Megyaszai Lilla, a Specialized márkanagykövet

Megyaszai Lilla, a Specialized márkanagykövet

(x) - Támogatott tartalom
2019/04/05
A Specialized mindig is erős volt női vonalon és a tendencia folytatódik.

A Specialized a kerékpároktól kezdve, a kerékpáros kiegészítőkön keresztül, egészen a kerékpáros ruházatig kiemelten kezeli a kifejezetten hölgyek számára készült termékpalettát. Mindig is kereste a nők kegyeit kifejezetten női igények alapján fejlesztett alkatrészekkel és kiegészítőkkel (pl. nyereg), illetve színvilággal.

A fentiek tekintetében különösen üdvözlendő, hogy 2019-től a Specialized legújabb hazai márkanagykövetévé avanzsált Megyaszai Lilla is. Lillával beszélgettünk a márkához fűződő viszonyáról és persze saját magáról is.

 

Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete
Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete

 

Megyaszai Lilla interjú

Kérlek, mutasd be magad! Hogyan csöppentél bele a biciklis életbe?

Ez egy hosszú történet...talán ott kezdeném, hogy a bátyám régebben hobbiból épített bringákat, amiket aztán tovább is adott, de nyilván ezáltal én is érdeklődni kezdtem a kerékpárok felé. Később aztán anyukám masszőre volt az, aki elhívott egy montizásra, hiszen tudta, hogy érdekel a dolog és szívesen kipróbálnám. Ekkor ő is és a párja is az akkori Fillari kerékpáros csapat tagjai voltak.

Azt hiszem az első tekerés után tudtam, hogy ez az én sportom lesz!

 

Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete
Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete

 

Elkezdtem járni néhány edzésre, egyre inkább foglalkoztam a dologgal aztán végül az úszást lecserélve elkerültem a Cube-Csömörhöz, ami akkor talán a legjobb utánpótlás egyesület volt, igazán ekkor kerültem bele a kerékpáros életbe.

Mivel foglalkozol a hétköznapokban?

Leginkább a tanulással, most ez a ,,főállásom”. A Testnevelési Egyetem harmad éves humánkineziológia hallgatója vagyok. Emellett a téli szezonban síoktatóként dolgozom valamint egy újonnan alakult utánpótlás XCO csapat technikai edzőjeként is tevékenykedem. Azt hiszem, ennél testhezállóbb feladatokat kívánni sem tudnék.

Milyen számodra fontosabb eredményeket értél el a különböző szakágban?

Talán az XCO szakággal kezdeném, hiszen a legtöbb évet és versenyt ebben a szakágban versenyeztem. Először 2009-ben nyertem országos bajnokságot U13-ban aztán U19-ig számos címet szereztem, részt vehettem a 2014-es nanjingi ifjúsági olimpián, ahol XCO-ban top15-ben, eliminatorban pedig a 4. helyen értem célba. A válogatott színeiben junior világbajnoki fordulókon is volt top15-ös eredményem, talán ezeket emelném ki.

 

Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete
Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete

 

A maratoni szakág sosem állt igazán közel hozzám, de általában az országos bajnokságon az egész csapat részt vett, így nekem sem volt apelláta. Ebből a szakágból is van néhány országos bajnoki címem. Később aztán a sors úgy hozta, hogy az akkori csapatszerelővel a Csömörnél egyik évben elmentünk egy akkor még nagyon újnak mondható enduro versenyre Triesztbe, ami a szlovén enduro sorozat első állomása volt. Azt nem mondanám, hogy a verseny jól ment, de végre igazán azt csináltam, amit talán a legjobban élvezek a világon, szuper pályákon, ahogy csak tudok, mehetek lefelé és ez a verseny (nem a felfelé :)).

Innentől kezdve még inkább érdekeltek a lejtős szakágak, és kezdtem bele csöppeni a DH szakágba is Gulyás Misi segítségével. Az eredményeket tekintve enduro versenyek közül nyertem szlovén kupa futamokat, valamint az egyik évben az ő nemzeti bajnokságukat is. A DH szakágban igazán sokat nem versenyeztem, van pár magyar bajnoki címem elitben, top10-es helyezésem IXS kupán, szlovák kupagyőzelmem, valamint talán életem eredménye egy Junior világbajnoki 3. helyezés Andorrából.

Melyik versenyre emlékszel vissza a legszívesebben?

Ez nem kérdés, az Andorrai DH világbajnokságra; nem csak az eredményem miatt, hanem az egész hangulat, rendezvény... nem is sorolom, abszolút ez a nyerő !

 

Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete
Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete

 

Hogy kötődsz a Specialized brandhez és milyen kapcsolatban vagytok jelenleg?

Mindig is nagyon tetszettek a Speci bringák, aztán Gulyás Misi közbenjárásával kaptam meg az első ilyen bringámat, ami egy szürke Demo volt. Ezt követően csak ilyen bringán ültem és őszintén mondom, nem a név miatt, hanem azért, amilyenek ezek a kerékpárok. Később kapcsolatba kerültem Berta Istvánnal és Radnai Marcival is, és részt vehettem egy pár tesztnapon, ami még közelebb hozott a márkához. Egy tavaly nyári bringázás során aztán Marcival beszélgettünk arról, hogy szívesen lennék márkanagykövet a női vonalon, ezen elindulva tavaly ősszel egy önéletrajz és egy motivációs levél után a Specialized is úgy döntött, nincs akadálya a dolognak. Hát így indult el ez az egész, hogy most a Specialized magyarországi márkanagykövete lehetek.

