Specialized SWAT

Specialized SWAT

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2016/11/03
A SWAT-technológiához hasonló apró, részleteibe menően átgondolt, céltudatos tervezésű megoldások növelik egy kerékpár értékét. 
Hirdetés

A Specialized SWAT-technológia

Special Weapon And Tactical, azaz Speciális Fegyverzet És Taktika… vagy inkább Storage Water Air Tools, azaz Tárolás Víz Levegő Szerszámok? Mert hogy most nem hadviselésről lesz szó… legalábbis nem köz- és nemzetbiztonság szintjén.

Aki sokat bringázik, az tuti hogy próbálkozott már a hátizsákot kihagyva akár duct tape, akár rendeltetésszerűen már használhatatlan gumibelső, vagy akár gyorskötegelők segítségével okosban, ügyesen elhelyezni pár SOS-szettet a bringáján. Egy pótbelső a nyereg alatt, egy defektjavítószett a kulacstartó oldalán vagy épp a nyeregcsőben. De miért ne lehetne ezeket ügyesebben és akár szebben is elhelyezni?

A Specialized márka nekem a kerékpárok Apple-je. Mind formatervezésileg, mind megbízható, átgondolt tervezésükkel (és sajnos mind árképzésükkel is) sokszor úttörő trendeket alkotnak. De ez nem csak a kerékpárjaikra értendő… hisz fejvédőket, ruházatot, alkatrészeket, szerszámokat és egyéb kiegészítőket is készítenek, melyek között akad a bringákhoz hasonló, mélyen átgondolt tervezésű termék.

Tárulj... Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
Tárulj...
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag.hu
 

Alsócső betárazva

Ha jobban belegondolok, nem is értem, miért nem jutott már más gyártóknak is eszébe hamarabb… Az alumínium és karbon anyagokból készülő kerékpárvázak alsócsövei nagy, olykor felkar átmérőjűek, melyekben tulajdonképpen hatalmas és kihasználatlan „rakteret” hordunk folyamatosan magunkkal! De nem egy Specialized trail kerékpáron.

A Stumpjumper FSR Carbon, Rhyme Carbon, Camber Carbon, Enduro Carbon és Fuse kerékpárok alsócsövében, a SWAT-technológia révén integrált tárolót találunk! Csak oldalra döntjük a kulacstartót, vele együtt pedig a tároló fedelét és voila’! Egy „tanker belseje” tárul fel elénk, amiben könnyedén elfér a pótbelső és a defektjavítószett, pár energiaszelet és az esőkabát, no meg egy kisebb pénztárca is. Ezek sem húzzák már a hátunk…

Már csak a kéziszerszámot kellene eldugni valahova, és nincs is értelme igazán a hátizsáknak egy egynapos bringázás során…  Less csak a felsőcső alá, (a Fuse kivételével) a rugóstag felfogatási pontnál! A különleges szerszámtok kialakításnak köszönhetően a Specialized saját kéziszerszáma oda rögzíthető! De pót patentszem és láncbontó nélkül sem maradsz, mert azok a stucniba rejtve lapulnak!

Mi ez, ha nem egy teljesen átgondolt, kerek-egész rendszer? Ha egynapos bringázásra indulsz, amikor csak kikapcsolódni vágysz, élvezni a természetet és az ösvényt, a gurulást, nincs pár cuccért feleslegesen a hátunkat izzasztó, lehúzó hátizsák…

Onnan bújik elő a multiszerszám Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
Onnan bújik elő a multiszerszám
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag.hu

SWAT mindenkinek

Akinek nem adatik meg, hogy a fenti Specialized kerékpárokra és velük ezen okos megoldásra szert tegyen, de az igényes praktikus tárolásokról nem mondana le, itt a Specialized MTB XC KIT.

Ebben két, szuperkönnyű Zee Cage kulacstartó és egy a kulacstartó aljára rögzíthető multiszerszám, valamint egy SWAT doboz van – a dobozban pedig egy CO2 patronfej, egy külsőleszedő, egy belsőgumi található.

Ezt a speciális kulacstartót olyan vázakra szerelhetjük fel, ahol három csavarhely van.

Menetpróba

A Specialized kerékpárok hazai forgalmazója a Mozgásvilág.hu Tesztnap új helyszínén, a Kamaraerdő szélén várt minket egy Stumpjumper FSR, egy Camber és egy FUSE modellel, hogy élesben ízlelhessük meg a márka termékei által nyújtott élménybringázást.

A két fully alsócsövében ott a SWAT, ráadásul nyakig pakolva a hétköznapi bringázások során is szükséges minimum cuccokkal: pótbelső, foltszett, pumpa. Így kíváncsian, két kérdéssel a fejemben indulok a körnek: vajon érezni, hogy az alsó csőben van nagyjából 400 grammnyi plusz cucc és mennyire fognak menetközben zörögni, mozogni a tárolóban? Mert előbbinél kicsit tartok attól, hogy esetleg a technikásabb részeken érezhető lesz a balanszon, míg utóbbi esetében nincs annál bosszantóbb egy felső kategóriás bringán, mint amikor zörög valami rajta…

Bár a Kamaraerdő ösvényei nem túlságosan gazdagok sziklás terepben, azért sikerült a helyszín biztosította lehetőségeket maximálisan kihasználva jól meggyűrni a kerékpárokat. Nem volt kétségem a körök végére, hogy a SWAT-technológia által kínált tárolók nagyon jól átgondoltak, és mindennemű zavaró tényező nélkül használhatók.

Pót láncszem Forrás: Paraferee - Mozgasvilag.hu
Pót láncszem
Kép forrása: Paraferee - Mozgasvilag.hu
 

Apróságokban rejlik a nagyszerűség

A SWAT-technológiához hasonló apró, részleteibe menően átgondolt, céltudatos tervezésű megoldások növelik egy márka értékét. Hisz, ha egy tárolót így átgondoltak, az alapokat, magát a bringát is biztosra veheted, hogy szakértő kezek „formázták”.

A Specialized kerékpárokat idehaza is ingyenesen tesztelheted a TEST THE BEST program keretében. SWAT technológia ruházatban és egyéb kiegészítőkben is elérhető, klikk a kék gombra!

 

 

 

Hirdetés