IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt

IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc - Támogatott tartalom
2023/02/17
Klasszikus kerékpárkomputer, rengeteg adattal.

Járt már nálunk több iGPSPORT termék – korábbiakban teszteltük a iGS320 és iGS630 modelleket (kattints és nézd meg azokat a teszteket is), most pedig itt a klasszikus kerékpáros komputerük.

iGPSPORT

Annak, aki még nem találkozott az iGPSORT márkanévvel vagy termékkel, hasznos lehet tudni, hogy a kínai cég, mint számos egyéb Távol-Keleti gyártó, kezdetekben más nagy és neves márkáknak gyártott eszközöket, majd saját márkás termékeket kezdtek készíteni. 

A cég maga tervezi és gyártja digitális, főleg minőségi sport- és egészségtudatos eszközeit. Az alapítás óta eltelt közel 10 év alatt már rengeteg innováció és fejlesztés jellemezte a céget.

IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt-3
4 ilyen lap között váltogathatunk, melyek mindegyike számos információt mutat
IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt-3
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A külcsín

A korábbiakban tesztelt iGPSPORT termékekhez hasonlóan a BSC100S is letisztult, közelítőleg téglatest formájú. Befoglaló mérete 86,7×51×14,9 mm, ami az átlag kerékpáros komputerekhez képest kicsit nagyobb, ám ez az előnye is, hiszen a rengeteg megjelenített adathoz kell a méret – a 2,6” átmérőjű kijelzőjéről kellően sok adatot tudunk leolvasni.

Az eszköz alján találjuk a rögzítéshez szükséges csonkot, mely 90° fokos elfordítással kattan be az o-gyűrűvel felrögzíthető dokkolóba (tartozéka). Ugyanitt, a BSC100S alján találjuk, egy gumifedél mögé rejtve a töltéshez szükséges USB-C csatlakozót is (a kábel nem tartozéka). 

A komputer vízállósága IPX7 besorolású – maximum 1 méter mélységig, 30 percig vízálló, ami kiválóan elég egy bringázás közben elkapott eső átvészelésére.

Mindösszesen csak két gombot találunk rajta, mindkettőt a végén, melyek közül a bal oldali a ki/bekapcsolására, rögzítés elindítására/pillanat-megállítására, valamint a körök rögzítésére szolgál. A jobb oldali pedig a kijelző oldalai közötti lapozást, a rögzítés mentését és beállítások menübe való belépést segíti.

 

IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt-1
Számos beállítást végezhetünk el az applikáción keresztül
IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt-1
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Mit rejt a  BSC100S?

A BSC100S komputer bár nem túl nehéz, a csak 67 grammos tömege ellenére egy egész nagy, 40 üzemórát biztosító 600 mAh kapacitású akkumulátorral van szerelve. 

A GPS, GLONASS, BeiDou, GALILEO és QZSS kommunikációra is képes vevőegységének köszönhetően kellően pontos adatokat tud szolgáltatni, és viszonylag nagy lefedettséggel rendelkezik. Mindezek mellé van még benne egy BLE5.0/ANT+ vezetéknélküli kommunikáció is, mely segítségével könnyedén tud adatokat fogadni külső szenzoroktól… amiből kétfélét kínál hozzá a gyártó. Memóriája összesen 250 órányi adatot képes eltárolni.

A monokróm, háttérvilágítással ellátott kijelzője rögzített adatablakokat jelenít meg, amik tartalmát applikáción keresztül személyre szabhatjuk – ám nem csak az ablakok mérete és darabszáma korlátozott, de az azokban elhelyezhető adatok sora is előre meghatározott, így nem minden adat helyezhető el minden helyen. A BSC100S komputert is ugyanazzal a iGPSSPORT applikációval lehet kezelni, mint a már korábban tesztelt másik két terméküket. Először párosítani kell a telefonunkat az eszközzel – itt arra figyelnünk kell, hogy egyszerre két eszköz nem lehet az applikációhoz rendelve, így ha másikat is használunk, vagy használtunk, akkor azt a beállítások előtt törölni kell az applikációból.

Összesen 4 oldal áll rendelkezésünkre, melyeken a felső sávban mindig ugyanazon adatokat/információkat látjuk: ezek a jel erőssége, a bluetooth kapcsolat megléte, a pontos idő, az akkumulátor töltöttségi szintje, bejövő telefonhívás, csatlakoztatott sebességmérő megléte, adatrögzítés futása vagy pillanatnyi szüneteltetése.

IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt-5
IGPSPORT BSC100 S kerékpárkomputer teszt-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Milyen az iGPSPORT BSC100 menet közben?

Kicsomagolást követően nagyon gyorsan beállítható az a pár információ, amire szükségünk lesz, hogy használhassuk. A telefonunkra letöltött applikációval párosítjuk a komputert, majd időzónát, órát és kerékátmérőt állítunk, kiválasztjuk a mértékegység rendszert és indulhatunk is…

Na persze még hosszú perceket játszhatunk a kijelző lapjain megjelenő adatok elhelyezésével, de igazából erre ráérünk majd akkor, ha használtuk sokat, és rájöttünk, mi hiányzik és mire nincs szükségünk a kijelzőn.

Fontos, hogy a BSC100S nem alkalmas navigációra, csak a menet közben mért adatok rögzítésére, és megosztására – arra viszont kiválóan! Több mint 40 adatot képes számunkra megmutatni, ami egy átlagos bringás számára több is, mint amire szüksége lesz.

A minden grafikai cicomát nélkülöző, klasszikus megjelenés letisztult, egyszerű. Mivel nem fogod az eszközt bringázás közben folyamatosan lesni, a megjelenített adatok mérete is elégséges.

A kijelzőn megjelenik egy kis telefonos ikon, ha a komputerhez párosított telefononhívás van. Először nem értettem, ugyan mi értelme van ennek, de igazából a hátizsák mélyére eldugott telefont nem mindig hallja meg az ember, a komputerre meg rá-rá pillantasz.

Termékspecifikáció

•    2,6”-os kijelző
•    86,7×51×14,9 mm befoglaló méret
•    67 gramm tömeg
•    IPX7 vízállóság 
•    600 mAh akkumulátor
•    40 óra üzemidő
•    USB-C csatlakozó (a kábel nem tartozéka)
•    BLE5.0/ANT+ kommunikáció
•    GPS+GLONASS+BeiDou+GALILEO+QZSS vevőegység
•    hőmérsékletmérés
•    magasságmérés
•    4 személyre szabható oldal, oldalanként 6 adat megjelenítése
•    háttérvilágítás
•    Strava, és TrainingPeaks integráció lehetősége
•    csatlakoztatható pulzus-, pedálnyomaték- és sebességmérő egység (nem tartozéka)

Kinek és mire

Ha nincs szükséged navigációra, de a bringázásaid során az általános, klasszikus adatokra kíváncsi vagy, a BSC100S tuti tetszeni fog. Az üzemidő kellően elég akár egy több napos bringázáshoz is.
A tesztalanyt a forgalmazótól a BoneShaker 2006 Bt.-től kaptuk. A tesztet is a Boneshaker támogatta, de az eredményébe semmilyen beleszólásuk sem volt.