Menü

2010.07.28.     Hozzászólás 0

Magyarország gyöngyszeme, a Dunakanyar

Budapest és a Balaton mellett a Duna-kanyar Magyarország turistacsalogató vidéke, egész nyáron elképesztő sportprogramokat ígér.

Visegrád
Visegrádon a Nagyvillám-Kilátó mellett 2 bobpálya kanyarog a hegyoldalban. A hagyományos medres pályában nyári bobbal, és a minden időjárási körülmények közt használható alpesi bobbal várják a szórakozni vágyókat. A bobpálya kiinduló állomása az erdei Panoráma út mentén található, itt ülnek bobkocsiba a vendégek és ide érkeznek vissza a lesiklás befejeztével. Családoknak, csoportoknak, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt élvezetes szórakozás. A városban minigolf-pálya is működik, a túrázókat pedig számtalan jelzett turistaút várja.

 

Visegrad.hu
www.visegrad.hu

 

Szentendre
Az aktív kikapcsolódást keresőket szinte minden Duna-parti településen vízisport-telepek, Sződligeten és Gödön jachtkikötők és ez utóbbi településen 18 lyukú golfpálya várják. A környező hegyekben jelzett turistaösvények és turistaházak segítik a természetjárókat. A különlegesebb sportágak művelői a sportrepüléstől (Dunakeszi) a gyepsípályáig (Szokolya) többféle lehetőség közül választhatnak.

 

Dömös, Szob, Tardos
Dömös Komárom-Esztergom megyében, a Duna jobb partján található, a településen a 11-es számú főút halad át. A Budapest – Szob vasútvonalon, mely a Duna bal partján húzódik, vasúti megállóhely van, közvetlenül a kompkikötő mellett. A településen kemping várja a turistákat nyugodt környezetben a Duna-parton.
Igazi családi program a börzsönyi kisvasutazás Szob és Márianosztra között. A vonal folytatásának tekinthető a Nagybörzsönyi Erdei Vasút, mely egykor Márianosztrán csatlakozott hozzá. Magyarországon a szobi kisvasút az egyetlen olyan üzem, ahol rudazatos tengelyhajtású LOWA mozdonyt láthatunk rendszeres üzemben. De nyáron felülhetsz a hangulatos "Holdfény-Expressz" éjszakai vonatra is.

A horgászat szerelmeseinek egy igazi gyöngyszemmel kecsegtet a kis település, Tardos, a Malomvölgyi tónál kiépített parttal várják a horgászokat, de túraútvonal megállója is lehet.

 

Túrázóknak, bringázóknak
A túrázni vágyók szebbnél szebb helyeken járhatnak. Nagy-Hideg-hegyre például legkönnyebben Királyrétről, Kóspallagról, vagy Nagybörzsönyből juthatunk fel. Királyrétről a piros jelzésű turistaúton 2-2,5 óra alatt érhető el a csúcs a Magas taxi turistaház érintésével. Autóval felmehetünk a Nagy-Inóc lábánál kiépített "Cseresznyefa" parkolóig (fizetős út), ahonnan gyalogosan mehetünk tovább a kék+ jelzésen (1 óra), vagy turista-/síbusszal egészen a Nagy-hideg-hegyi turistaházig.

A Börzsönyben fekvő Nagy-Hideg-hegy 864 m magas, füves tetejéről szép kilátás nyílik a Börzsöny déli részére, valamint a Visegrádi-hegységre. A hegység legmagasabb csúcsa, a 938 m magas Csóványos az egykori kalderaperemen haladó, nagyon látványos ösvényen érhető kb. 45 perc alatt. A hegyen található a Nagy-hideg-hegyi turistaház.

 

  

 

Ezen a helyen kihagyhatatlan élmény a Rám-szakadék. A Dömös közigazgatási területén húzódó Rám-szakadék a Rám-hegy tömbjébe vágódó Három-forrás-völgy különösen szép, egyik leglátogatottabb és vadregényes része. A terep Magyarország legnehezebben járható és legérdekesebb turistaútvonala. Néhány helyen több méternyi, patak által vájt és folyamatosan nedves sziklafalon át vezet az út, ahol a haladást kapaszkodó-láncok segítették. A turisták közlekedését kiépített korlátok, kapaszkodók segítik, a meredekebb részeken, a kapaszkodóknál pedig kőbe vájt kisebb üregek biztosítják lépcsőszerűen a kiránduló biztonságos feljebb jutását. A zuhatagok mellett több helyen is biztonságos létrák adnak segítséget a több méteres szintkülönbségek legyőzésére, bár a köveken szétfröcskölő víz ennek ellenére is összevizezheti a ruhákat.

 

  

A Börzsöny oldalán végig bicikliút van, így akár tekerhetünk is. Nagymarosnál a Dunában is lehet fürdeni - egyéni ízléstől függően persze -, sőt, kajakozásra is van lehetőség. Ha pedig elfáradtál, állj meg Zebegénynél a Hubertus fogadóban (ajánljuk a házi rétest).

 

Gyógyfürdők
Aki gyógyvízre vágyik, látogasson el Párkányba, mely elsősorban fürdőváros. A szlovák-magyar határ közelében, közvetlenül Párkány városában található a Vadas Thermal üdülőközpont, amely főként a nyári idényben válik a szórakozás és a pihenés paradicsomává. A strandfürdő különlegessége a tengeröböl alakú, óriási hullámmedence – a „Lagúna”. Több, mint 12500 fős napi befogadóképességével, felújított medencéivel, fedett uszodájával, sportolási és kikapcsolódási lehetőségeivel ideális lehetőségeket nyújt a víz és a nap szerelmeseinek.

Gyógyvizet találhatunk a Leányfalui Strand- és Termálfürdőben is Budapesttől 27 kilométerre, a festői Dunakanyarhoz vezető 11-es főút mellett található. A Duna partján csodálatos zöldövezetben kialakított strand legfőbb értéke a föld mélyéről feltörő gyógyvíz. A gyógyvíz közismert gyógyhatása, hogy megnyugtat, csökkenti, vagy megszünteti az ideg- és izomfájdalmakat.

 

Pihenés a Dunakanyarban
A Dunakanyarba látogatók tökéletesen kipihenhetik magukat az élmények után Szent Orbán Erdei Wellnes Hotelben, amely Európában egyedülálló 4 csillagos farönk szálloda.

Nézd meg mi mindennel várja hotel vendégeit: Klikk ide!

 

Olvass többet a témáról: nyaralás, börzsöny, visegrád, dunakanyar

Ajánló