Görgőzz okosan - Tacx Bushido Smart

Görgőzz okosan - Tacx Bushido Smart

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/01/13
Szeresd meg a görgőzést
Hirdetés

Az okostelefon, okosóra, okostévé után, avagy mellett már a görgőt is vehetsz, ami okos. Ha rendelkezel a szükséges hozzávalókkal, imádni fogod (és talán a görgőzést is megszereted).

Jómagam nem vagyok egy nagy görgőfan, én a mai időjárás mellett is (ez a kiejelentés január 8-án íródott, de az év bármely napjára igaz) kimegyek tekerni a friss levegőre, ha menni kell.

 

A görgős edzéseknek azonban vannak olyan előnyei, minthogy

- A körülmények jobbára konstansak, így kiszámíthatóbban és pontosabban lehet követni az edzéstervben lévő utasításokat

- A szobában szerencsés esetben mindig ugyanolyan az időjárás, nem fúj a szél, nem hull csapadék

- Nem kell távol lenned a családtól, bár kisgyerekek esetén nem tudom, nem okoz-e fejlődési zavarokat egy eltorzult, izzadt szülő látványa.

És persze még ezer előnyt fel lehet sorolni, amik egyénenként változóak, számomra ezek a főbb érvek jelenleg.

 

Tacx Bushido Smart Forrás: Mozgásvilág.hu
Tacx Bushido Smart
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Vízbűl nyeri ki a zoxigént... izé, a tekerésedből nyeri ki az áramot.

Galériához klikk a képre!

 

Tacx Bushido Smart

A Bushido eddig is a high-end kategóriát képviselte a Tacx palettájában, ezt okosították tovább és ezt csekkoltuk le most amatőr- és Kuttor Csaba csapatának köszönhetően profi szemmel is.

Mitől lesz okos egy kerékpárgörgő? Megint csak egy hülye marketing fogás, vagy van is mögötte valami?

Abszolút vezetékmentes (wireless)

Konnektorra nincs szükség, mivel a szükséges áramot magának állítja elő azzal, hogy Te tekered. 

Nem fogsz átesni a tábkábelen és annak hossza sem befolyásolja, hogy hová helyezed el a görgőt. Akár a semmi közepén, egy mezőn - vagy, hogy ne menjünk ennyire messzire -, a kertedben, vagy az erkélyen is nekiállhatsz görgőzni. Nem gond többé az áramszünet és az sem, ha elfelejtetted kifizetni a villanyszámlát és lekapcsolták amúgy az egész lakás áramellátását (de azért ilyen ne legyen).

Adatátviteli vezetékre nincs szükség, mert bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál az okostelefonnal és a tablettel, valamint ANT+ átvitelt használ a kiegészítő műszerekkel (pl. pedálfordulatmérő) és a PC-vel való szinkronizáláshoz.

Nem kell vesződni az érzékeny zsinórok elvezetésével, nem szakad el, nem törik meg és persze az összképet sem rombolja.

 

Vezéreld okostelefonnal, vagy tablettel

Alapesetben a Tacx Bushido Smart egy egyszerű "fluid" görgőként viselkedik. Ha azonban rendelkezel iPhone 4s, vagy annál újabb, illetve Android 4.3, vagy annál frissebb szoftverű okostelefonnal, akkor a telefonoddal tudod változtatni az ellenállás mértékét wattban, vagy emelkedésben. A mobilod kijelzőjén menetinfókkal is ellát és természetesen az egész edzésedet logolja, amit így szinkronizálhatsz a legtöbb edzésnapló szolgáltatásba. Ehhez az ingyenes Tacx Training Appot kell letöltened az App Storeból, vagy a Google Playről.

Ha van az minimum 3-as Apple iPad, vagy egy legalább 4.3-as verziójú Android tableted, akkor az ingyenes Tacx Cycling App segítségével komplett edzésprogramokat nyomhatsz le és híres-neves útvonalakon tekerhetsz virtuálisan a sebességfüggő lejátszású videókkal. Ez a sebességfüggő videó nagyon vicces, ha pl az út mellett sétáló, vagy integető emberek is vannak, akkor lassú tekerésnél az ő mozgásuk is lelassul (mi sem természetesebb), de egyébként normál használat mellett teljesen élethű lesz a környezet. Az ingyenes demóvideókat rengeteg helyszínnel bővítheted a 10 Eurós "sima" útvonalaktól kezdve a drágább, orignal Tour de France, vagy Ironman versenyútvonalakig. Virtuálisan lenyomhatod azt az útvonalat is például, amit pár éve élőben is volt szerencsém lenyomni Mallorcan.

A Bushido az okostelefonokkal és a tabletekkel Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál, illetve tablettel és PC-vel ANT+-szal is - ez utóbbihoz viszont külön adapterre van szükség. A PC-s szinkronizáció eleve csak a külön megvásárolható "advanced"-csomaggal válik lehetővé, cserébe virtuális játszótérrel is kiegészül a repertoár.

