Szögesgumi öregapámnak és világutazóknak

Szögesgumi öregapámnak és világutazóknak

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/02/10
A Rubena szögesgumija száraz úton sem szívás
Hirdetés

Nem úgy van az, hogy szögesgumi csak a nagyon extrém bringásoknak kell, akik sípályákon akarnak tekerni. Egyrészt a szögek hóban nem nyújtanak túl sok extrát egy nagybütykös külsőhöz képest, hacsak nem agyontaposott, már-már jeges hóról beszélünk. Másrészt nagyapám nem extrém bringás és mégis úgy gondolom, nagyobb szüksége lehet szögesgumira, mint egy elvetemültnek. Ezt persze most én is csak azóta tudom, amióta kipróbáltam a 28"-as Rubena Gripper Ice trekking szögesgumit, annak is a kétsoros szögezésű változatát.

 

 

Hagyományos montigumi elhasalt
Hagyományos montigumi elhasalt
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Egy bütykös montigumit simán lenyom, de nem a jégpálya a kedvenc terepe
Galériához klikk a képre!

 

Mitől olyan nagyszerű?
Mert így a futófelület szabadon marad, csendben suhan a bringa és a szögek csak akkor lépnek működésbe, amikor igazán szükség van rájuk: kanyarodáskor és ha megcsúszna a jeges úton.

Volt szerencsém ónos esővel kezelt terepen kipróbálni a Rubena Gripper Ice szögesgumit és igazság szerint sokkal nyugodtabb lennék, ha idősebb rokonaim ilyen gumit használnának télen a piacra járós bicajon is. Nem állatkodásra született, mert éppen a futófelület szögmentessége révén hirtelen indulásnál kifarol, vagy eszetlen fékezésnél tükörjégen meg tud csúszni, azonban sem a kifarolás, sem a hirtelen irányváltás nem okoz gondot vele.

Létjogosultsága a hosszabb úton ingázók számára is egyértelmű. Míg városban általában jól karbantartottak az utak, addig a külső részeken (vagy éppen pont a bringaúton) előfordulhatnak jeges szakaszok. Ha mondjuk az út kevesebb, mint 40%-a kritikusan jeges, a többi járható, akkor felesleges teliszöges gumit koptatni a maradék 60% jó úton. A Gripper Ice kétsoros szöges megoldása ilyen esetben nagyon praktikus.

 

 

Szegecsek VS Tüskék
Szegecsek VS Tüskék
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Szegecs VS Tüske
Galériához klikk a képre!

 

A szögek formája eltér az általam montin tesztelt szögesgumin található szögekétől. Míg utóbbin laposfejű, éles oldalú szegecsek voltak, addig a Rubena Gripper Ice-on tüske formát kaptak. Ez saját érzésem szerint az útfelülettel találkozáskor kisebb zajt generál, bár talán könnyebben kopik és kevésbé agresszívan karmol, mint a szegecses.

A Rubena Gripper Ice az oldalán futó fényvisszaverő csíkkal és a kétsornyi szöggel biztonságos téli kerékpározást biztosít egy nyugodt tempójú túrához, vagy kerékpáros bárhova-közlekedéshez.

Hirdetés