Cube Reaction GTC Pro 29

Cube Reaction GTC Pro 29

Kakuk András
Kakuk András
2014/06/25
A 29-es merevfarúak milyen jók...
Hirdetés

Megjelenés, dizájn
Igen elterjedt vélemény, hogy a Cube egyik nagy előnye a kinézete, designja. Valahogy mindig sikerül eltalálniuk a visszafogott és a harsány közti arany középutat, és ez a Reaction GTC Pro esetében is megfigyelhető.

A váz matt festése kellően elegánssá teszi, de a szürke és méreg zöld szín kombinációja biztosítja, hogy ne olvadj bele a tömegbe! A villa is zöld színben virít, a váltó papucs, a kerekek, a kormány mind tükrözi az előre kiválasztott színvilágot. A gondos német kezek munkáját dicséri a részletek kifinomultsága is, hisz még a kormány szorító bilincs is zöld Cube logóval díszeleg.

A Cube Reaction GTC Pro 29 megjelenése számomra...
... szerelem első látásra
... egyéjszakás kaland
... a szépség belülről fakad

 

Cube Reaction GTC Pro Forrás: Mozgásvilág.hu
Cube Reaction GTC Pro
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Kényelem
Nyereg: ismét belefutottam a Selle Italia X1 nyergébe, amiről tavaly már igen jókat írtam egy másik alany esetében. Mivel sem én, sem pedig az X1 nem változott, a pozitív vélemény megmaradt.

Vázgeometria: minden márkának megvan a saját marketing elnevezése a váz geometriára. A Cube Reactiom-nél ez az Agile Ride Geometry azaz agilis váz geometria.Ez mit jelent? Saját fejlesztésű, védett eljárással rögzítik az első váltót a vázra, így nyernek egy kis helyet a váz és a kerekek között. Ennek köszönhetően rövidebb lett a lánchossz, anélkül, hogy a nyeregcső szöget módosítani kellett volna. Legyen így bármilyen méretű ember is a rider, kényelmesen tekerhet. Az egész lényege, hogy a 29-es nagy kerekekkel is játékos és agilis maradjon a gép, ne pedig egy tankhoz hasonló.

A középrész magasság ugyanakkora mint a 26"-okon, így azok is megszokott stílusukban bringázhatnak akik most váltanak a nagyobb paripákra.

Az érzés
Az "éles" teszt számomra bizonyította a marketingesek által sugallt erényeket. Hamar összebarátkoztam a reaction-nel, nem volt szükség hosszabb bemelegítő körökre. A reaction felvállalja, hogy egy CC versenygép, előnye is a kevésbé technikás terepeken jön elő leginkább. Maratonozásra tökéletes, bármelyik hazai versenyen élvezetesen és hatékonyan lehet vele tekerni. A 29-es kerekek és a jól sikerült váz geometria alkalmassá teszi a trükkösebb lejtőkre is.

Egyéb okosságok
A Cube szuper biztonságban akarja tudni a vázait ezért elnevezte "Frame Safe System"-nek azt az eljárást ahogyan a vázpapucsot rögzítik. Ez azt tudja, hogy ha nem adja ki a lejtő és eldobod a vasat, vagy elindulsz a Szilvásvárad maratonon és a 2 kg sárral együtt egy botot is felszedsz a földről, akkor nem a váz vagy a váltó törik hanem a papucs. Gondolom minden gyártó igyekszik így gyártani, de tény, hogy a régebbi Cube bringákon ez "jól"működött. Sikerült már többször letörnünk a papucsot és ezt betudjuk annak, hogy megvédtük a vázat (szép 24 órás emlékek).

A használhatóságot, praktikusságot illetően, a Cube Reaction GTC Pro...
...fullos
...ennél jobb nem kell 
...ez most mi?