 

Virtual Reality

Fiatal suhanc koromban jóanyám gyakran símogatta a buksimat miközben én a monitor előtt kockulva írtottam az ellent és csak azért nem aggódott, mert mindezt sokórás edzések után tettem. Na látod Anya, ha ilyenem lett volna anno, akkor még nyugodtabb lehettél volna...

A TTS 4, Advanced szoftver egyik legizgalmasabb része a Virtual Reality, ami épp az ilyen magamfajta számítógépmániás sportbuziknak lett kitalálva (meg azoknak, akik marhára unják már az unalmas görgőzést).

A Virtual Reality nem más, mint egy számítógés kerékpár szimulátor, amit az erre alkalmas görgőddel irányíthatsz. Különböző környezetben (városi, vidék, terem, stb.), szintemelkedésekkel és akár virtuális versenytársakkal, akár más élő résztvevőkkel együtt is. A fantázia szülte pályák mellett valódi útvonalak is bejárhatóak, mint például Valeggio, vagy Montana. A LAN-party fogalma tehát nem feltétlenül a pattanásos, görbehátú, pizzazabáló kockákat jelenti ezután (bocs az általánosításért srácok).

Első kipróbálásra kissé furcsa érzés, pláne, hogy kanyarodnunk értelemszerűen nem kell - én mégis próbáltam bedönteni a bringát görgőstül. Menetszél hiányában a sebességet kicsit alacsonyabbnak éreztem, mint ahogy izzadságcseppeim száma alapján vártam, de még mindig inkább ezt szokom meg, mint a pókot bámulni a falon órákon keresztül.

 

Mobil applikáció Forrás: Mozgásvilág.hu
Mobil applikáció
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Minden infó a mobilodon

Galériához klikk a képre!

 

És egyébként milyen?

Azt akkor már tudjuk, hogy mitől okos, mitől igazán különleges a kütyü, de az alapadatokat sem hagyjuk ki. A vezetékmentes motorfék akár 1400 Watt ellenállást is képes produkálni 10 másodpercig és 15%-os emelkedőig képes szimulálni a hegyi kaptatókat.

26"-os kerékmérettől 29"-es méretig tud bringát befogadni. Az első összeszerelés-beállítás tapasztalataink alapján picit macerás, mert a nem túl könnyű motort három különböző állásban lehet felszerelni (itt sikerült féloldalasan összerakni), illetve utólag, egy tekerő segítségével lehet finomhangolni, ami viszont túlhúzás esetén széteshet (mivel a csavart teljesen kihúzza az anyából és aztán azt visszatenni amolyan nőgyógyász-szintű mutatvány). Az tehát nem a legkényelmesebb, ha egy 26"-os és egy 29"-es kerékméretű bringával is használnád felváltva, mert akkor mindig át kell szerelni - de valószínűleg ilyen a valóságban ritkán fordul elő.

A kezdeti macera után aztán nagyon egyszerű a bringát felrögzíteni a gyorszárral működő kengyelbe és ugyanilyen egyszerű kiemelni belőle.

 

Virtuális valóság PC szoftverrel Forrás: Mozgásvilág.hu
Virtuális valóság PC szoftverrel
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Lopj egy bringát és menj vele bankot rabolni - lenne a cél, ha a Grand Theft Auto készítői írták volna a Tacx Training Softwaret... de (szerencsére/sajnos) nem.

Galériához klikk a képre!

 

A legjobb funkciók kihasználásához kicsit magasnak találtuk a lécet: A szerkesztőségben van egy Surface windows tablet (eleve kilőve), egy Android 4.2 tablet (4.3-tól lenne kompatibilis) és egy iPad 2 (legalább 3-ra lenne szükség), vagyis a tabletes tesztért házon kívülre kellett néznünk. Mobilfronton már fel tudunk mutatni egy iPhone 4s-t, így a mobilos applikációt ki tudtuk itthon is próbálni.

Másik oldalról nézve fogalmazhatunk persze úgy is, hogy a Bushido olyan high-end technológiát használ, amit ma még viszonylag kevés eszköz képes kiszolgálni.

 

Hozzáértők mondták

Kuttor Csaba és egy-két triatlonista növendéke is kipróbálta a Tacx Bushido Smart görgőt. A vezetékmentes megoldást valamennyien feltartott hüvelykujjal véleményezték, kifejezetten a tápkábel hiányát istenítették. Ahogy elvárható is volt, a görgő hatásfoka és az ellenállás mértékének szabályozása megfelelő, de ehhez mindenképp szükséges az, hogy a keréknyomás és a kalibrálás megfelelő legyen.

 

Tacx Bushido Smart Forrás: Mozgásvilág.hu
Tacx Bushido Smart
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Nem mellesleg csinos darab

Galériához klikk a képre!

 

A Tacx Bushido Smart görgő az applikációk nyújtotta izgalmas, látványos lehetőségnek köszönhetően azok számára is érdekessé teheti a görgőzést, akik eddig ódzkodtak a monoton, egyhelyben tekeréstől, de azoknak is megváltás lehet, akik már belecsömörlöttek a négy fal között bringázásba.

A motivációnak is szüksége van olykor rásegítésre, amire egy okosgörgő például kiválóan alkalmas.

 

 

Hirdetés