Met Kupa Visegrád

Met Kupa Visegrád

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
2023/07/07
Az eBike.hu MTB és terepfutó Challenge 2023 részeként került megrendezésre a visegrádi Met Kupa. Aki nincs képben ennyire a montis élettel, röviden annyit kell tudni, hogy Sós Sanya és csapata, a Superior Racing Team nem csak az utánpótlás nevelésben jeleskedik, hanem a versenyszervezésben is. Többek között rendeznek cyclocross versenyeket is, amiről már korábban írtunk, illetve montis és terepfutó challengeket is.
Hirdetés
Met Kupa Visegrád-8
Nyélen
Met Kupa Visegrád-8
Forrás: Bak Ferenc

Egy ilyenre kaptunk meghívást, ahogy említettük már, a festői szépségű Visegrádra. Ami külön emeli még az esemény fényét, hogy a KLND szervezőkkel közösen nem csak montiverseny, hanem egyben gravel verseny is megrendezésre került, így mindenki megtalálta a szája ízének megfelelő kihívást. A versenyközpont a sípályánál került kialakításra, ami sok szempontból tökéletes választás. Van elég nagy parkoló, árnyék, büfék, toalett, remek kilátás, és engem mindig a Kassa maratonra emlékeztet, amikor megérkezek ide, mert mind a két verseny egy sípályás felfelé-lefelével kezdődik és végződik.

Met Kupa Visegrád-8
Apa-fia futam
Met Kupa Visegrád-8
Forrás: Bak Ferenc
Met Kupa Visegrád-8

Változás a montis versenyeken

Az elmúlt években a monti versenyek rendesen átalakultak. Régen valamilyen úton-módon egy hosszú pályát jelöltek ki, és a rövidebb távok valahol levágtak belőle. A Superior által rendezett versenyeken a rövid táv egykörös, a hosszú táv általában két körös versenyt takar. Ez sok szempontból praktikusabb szerintem. Egyrészt így az engedélyeztetés és a pályajelölés is egyszerűbb. Másrészt a versenyzők például a köridőket összehasonlítva tudnak következtetni a saját lassulásukra, így a tempót jobban ki tudják választani. Szintén szerencsés, mert például a rajt-cél területen mindenki le tudja rakni a saját frissítőjét, és a következő körben felvenni.

Met Kupa Visegrád-5
Kilinccsel előre!
Met Kupa Visegrád-5
Forrás: Bak Ferenc
Met Kupa Visegrád-5

Mindenféle korosztály indult, van külön családi futam, ahol a felnőttek a gyerekkel tudnak indulni. A montis és a graveles társadalom is már elég összeszokott, minden versenyen ismerős arcokba botlunk. Nagyjából kialakultak az erősorrendek is, mindenki a helyezésekért megy, ismeri a körülötte lévőket, tudja, kit szeretne legyőzni.

Ez versenyről versenyre új motivációt ad mindenkinek. Nagy csodák persze nincsenek, a bringázás alapállóképességi sport. Ahhoz, hogy ne csak élvezzük, hanem az elején érkezzünk meg egy ilyen versenynek, évi sok ezer kilométert kell tekerni. 5-6 ezerrel az első harmadban lehet lenni ilyenkor, az elejéhez már 10-12 ezer kell. Persze ezek csak számok. Ahhoz, hogy letekerjük és élvezzük, legfőképpen csak elhatározás kell, mert ha egyszer valaki belekóstol, akkor utána már plusz motiváció lesz, hogy akár a társakat, akár magát, a saját idejeit legyőzze.

Gravellel mindenhol is!

Met Kupa Visegrád-9
Gravel paradicsom
Met Kupa Visegrád-9
Forrás: Bak Ferenc
Met Kupa Visegrád-9

A KLND gravel egy kicsit vadregényesebb, ott egy előre megadott GPS-nyomvonal alapján kell végigmenni. Aki ezeken szeretne indulni, a jó eredmény elérésében sokat segít, ha előre be tudja járni a pályát, így menet közben már nem kell az irányokon gondolkodnia. A gravel pálya egy kicsit könnyedebb útvonalon megy, mint a montis, így nem kell aggódni, hogy nagyon technikás lenne. Bárki, akinek van egy kis erőnléte, tudja teljesíteni.

Eredménytől függetlenül, nagy élmény egy ilyen rendezvény. Mindenki mosolygós arccal csapatja az ösvényeken!

Persze, az eredmények is fontosak, a díjátadókon számtalan korosztályt jutalmaznak. Most, mivel a Met szponzorálta az eseményt, rengetegen kaptak a helyezettek közül sisakot például, ami valljuk be, egy elég hasznos ajándék. 

Met Kupa Visegrád-3
Mosoly a köbön
Met Kupa Visegrád-3
Forrás: Bak Ferenc
Met Kupa Visegrád-3

És akkor egy kis beszámoló arról, hogy nekem hogyan sikerült a verseny

Az elején álltam be, mert egy rövid, de annál meredekebb emelkedővel kezdtünk, és ahhoz, hogy jó eredményt érjek el, tudtam, hogy már itt az életemért kell hajtanom. Ahogy innen továbbhaladtunk, először egy aszfaltos, majd folytatódó terepes emelkedő következett. Összességében majdnem el kellett tekernünk Paprétig. A pálya feléig voltak az emelkedők fő részei, onnan csak gurulás visszafelé, és néhány kisebb emelkedő várt még ránk. Mivel nagyon meleg volt, és csak egy fél literes kulacsot vittem magammal, egy óra elteltével már csak szárazon köhögtem, ezért meg kellett állnom a frissítőnél, hogy egy kis vizet tölthessek.

Ez a megállás sajnos legalább 2 helyet jelentett a végeredmény szempontjából. Az utolsó harmadban már kialakult az erősorrend. Innentől valahogy kevésbé haladt a bicikli, gondolom a kiszáradás miatt is, így sajnos néhány ember eltávolodott tőlem. Az utolsó 5-10 percben már csak arra vártam, hogy vége legyen.

Met Kupa Visegrád-2
Eredményhírdetés a kicsiknek
Met Kupa Visegrád-2
Forrás: Bak Ferenc
Met Kupa Visegrád-2

A rövidtávú maratonok a legintenzívebb versenyek közé tartoznak, ahol aki tényleg jót akar menni, maximális pulzuson közlekedik. Ez engem valójában megnyugtat, ilyenkor átkapcsol az agyam, és egy hatalmas "flow" élmény közepette csak a feladatra tudok koncentrálni. Ezekért a percekért érdemes csinálni, amikor minden más eltűnik a gondolataim közül, és csak a cselekvés marad. Így sem lehettem túl csalódott. 28-ból hetedikként sikerült átszelnem a célvonalat. Összesen 7 sportoló indult, akiknek írom az edzéstervét.

Hatalmas élmény volt velük együtt versenyezni, köszönjük a szervezést a Superior csapatának, most is remek napot tudtok összehozni, rengeteg mosolygós arccal!
Met Kupa Visegrád-1
Böbe, a kalandor a célban
Met Kupa Visegrád-1
Forrás: Bak Ferenc

A fotókért hatalmas köszönet Bak Ferinek, aki az események szerves résztvevője, és évek óta örökíti meg ezt a rengeteg élményt!

Met Kupa Visegrád-1
Hirdetés