 

Gyönyörű apró részletek Forrás: Mozgásvilág.hu
Gyönyörű apró részletek
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Felszereltség
Csillapítás

A Reactionben agy Manitou Marvel felel a csillapításért amit egy kormányról vezérelhető lock-outtal is felturbóztak. A Marvel 100 mm-t mozog ami a 29-es kerekekkel tökéletes, főleg ha figyelembe vesszük, hogy CC gépről van szó. 

A marvellal kapcsolatban kikértem Bíró Zsolt - a Manitou magyar forgalmazójának a Boneshaker Kft. képviselőjének - a véleményét: "Bár a Marvel Comp a Marvel család belépő kategóriájú villája, tudása nem marad el a nagyobb testvéreitől - Expert és Pro -, csupán súlyban van rajta 150-200 g-nyi többlet az előzőekhez képest. Olajos oda- és visszaút csillapítása egyszerűen, külső tekerők segítségével állítható. TS Air levegős rugózási rendszere könnyedén a rider stílusához és testfelépítéséhez állítható egy telópumpa segítségével. Hobbi cross country, maraton és túra felhasználásra kiválóan alkalmas, nem fog cserben hagyni. A Manitou az utóbbi 2-3 évben nagyot lépett előre a minőségi teleszkópok piacán, villáinak belső felépítése szépen kidolgozott és jól átgondolt, termékei simán felveszik a versenyt a nevesebb konkurens cégek termékeivel. A Marvel szervizelése szintén egyszerű, de nála is érdemes betartani - mint minden első telónál - az évenként 1-2 alkalommal elvégzendő kis szervizt, amit finom mozgással hálál meg".

Nekem a teszt alatt egyetlen problémám akadt vele, az is a lock-out bovdennel, amit utána kellett állítani, hogy rendesen működjön.

 

Át tudnék tekerni ezen a hídon, de így jobb a kép Forrás: Mozgásvilág.hu
Át tudnék tekerni ezen a hídon, de így jobb a kép
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Fék
Hidraulikus Deore tárcsafékek elöl 180 mm-es, hátul 160 mm-es rotorral. Örvendetes, hogy előre 180-as tárcsát szereltek, így nagyobb fékerővel nagyobb súlyúakat is kiszolgálnak illetve erősebb csapatást is kibír. A hozzám hasonló kevésbé tapasztalt "Dh riderek" számára is örvendetes hiszen így többet kapaszkodhatunk a fékkarba mielőtt leégetjük a tárcsát.

A Shimano fékekkel soha nem volt gondom, folyamatosan azonos és kellő fékerőt biztosítottak, pedig Nagy-Hideg hegyről esőben zúztunk lefele.

 

Váltó
Shimano XT elöl és hátul (Shadow) SLX karokkal. 3x10-es verzió van fenn ami természetesen tök jó, de mostanában a 2-es váltókat preferálom. Kezelhetőbb, egyszerűbb, hülye-biztosabb. Persze a 3x 10 több lehetőséget tartogat de pont ez benne a negatívum is. Gyanítom sokan tekernek keresztbe rakott lánccal...

Mindent összevetve, a Cube Reaction GTC Pro...
...profi
...félprofi
...hétvégi harcos

 

Súly
11,7 Kg... se nem pille, se nem ólom.

 

Sun Ringlé Forrás: Mozgásvilág.hu
Sun Ringlé
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

 

Ár/érték arány 
Ha egy jó XC bringát akarsz amivel Trail irányba is el tudsz zúzni és jó ár/érték arányban keresed akkor 29-es merevfarút válassz. Bár a Cube-ok a drága bringák közé tartoznak a Reaction Pro teljesen pariban van a versenytársakkal úgy hogy kellemesen fel van szerelve.

Ami az ár/érték arányt illeti, szerintem...
... a bolondoknak is 
... na ennyit megér
... ennyit nem ér


A Cube Reaction-t tesztelésre a Cube márka hazai forgalmazójának a Velobike Kft-nek a segítségével a Velencebike Kerékpáros Kompetencia Központtól kaptuk tesztelésre! Köszönjük!

Hirdetés