Menü

2014.07.08.     Hozzászólás 3

MTI

Feltöltik a Velencei-tavat, lezárják a bringautat

A vízszint helyreállításáig korlátozva lesz a tó körüli bringaút!


A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a zámolyi és a pátkai tározókból.

Csonki István igazgató közleményben ismertette: "a Velencei-tó vízállása az átlagosnál melegebb és csapadékszegényebb időjárás következtében lecsökkent a szabályozási szint alá. A tározókból való vízpótlás azonban a Császár-víz medrét érintő kivitelezési munkák miatt eddig nem volt megkezdhető. A Császár-víz medermunkálatai befejeződtek, így a vízpótlás megkezdése elől elhárult az akadály."

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a Velencei-tó vízállása hétfőn 130 centiméter volt, ez az érték 7 centiméterrel marad el az erre az időszakra előírt minimális vízszinttől. A szükséges vizet a zámolyi és a pátkai tározókból pótolják.

A vízpótlás célja a Velencei-tó apadásának mérséklése a nyári idegenforgalmi időszakban, illetve az, hogy a tó vízállása elérje az erre az időszakra előírt minimális vízszintet.

 


Érintett kerékpárút szakaszok
A vízpótlás ideje alatt, várhatóan több mint egy hónapig, a tó nyugati oldalán, a Császár-víz melletti, Kisfaludot Dinnyéssel összekötő kerékpárút nem vagy csak korlátozottan lesz használható - hívta fel a figyelmet az igazgatóság. Különösen az M7 autópálya alatt elvezetett kerékpárutat érinti majd a vízpótlás, mert itt halad legalacsonyabban a kerékpáros útvonal.

B-megoldásként a Pákozd-Dinnyés között húzódó, általában mérsékelt forgalmú 7 km hosszú szakaszt lehet használni tókerülő bringázáshoz.

Az érintett szakaszt a Velencei-tavi kerékpárút térképen tudod lecsekkolni!

Olvass többet a témáról: kerékpárút, velencei-tó

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • szöcske 2014.07.15.   16:54

  szöcske

  Egész biztos, hogy a jószándékú, kerékpárosok érdekeit képviselő gondos kezek időben kitettek figyelmeztető táblákat, hogy a gyanutlan kisgyermekes- nagymamás kerekeseknek ne kelljen felesleges köröket megtenni. És ha vége a lezárásnak akkor pedig elveszik a táblát. Köszönjük nekik!!!

  válasz erre...

 • szöcske 2014.07.15.   16:48

  szöcske

  A bringa utnak csak egy kicsike töredékét zárják le- tehát a fenti cím kissé túlzó, sőt konkrétan a tókerülést nem igen befolyásolja, csak ha valaki Fehérvár felől jön annak kell többet mennie a Dinnyési lehajtóig. A "csapadékszegényebb időjárás" pedig furcsa kijelentés jelenleg. Nálunk Velencén idén nyáron már többször is megtelt a vízgyüjtő hordó hiába locsoltam ki. Olyan zöld a fű, mintha május lenne.

  válasz erre...

 • egy olvasó 2014.07.09.   13:25

  egy olvasó

  "Az vízszint ...", ahol az "Az" nem mutatónévmás, akkor az névelő.

  válasz erre...