Mit jelent az Ambassador Program pontosan és mit szeretnél elérni ezzel?

Egy nagy kihívást jelent számomra, főleg a női vonalon. Fiúknál talán kicsit másabb, és azt látom, hogy nyitottabbak a kerékpározás és az újdonságok felé, sokszor utána mennek a dolgoknak. Nőknél ez kicsit másképp van.

 

Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete
Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete

 

Sokszor azok a nők bringáznak, akiknek vagy a szüleik vagy épp a párjuk kerékpározik és így kerülnek ők is bele, de kevés az, aki magától kezd bele ebbe az egészbe. Az lenne a célom, hogy ez ne így legyen.

Azt hiszem a márka, amit képviselek talán a leginkább hölgybarát! Rengeteg olyan újítás, fejlesztés van, ami csak a mi kényelmünket szolgálja és ezt ki is kell használni. Úgyhogy hajrá lányok, fel a bringára!

Milyen bringával mész?

A mostani bringám egy Specialized Stumpjumper Comp Carbon 27,5 all-mountain bringa. Amit tudni kell róla, hogy 150 mm-t mozog elöl-hátul, karbon váza van, 1x12-es váltórendszere, és amit kiemelnék a SWAT box, ami a Specialized saját fejlesztése. A SWAT a Storage Water Air Tools szavak rövidítése, és gyakorlatilag ötletes megoldásokat kínál a szerszámok, pumpa, pótalkatrészek és innivaló tárolására, legyen az akár a bringán, akár ruházaton.

Kedvencem a vázam alsó csövébe integrált tárolóhely (a SWAT-box), óriási élmény a sokévnyi ,,szenvedés” után, hogy nem kell azon gondolkozni vigyek-e belsőt és pumpát , mert vagy csúnyán néz ki, hogy a vázra fel van rögzítve vagy nem kényelmes a zsebemben, táskát nincs kedvem vinni és a többi és a többi... ez meg van oldva és jól is néz ki, röviden ennyi.

A SWAT-ról bővebb infót itt találsz...

 

Hol szeretsz a legjobban biciklizni, milyen terepen érzed a legjobban magad?

Az egyik kedvenc helyem a Mátra, nagyon sokat bringáztam erre, hiszen a nagyszüleim mátrafürediek, így adódik a lehetőség, hogy ha csak néhány napra is, de elmenjek egy évben többször. Ha külföldet kéne mondanom talán Schladming, kedves emlékek kötnek ide, na meg iszonyat jó pályák is (és a felvonó :)), valamint Finale Ligure, ami egy igazi bringás paradicsom. Még egy helyet megemlítenék, ami nem más, mint a szlovéniai Cerkno. Azt hiszem talán ez a kedvenc terepem és helyem, ha bringázásról van szó. Fenyőerdő, gyökér, barna erdő talaj...szerintem sokan tudják, akik ezt olvassák, hogy mire gondolok.

 

Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete
Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete

 

Mi a véleményed a női biciklis életről Magyarországon?

Ez egy irtó jó kérdés, míg komolyabban versenyeztem is feltűnt, hogy Magyarországon nagyon kevés nő űzi ezt a sportágat. A külföldi versenyek ezt valahogy mindig feledtették is, hiszen elég sok környező országban népes női mezőny volt utánpótlásban is, nem csak a felnőtt mezőnyben. Ekkor személy szerint azt gondoltam, majd változik ez később nálunk is talán kicsit naivan, hiszen a helyzet sajnos most sem sokat változott. Hogy ez minek köszönhető azt nem tudom igazán, de nem is mennék bele. Persze ez csak a versenysport. Ha ,,rekreációs” bringázást tekintjük, talán azt kell mondjam

egyre menőbb nőként bringára pattanni akár sportolás akár közlekedés céljából.

Egyre több márka foglalkozik komolyabban a női vonallal, ami azért nagyban hozzá járul ehhez a folyamathoz. Ennek ellenére még mindig csak egy szűkebb réteg az, akihez eljutnak ezek a dolgok, és meg is engedhetik maguknak.

Milyen személyes célokat tűztél ki 2019-re és mik/kik motiválnak ezek elérésében?

Ami a versenyzést illeti, szeretnék néhány szlovén és cseh kupán részt venni, valamint az EWS részeként megrendezett Black Hole enduro versenyen, aztán ősszel az Enduro csapat VB-n Olaszországban.

Ami pedig a márkanagyköveti tevékenységemet illeti, szeretném, hogy minél több nő próbálja ki ennek a sportnak a szépségeit, azt hogy mit tud nyújtani, milyen gyönyörű helyekre lehet eljutni, stb. Igazán azt szeretném átadni másoknak, hogy nekem mit is jelent a bringázás. Ez nem egyszerű dolog, de a tavasz folyamán lesznek események, ahol ezt talán sikerül átadni, gondolok itt a tesztnapokra, közös, szervezett tekerésekre.

 

Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete
Megyaszai Lilla Specialized márkanagykövete

 

A motivációt számomra a kitűzött célok jelentik, a versenyre való felkészülés, fejlődés, valamit azok a pozitív visszajelzések amiket tőletek kapok.