Shimano STePS E7000 Hír

Shimano STePS E7000 Hír

(x) - Támogatott tartalom
2018/07/04
A Shimano új e-bike piaci szegmenst céloz az E7000 E-MTB alkatrészekkel

A csúcskategóriás motor technológia már elérhető a SHIMANO STEPS E7000 alkatrészcsaládban új váltókapcsolókkal, meghajtó egységgel, kijelzővel és okostelefonos beállítás lehetőségével.

 

A Shimano ma leplezi le az új E-Bike alkatrészcsaládot a palettáján.

A SHIMANO STEPS E7000 azért készült, hogy még több inspirációt és 25 km/h-ig tartó rásegítést adjon a mountain bike felhasználóknak, hogy újabb-és újabb helyeket fedezhessenek fel.

Míg a csúcskategóriás E8000 rendszer az agresszív, sok meredek mászással tarkított nehéz terepen segít igazán, addig az új E7000 leginkább a hobbi MTB felhasználókat célozza egyénre szabhatóságával és könnyű kezelhetőségével.

 

Shimano STePS E7000 Forrás: Shimano
Shimano STePS E7000
Kép forrása: Shimano

 

Kezelőegység

A kormányváltók a SHIMANO E7000 rendszerben két egységből állnak. A bal oldali kapcsoló egységen a rásegítés fokozatát állíthatjuk (Off, Eco, Trail, Boost és séta funkció), a szimmetrikus jobb oldali kapcsolón pedig a megfelelő sebesség fokozatot választhatjuk ki (Di2/mechanikus). A terepkerékpáros igényeknek megfelelve a bal oldali kapcsoló egység egy hasznos kis részlettel lett gazdagabb, melynek köszönhetően egy igazán letisztult kormány megjelenés érhető el, ide ugyanis a Shimano új I-Spec EV rendszerű nyeregszár állító karja is felszerelhető, mellyel a legtöbb piacon kapható dropper kompatibilis.

A gombok nyomásérzete is változott, mely könnyed kapcsolást, mégis határozott visszajelzést biztosít, mely akár vastagabb téli kesztyűben is jól érzékelhető.

 

Shimano STePS E7000 Forrás: Shimano
Shimano STePS E7000
Kép forrása: Shimano

 

Információs kijelző

Minden adat, ami a motor egységből, az akkumulátorból és a SHIMANO Di2 rendszerből érkezik megjeleníthető az új SC-E7000 konzolos egységen. A jól látható kijelző minden fontos információról tájékoztatja a kerékpárost a rásegítés fokozatától, az aktuális sebességen át az akku állapotáról és - a Di2 rendszer esetében - az aktuális fokozatról egyaránt.

Az új SHIMANO STEPS vezeték nélküli funkcióval ráadásul 3. gyártótól származó egységekre - mint például a GPS egység, vagy egy okostelefon - is kivetíthető minden adat. Ehhez csupán az új, minimalista EW-EN100 központi egységre van szükség.

Akik pedig a valóban minimalista designt kedvelik a kormányon, azok magában is használhatják az EW-EN100-as egységet, ami LED fényekkel jelzi az akku állapotát és a rásegítés fokozatát, sőt, mivel az egységen ez nyomógombokkal változtatható, így a felhasználó akár mellőzheti is a bal oldali kapcsolót.

 

Motor egység technológia

A rásegítés egy erőteljes és reszponzív 60Nm-es motorból érkezik akkor és olyan erővel, amire éppen szükség van. Az egyénre szabhatóság is lehetséges attól függően, hogy a maximális gyorsulás, vagy a leghosszabb akku idő elérése a cél. Válasszuk kis egyszerűen az Explorer, Dynamic, vagy Custom beállításokat az E-TUBE RIDE telefonos applikációban és a rendszer ennek megfelelően fog működni.

Ehhez hasonlóan az E7000 rendszer rendelkezik a nagytestvér (E8000) többi hasznos tulajdonságával is. 500 watt maximális (250w nominális) teljesítményt képes leadni, mely dinamikusan reagálva gyorsít 25km/h sebességig attól függően, épp mekkora nyomatékra van szükség. Az egység megjelenése kellemes, mérete elég kompakt, így keskenyebb Q-faktorral használható, mindemellett a legkönnyebb MTB felhasználásra tervezett E-Bike motoregység. Az igazán különleges dolog benne azonban a természetes, reszponzív rásegítés, mely mindig az aktuális pedálozási stílust követi.

 

Rásegítés módjai

A motor három különböző rásegítési móddal használható, melyek a körülményeknek megfelelően különböző mértékű segítséget biztosítanak. Az Eco mód biztosítja a legkisebb segítséget, egyúttal legkevesebb energia felhasználást. A Trail mód egyensúlyt kínál az akku felhasználás és hatékony rásegítés között, míg a Boost mód igazán erőteljes gyorsítást és gyors reakciókat kínál 25 km/h tempóig. Ezen módok karakterisztikája külön-külön állítható Explorer, Dynamic és Custom beállításokkal, melyet a felhasználó egyszerűen az E-TUBE RIDE mobiltelefonos applikációval tud személyre szabni.

 

Shimano STePS E7000 Forrás: Shimano
Shimano STePS E7000
Kép forrása: Shimano

 

Mindegy, milyen beállítást alkalmazunk, a nyomaték szenzornak köszönhetően igazán ösztönös és erőteljesen reakciót kapunk a pedálozási energiánkra. Ez teszi a SHIMANO STEPS rendszerrel szerelt bringát egy könnyedén, kényelmesen tekerhető dinamikus kerékpárrá. Még akkor is, ha a rásegítési sebességhatár felett, vagy kikapcsolt állapotban haladunk vele, hiszen minimális az egység alap ellenállása, így a tekerés ilyenkor is könnyed és kényelmes.

 

Természetes kerékpáros érzés

Az elektronika jelenléte természetesen nem csak a motorban, de a váltásban is fellelhető. Az E8000-hez hasonlóan a SHIMANO E7000 család is együtt működik a Di2 meghajtással, amivel egy komplex Shimano rendszert képez és természetes kerékpáros élményt biztosít.

Míg némely e-MTB motor szélesebb lábtartást követel a kerékpárostól, a SHIMANO STEPS E-Bike egy természetesebb és hatékonyabb pozíciót biztosít a keskeny motor egységnek köszönhetően, így a tipikus MTB Q-faktorral (a pedálok közötti távolság) rendelkezik. Nem utolsó sorban a kompakt méretekkel a vázgyártók számára is egyszerűbb könnyen kezelhető vázakat tervezni. Az ilyen és hasonló bringás dolgokra való odafigyelés teszi különlegessé a SHIMANO STEPS-et.

Az új SHIMANO STEPS E7000 alkatrészek Szeptember/Október magasságában lesznek elérhetőek, az E-TUBE RIDE okostelefon applikációval egy időben, mely a Shimano’s E-TUBE site oldalon lesz letölthető.