogó szorító pöcökkel (ki tudja mi a hivatalos neve ennek?) egy mozdulattal szoríthatunk vagy enyhíthetünk a cipő tartásán. Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
A nylon fűzőt összefogó szorító pöcökkel (ki tudja mi a hivatalos neve ennek?) egy mozdulattal szoríthatunk vagy enyhíthetünk a cipő tartásán.
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Kimenet, bemenet

Mondjuk ettől nem szellőzik jobban a lábad, ellenben a beázástól se kell tartani ezen a felületen. A cipő szellőzése így egyedül az orr részre korlátozódik, ahol azonban kiválóan teljesít.

Én 3 napon keresztül hordtam rekkenő nyári melegben és elégségesnek találtam a szellőzés mértékét. Amire viszont figyelni kell, hogy a kaptafa kicsit szűkre sikeredett, így - főleg a napon ahol a melegben szépen megdagadt a lábam - oldalirányban szoros volt, kellemetlenül nyomta a kisujjam. A keskenyebb lábúak ebből a szempontból előnyben vannak, ellenkező esetben csak rövidebb túrák alatt marad kényelmes a kerékpáros cipő. A másik lehetőség persze a kicsit nagyobb méretű cipő választása, feltéve ha problémánkat megoldja és nem okoz másikat.

 

A talp

Az M200 sugárzóan kék lábbelink másik különleges része a talp. XC versenyszerű kerékpározáshoz merev cipő illik, az enduro stílushoz viszont pont, hogy nem. Ez a két szempont nyilvánvalóan szöges ellentéte egymásnak amit egy cipőben összehozni Nobel-díjat érdemel.

A Shimano mérnökei ezt a Torbal fantázianévre keresztelt talprendszerrel oldják meg.

 

XC versenyszerű kerékpározáshoz merev cipő illik, az enduro stílushoz viszont pont, hogy nem. Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
XC versenyszerű kerékpározáshoz merev cipő illik, az enduro stílushoz viszont pont, hogy nem.
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Ez egy torziós talp (pont olyan, mint az Adidas futócipőinek kb. 20 évvel ezelőtti rendszere) A cipő talpának eleje merev karbon, míg a sarokrésze megenged egy kis csavarodást a saroknak, hogy a kellő pillanatokban megfelelő tudjuk uralni a kerékpárt. Így lesz az erőátvitel és a kontrol kimaxolva.

A talp szélei szépen gumírozottak ami főleg a hozzám hasonló ridereknek hivatott segítséget nyújtani akik olykor-olykor még leszállnak mind fel-, illetve lemenetben is. A gumi felületek ugyan segítenek a tapadásban, de azért nekem gyakran sikerült megcsúsznom köveken ami emlékeztetett, hogy mégiscsak egy kerékpáros cipőről van szó.

 

A tesztlehetőségért köszönet a Paul Lange Hungary Kft., a Shimano magyarországi forgalmazójának.

Hirdetés