Idén is síkosságmentesíti a fővárosi kerékpárutakat az FKF Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2019/11/19
Folytatódik a két éve indult program, mutatjuk, hogy merre dolgoznak majd.
Hirdetés

Két évvel ezelőtt az FKF Nonprofit Zrt., a Kerékpárosklub és a Mozgásvilág egyeztetése alapján, a kerékpáros igények figyelembevételével készült el a kerékpárutak téli síkosságmentesítését biztosító ütemterv. A komolyan hangzó elnevezés tulajdonképpen egy térképet takar, ami a budapesti kerékpárutak prioritását tartalmazza. Ezt a térképet veszik alapul az FKF munkatársai, akik 14 db járda- és kerékpárút takarító célgéppel végzik a kerékpárutak síkosságmentesítését.

Az elmúlt két évben szerzett tapasztalatok és a kerékpárút-hálózat bővülése alapján a térkép idén ősszel finomításra került, hogy az FKF munkája továbbra is a lehető legjobban kiszolgálhassa a téli kerékpárosok igényeit.

Az alábbi térképen láthatjátok a teljes budapesti kerékpárút-hálózatot, valamint a síkosságmentesítés szempontjából kiemelt kerékpáros útvonalakat (csak a különálló-, vagy járdával egybekötött kerékpárutakat). A színek értelmezéséhez és a rétegek ki/be kapcsolásához a fejléc bal oldalán található ikonra kattints.

A prioritási lista olvasható formában is elérhető ezen a linken...

 

  

Fontos: az újonnan vásárolt célgépek az úttesttől külön haladó, önállóan, vagy járdával megosztott felületen vezetett kerékpárutakon tudnak dolgozni. Az úttesttel egy szintben lévő kerékpársávok, illetve kerékpáros nyommal ellátott útvonalak esetében - a lehetőségekhez mérten - továbbra is a hagyományos hókotrók gondoskodnak a síkosságmentesítésről. Mivel a kerékpársáv az úttest szélén van, ahová a havat értelemszerűen el lehet tolni, így nem minden esetben lehetséges a teljes útfelületet hótól való megtisztítása).

Ha tehát nagyobb havazás, vagy ónos eső várható, a kerékpáros útvonalak prioritásait is tartalmazó kerékpáros térképünkön tudtok tájékozódni azokról a kerékpárutakról, amelyeket a legnagyobb valószínűséggel biztonságosan tudtok használni, így ehhez igazíthatjátok az útvonalatokat.

 

Az FKF munkájával kapcsolatban két évvel ezelőtt Varga Csabával, az FKF köztisztasági igazgatójával készítettünk interjút, amit - lévén még mindig aktuális - ide is bemásolunk:

Pontosan milyen típusú célgépekről van szó (név, típus, sebesség, kapacitás, stb.)?

A „kis kategóriájú” célgép HOLDER X30-as és a „közepes kategóriájú” célgép HOLDER MUVO típusú. Az előbbi legnagyobb sebessége 23 km/óra, míg utóbbi maximum 50 km/órával képes haladni. Méretükből adódóan kapacitásuk is eltérő, téli időszakban a HOLDER X30-as célgép 200 l-es, a HOLDER MUVO célgép 850 l-es száraz anyag- tartállyal rendelkezik.

 

 

 

Ezek a gépek csak a havazás/ónos eső után kezdik a munkát, vagy megelőző szórást is végeznek?

A célgépek az időjárási előrejelzések alapján jóval a jegesedés, vagy a havazás előtt az utakon dolgoznak, ilyenkor fő feladatként végzik a kerékpárutak szükség szerinti megelőző síkosságmentesítését.

Egy adott útvonalon egyszerre csak egy gép halad, vagy úgy hatékonyabb, ha többen mennek egymás után?

Minden célgépnek saját járatútvonala van, amelyen végzi a síkosságmentesítési feladatait. Úgy hatékony, ha a célgépek nem egymást követve, hanem mindegyik a saját járatában végzi a síkosságmentesítési feladatát, így egységnyi idő alatt nagyobb terület/útvonalhossz kerül takarításra.

Mennyiben akadályozzák majd a forgalmat, mennyire foglalják el ezek a gépek a kerékpárutat (milyen szélesek, ki lehet-e kerülni őket, stb.)?

Reméljük, hogy a kerékpáros forgalmat a célgépeink nem fogják nagymértékben akadályozni. Munkatársaink többműszakos munkarendben a hét minden napján 0-24 óra között végzik feladataikat, ezért a kerékpáros közösség nagy valószínűséggel találkozik majd a célgépekkel. A HOLDER X30-as célgép munkaszélessége (nyitott hóeke szélessége) 130 cm, a HOLDER MUVO célgép munkaszélessége 156 cm, ezért a célgépek munkavégzésünk során a kerékpársáv nagy részét „befogják”. Munkatársaink természetesen figyelemmel lesznek a kerékpárosokra, de mindenképpen fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a sárga villogóval ellátott és munkát végző célgépeket – főleg a téli időszakban – csak nagy körültekintéssel közelítsék meg és kerüljék ki a kerékpározók.

 

 

Van-e meghatározott napszak, amikor ezek a gépek üzemelni fognak, vagy szükség esetén akár 24 órás üzemre is képesek-e?

Az ónos eső, a havazás, a fagy sem meghatározott napszakban köszönt ránk, így munkatársaink – ahogy az előzőekben említettem – a hét minden napján, 0-24 óra között többműszakos munkarendben végzik feladataikat.

Mi okozza (mik okozzák) a legfőbb nehézséget a kerékpárutak takarításánál?

Kerékpárutak takarításánál probléma lehet, ha – főleg a reggeli időszakban – várakozó autó állja el a célgép útját, vagy a burkolt úttest hótól való megtisztításakor a „nagy kategóriájú” célgépek a havat – hely híján – a kerékpárútra tolják. Tekintettel azonban arra, hogy ezen célgépek is a Társaságunk irányítása alatt vannak, ezért a munkavégzés összehangolásával remélem, hogy ezen probléma a jövőben már nem lesz kardinális.

Mire lehet számítani az úttesttel egy szintben lévő kerékpársávok és kerékpáros nyomok esetén?

Ahogy említettem nagyon fontos a munka összehangolása és bízom benne, hogy a kerékpáros társadalom pozitívan fogja értékelni a budapesti kerékpárutak takarítottságát. 

Amikor nincs szükség síkosságmentesítésre, akkor mire fogják ezeket a gépeket használni?

Ezek a célgépek többévszakos célgépek, a tél végeztével átszerelésre kerülnek és végzik majd a kerékpárutak gépi seprését és locsolását.

Van-e tervben további fejlesztés, ami a kerékpárosok számára érdekes lehet? Elképzelhető a jövőben további gépek beszerzése, amivel még hatékonyabb lehet a munka?

Természetesen indokoltság esetén a következő években a rendelkezésre álló pénzügyi forrás erejéig elképzelhető további célgépek beszerzése. Nagyon fontosnak tartom a kerékpáros közösség, illetve a Mozgásvilág és a Magyar Kerékpárosklub visszajelzését, melynek feldolgozását követően biztos vagyok benne, hogy tovább javulhat a hatékonyság. A magam részéről javaslatot tettem a kerékpárosok számára telepített speciális hulladékgyűjtők telepítésére, amelynek részleteit Önökkel együttműködve dolgozzuk ki a következő évben.

 

Köszönjük az FKF-nek, bízunk benne, hogy így, a kerékpározás feltételeinek javításával még többen pattantok nyeregbe télen is. Biztos, ami biztos: mentsétek el magatoknak ezt a linket télire...

 

Hirdetés