Salzkammergut Trophy 2018-ban is!

Salzkammergut Trophy 2018-ban is!

(X) - Támogatott tartalom
2018/05/29
Ausztria legnagyobb és legkeményebb mountainbike eseménye idén július 13-15. között visszatér!

Július második hétvégéjén Bad Goisern-ben és a világörökség részét képező hallstatti régióban legalább 40 nemzet több mint 5000 résztvevőjének részvételével nyílik meg a Salzkammergut Trophy egy újabb fejezete. A legjobb sportolói teljesítmények mellett a látogatókat számos további izgalmas programok várják!

Salzkammergut Trophy Forrás: Foto Gosausee 2012
Salzkammergut Trophy
Kép forrása: Foto Gosausee 2012
 

Az út a pokolba és vissza

A 900 legkeményebb mountainbike-os számára a megmérettetés reggel hajnali 5 órakor kezdődik. A kerékpárosok felsorakoznak Bad Goisern főterén, hogy megküzdjenek az elképesztő 210 km-es távval és a hihetetlennek hangzó 7119 m szintemelkedéssel, amely a legnehezebb maraton egész Európában.

 

Az A-táv értékes fekete finisher pólója kultikus darabbá vált az évek folyamán

A Salzkammergut Trophy egyéni maratoni távjait gyönyörűnek, ám egyúttal nagyon szelektívnek tartják. Összesen 7 táv közül lehet választani, a 210 km-es extrém kategórián kívül még van 22-37-53-74 és 119 km-es változat is, valamint a technikailag kihívást jelentő 55 km hosszú "All Mountain Race".

Különösen a 210 km hosszú A-táv a maga 210 km-ével egész Európában az egyik leglenyűgözőbb pálya, amely mára már kultikussá vált a versenyzők szemében. Ezért nem is csodálkozunk azon, hogy az igencsak vágyott fekete finisher póló elnyerése sok kerékpáros álmának beteljesülését jelenti - főleg, hogy néhányuknak ez csak 2- vagy 3 verseny után sikerül. Ezért nem meglepő, hogy minden évben egyre több- és több versenyző áll Bad Goisernben rajthoz reggel 5-kor az A-távon. Sokan közülük még estig sem fejezik be a versenyt, amikor az elsőként célba érők már régen ünnepelnek.

Salzkammergut Trophy Forrás: Abfahrt Gosausee 2014
Salzkammergut Trophy
Kép forrása: Abfahrt Gosausee 2014
 

Ex-Eagle "Goldi" még egyszer támad az extrém távon!

Számos ismerős arccal találkozhatunk a nemzetközi mezőnyben, mint pl. az ÖSV síugró legendával, Andi Goldbergerrel. Az ex síugró évek óta rendszeres trophy résztvevő és idén még egyszer szeretne szerepelni az extrém táv befutói között. A megmérettetés az ő és az idén is rajthoz álló előző évi győztes, Konny Looser (SUI) számára szintén reggel 5-kor veszi kezdetét.

 

Monocikli downhill - idén már pénteken!

Egy igazán különleges versenyszám a trophy hétvégéjén! Ebben az évben péntek este több mint 100 monocikli downhilles fog 500 méter szintet leszáguldani a Predigstuhlról Bad Goisernbe. Ez a szenzációs downhill verseny egyre népszerűbb színfoltjává válik a monociklis eseményeknek, ráadásul ebben az évben még jelentőségteljesebb lesz, hiszen az osztrák monocikli downhill master cím talál itt majd gazdára!

 

SCOTT Junior Trophy - újoncok, bringára fel!

SCOTT Junior Trophy rajt U11 Forrás: Sportograf
SCOTT Junior Trophy rajt U11
Kép forrása: Sportograf

A Trophy vasárnapján a gyerekek két versenyszám közül választhatnak majd: gyorsasági futam az XC-Race-en, vagy részvétel az ügyességi pályán. Az épített akadálypálya leküzdése nem is annyira a sebességről, mint inkább a fiatal kerékpárosok technikai felkészültségéről/ügyességéről szól, időnyomás nélkül. Minden gyermek kap rajtszámot, bár ennek nem lesz jelentősége, ugyanis nem lesz értékelés és ranglista sem.
Az XC-Race pedig tökéletes verseny lesz a sportos és ambiciózus újonc kerékpárosok számára, akik korcsoportjuknak megfelelő kategóriában állhatnak majd a rajtvonalhoz.

Különleges Trophy póló és mézeskalács érem minden gyereknek!

