Menü

sportág: KERÉKPÁR    táv: 53,93 km    szintemelkedés: 244 m    szintidő: 4 óra     nehézség: Közepes

Az Ybbstal-kerékpárúton - Lunz am See-től Waidhofenig

Az Ybbstal-kerékpárút a mostvierteli kerékpárút-hálózat új fénypontja és mi már ezt is kipróbáltuk!

Az Ybbstal-kerékpárút megannyi természeti szépséggel és pompás bringás élménnyel várja látogatóit. Családoknak, a kerékpár szerelmeseinek különösen ajánlható az útvonal központi szakasza Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között. Maga a kerékpárút valóságos remekmű, amely az elegáns vonalvezetés és látványos szépségű táj kombinációjával jött létre. Romantikus boltíves hidakon és egy rövid alagúton kelünk át, végigkerekezünk egy vadregényes szurdokon, csöndes homokpadokon élvezhetjük a napsütést és a folyó kristálytiszta vizét. Néhol a kovácsmesterség ódon remekműveire bukkanunk, s útközben egyedi kialakítású pihenőhelyek csábítanak egy kis lazításra.

Az Ybbstal-kerékpárút központi szakaszának befejezése idén júniusban megtörtént Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között, amely az egykori Ybbstalbahn nevű vasútútvonal mentén halad. A 2017. június 17-én felavatott szakasz a biztonságot, az út vonalvezetését és a tájrendezést tekintve még Ausztriában is példaértékű.


Itiner

1. Lunz am See-ből indulunk, egészen a festői Lunzer See mellől, ahol néhány métert gurulva kerékpárjainkon máris megpillantjuk az útjelző táblát Göstling an der Ybbs felé és ezzel együtt a kerékpárútra felfestett kerékpáros jelzés is feltűnik előttünk, amely egyértelműen ráerősít a helyes útirányra.

2. A kerékpárút kezdetben Lunz am See kicsiny településének hangulatos kertvárosi részének házai között kanyarog, majd kilép az Ybbs völgyébe. Nemsokkal később, néhány km megtétele után - még Lehen települése előtt - feltűnik a híres Töpper-híd, melynek szenteket ábrázoló öntöttvas szobrai a Töpper-féle vas- és acélkorszaknak állítanak emléket.

Vadregényes szakaszok váltják egymást Forrás: ParafereeGalériáért katt a képre!

3. Továbbhaladva utunkon Göstling an der Ybbs felé hangulatos és vadregényes szakaszok váltják egymást, kis hidakon átkelve, széles völgyeken átgurulva kerülgetjük a folyó vonalát. Az aszfaltút minősége és a kerékpárút környezetében történt fejlesztések igencsak feltűnőek, gondolva itt a kitettebb részeknél újonnan telepített modern inox korlátokra és felfestésekre, valamint a teljesen új, minimál dizájnt kapott kerékpáros pihenőkre.

4. Lehentől a kerékpárút Göstling an der Ybbs-ig nagyjából a 31-es számú autóút nyomvonalát követi, itt sokhelyütt a folyót sem látjuk. Ezért felemelő élmény, amikor Göstling után kicsivel ismét visszatérünk az Ybbs mellé és autóút végre tovatűnik mellőlünk. Ekkor már a kerékpárút és az autóút a folyó két oldalán halad tovább, így mi is jobban tudjuk élvezni a természet adta vadregényes tájat és a néhol előbukkanó sziklafalak látványát.

Árnyas fákkal szegélyezett szakasz Forrás: www.mozgasvilag.huGalériáért katt a képre!

5. Ezen a jó kis úton haladunk tovább még Hollenstein an der Ybbs után is, majd Garnberg előtt egy kicsivel újra összeér az autóút a kerékpárúttal. Azonban szerencsére nem kell sokáig az autók látványával foglalkoznunk, hiszen Opponitz után még kalandosabbá válik a vidék.

6. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a legszebb és legizgalmasabb szakasz Opponitz és Waidhofen an der Ybbs között található, itt az Ybbs völgye jelentősen összeszűkül és egy szurdokszerű völgybe húzza be magával a kerékpárutat. A szurdok oldalában hol magasan, hol pedig lentebb, közelebb a folyóhoz kerékpározunk, de mindvégig nagyszerű rálátással a smaragdzöld színben pompázó vízfelületre. A kerékpárútról néhány helyen elszeparált pihenőkre térhetünk le, ahol a parton a pihenési lehetőség mellett, tűzrakóhely és fürdőzésre alkalmas partszakasz is kialakításra került.

7. Waidhofen előtt egy kicsivel a kerékpárút áthalad egy erdős szakaszon, majd ezt elhagyva lassan megérkezünk Waidhofen településére.

Opponitztól Waidhofen felé a kilátás Forrás: www.mozgasvilag.huGalériáért katt a képre!

Aki a teljes, Ybbs an der Donau-ig tartó 107,10 km hosszú Ybbstal-kerékpárútra kíváncsi, az >> ITT << tájékozódhat bővebben!

Összesítés

A Az Ybbstal-kerékpárúton - Lunz am See-től Waidhofenig hossza 53,93 km, az útvonal szintemelkedése 244 méter, szintideje 4 óra, nehézsége közepes. Az útvonal Ausztria területén található.

GPS track letöltés: klikk ide!

Olvass többet: kerékpárút, Alsó-Ausztria, kerékpártúra, Ybbstal, Lunz am See