Mindegy, hogy az XC-Race, vagy az akadálypálya futamon indultak, minden gyermek résztvevő mézeskalács érmet és trophy-pólót kap ajándékba a célban. Ezen kívül az eredményhirdetésen számos nagyszerű nyeremény kerül kisorsolásra. A főnyeremény egy SCOTT mountainbike és egy pár Fischer síléc.

 

Újdonság: pumpapálya a Trophy-n!

A Trophy programjai közé bekerült idén először az új Goiser pumpapálya, melyet már pénteken délután 2-kor és 4-kor, 45 perces etapokkal, vezetők segítségével ingyenesen ki lehet próbálni. Július 15-én, vasárnap 9-12.30-ig tart a "Pump the Trophy" kihívás, amelynek keretében a köröket olyan gyorsan kell megtenni, amennyire csak lehetséges. Ennek folyamán a sebességet pumpálással növelik a versenyzők anélkül, hogy a pedált használniuk kellene. Minden résztvevő bizonyítványt kap, kategóriánként pedig az első három helyezett éremdíjazásban részesül. A győzteseket a fesztivál pavilonban hirdetik ki 14:15-kor.

Köves lefelé Forrás: Lauffen 2010
Köves lefelé
Kép forrása: Lauffen 2010
 

A Trophy alatt számos különleges csapatértékelés biztosít további izgalmakat:

Többek között pl. az ún. "Slow Motion Rating", ahol az utolsókból lesznek az elsők!
Itt nem a leggyorsabb, nem a legnagyobb, hanem a leglassabb csapat nyer díjat július 14-én. A verseny után az összes csapattag idejét összeadják - amelyik csapat a leghosszabb ideig kerékpározott, az nyer! Ebben a versenyben azoknak a csapatoknak van előnyük, melyeknek tagjai a lehető leghosszabb távokat éppen a limitidő előtt fejezik be.

 

Csatlakozz: gravel-maraton a Dachstein-Salzkammergut támogatásával

A tavalyi sikeres premiert követően, a Salzkammergut-Trophy ismét megrendezi a gravel kerékpárral indulók versenyét - bár idén kicsit rövidebb távon: az extrém mászás a hallstatti Salzbergre most kikerül a pályarajzból, így a táv 11 km-rel rövidül. A pálya 2/3-a sóderes és erdei úton halad. A gravel kerékpárosok 10:13-kor rajtolnak el Obertraunból, 2 perccel azelőtt, hogy a C-táv elindul.
A gravel kerékpárosok távja 63 km és 2076 m szintemelkedés.

 

Innovatív "Bosch eMTB-kihívás a TREK támogatával"

Július 14-én, szombaton ismét megrendezésre kerül az eMTB verseny. Ez az új versenyszám még több kerékpározási élményt és uphill-flowt garantál a terepen. A kerékpáros készségek, a tájékozódás, a fizikai edzettség és az okos akkumulátor használat mind számítani fog a verseny folyamán. Hat rövid és technikailag kihívást jelentő szakaszt kell teljesíteni - érintve 10 ellenőrző pontot. A résztvevőknek egyénileg kell kiválasztaniuk, hogy a rövidebb vagy könnyebb úton érik el ezeket.
Első alkalommal lehetséges időmérés nélkül, túraként teljesíteni a teljes, 40 km-es távot. Így a különböző teljesítményszintek ellenére ez a versenyszám most már elérhető családok, párok és csoportok számára is.


eMTB teszt és vezetett eMTB túrák

A teljes trophy hétvége folyamán több mint 100 db eMTB lesz a helyszínen elérhető. Az eBike-okat egyénileg az erre kijelölt útvonalakon, vagy vezetővel lehet tesztelni majd. Különösen ajánlottak a naplemente-túrák, valamint a korábbi MTB Világbajnok Greta Weithaler által vezetett technikás bringatúrák. A résztvevők kihívást jelentő szakaszokon megismerhetik az eBike-ok előnyeit és úgy egyáltalán élvezhetik az eBike száguldást. Aki eMTB vásárláson töri a fejét, ezeket a teszt lehetőségeket semmiképp se szalassza el.

Salzkammergut Trophy Forrás: Foto Raschberg 2011
Salzkammergut Trophy
Kép forrása: Foto Raschberg 2011
 

Kiegészítő rendezvények: Bike Expo, dirt-show, verseny utáni buli

A Bike Expo több mint 90 kiállító részvételével mindhárom napon látogatható lesz. Továbbá dirt-show kerül megrendezésre pénteken, részt lehet venni helikopteres városnéző túrákon és folyamatosan lesznek programok Bad Goisernben a főtéren, a fesztivál sátorban.

 

További infók, részletes program és regisztráció a 21. Salzkammergut Trophy-ra: