Menü

2016.12.13.     Hozzászólás 9

Bringaexpo bringák nélkül?

Nem vesznek részt a jelentős hazai forgalmazók a 2017-es Hungexpo-n rendezett eseményen.


Az elmúlt hetekben, hónapokban felütötte a fejét az a hír, hogy a 2017-es Bringaexpón nem jelennek meg kiállítóként a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség (Mkksz) alá tartozó márkák képviselői, vagyis a hazai piac legtöbb tagja.

Az egyeztetések lezárultával, december elején már biztosan kijelenthetjük, hogy a Hungexpo területén márciusban megrendezendő kerékpárkiállításon nem lesznek jelen többek között olyan márkák, mint a Bad Bike, Cannondale, Cube, Merida, Gepida, Csepel, Neuzer, Specialized, Trek, sem olyan kiegészítők és alkatrészek, mint a Shimano, Schwalbe, Cateye, Abus és még sorolhatnánk. Gyakorlatilag egy kongó hangár lesz a Bringaexpo (ráadásul az sem egyértelmű, hogy a Hungexpo jogosan használja-e a Bringaexpo nevet)!

 

Steurer Zsolttól, az Mkksz elnökétől a következőket tudtuk meg.

Kiállításból vásár

A Bringaexpo célja ezidáig az volt, hogy az érdeklődők egy kerékpáros kiállítás keretein belül testközelből ismerhessék meg az éppen induló szezonban várható legújabb kerékpáros trendeket, felkeltve így az érdeklődést és segítve a későbbi vásárlási döntésben.

A Hungexpo vezetése 2017-től kezdődően a kiállítást vásárrá szeretné átalakítani, ami az akciós vásárlási lehetőségek miatt várhatóan magasabb látogatói számot produkálna. Ez idáig még nem is hangzik rosszul, igaz!?

Mi ezzel a baj?

A helyzet az, hogy ehhez olyan mértékű kedvezményeket kellene a hazai forgalmazóknak biztosítaniuk olyan termékekre, amik éppen akkor gördültek le a gyártósorról, hogy az tönkretenné az egész kerékpáros piacot. Vagyis

egy három napos rendezvény profitnövelése fontosabb, mint a kerékpáros piac éves működőképessége.

 

Most akkor tényleg nem lesz?

Természetesen az sem jó megoldás, hogy egyáltalán ne legyen kerékpáros kiállítás tavasszal, de ehhez új szervezőt (és ezzel együtt új helyszínt) kell találni. Felmerült, hogy az őszi Mozgásvilág.hu Tesztnap szervezőjével egy tavaszi teszteléssel egybekötött kiállítás venné át az eddigi kiállítás helyét, de ennek részletei még tárgyalás alatt vannak.

 

FRISSÍTÉS

Szerettük volna megtudni a Hungexpo Zrt. elképzeléseit is a tavaszi rendezvényükről egy december 8-án (a Bringaexpo weboldalán megjelölt e-mail címek közül kettőre is)  küldött levélben, ám erre válasz nem érkezett. A cikk megjelenése után érkezett levelüket változtatás nélkül közöljük. 

Tisztelt Simon Ádám!

Engedje meg, hogy ezúton reagáljunk a Mozgasvilag.hu oldalon, 2016. december 13-án közzétett „Bringaexpo bringák nélkül?” című cikkére. Az írás számos téves és félinformációt közöl, és azt a látszatot kelti, mintha a Hungexpo Zrt.-nek nem az volna az érdeke, hogy az eddigiekhez hasonló színvonalas Bringaexpo-t rendezzen jövőre is.

A Hungexpo-t a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség (MKKSZ) kereste meg 2015-ben, mégpedig azzal, hogy elégedetlen a Bringaexpo korábbi szervezésével, jóval több látogatót, nagyobb médiakampányt és több kísérő programot szeretne a kiállításon.

Mivel ezek a fejlesztések nem kevés plusz forrást igényelnek, igyekeztünk a lehető legkörültekintőbben eljárni. Kikértük kiállítóink és látogatóink véleményét. Eszerint a látogatók 56%-a hiányolta a vásárlási lehetőséget a kiállításon, és a kiállítók is az értékesítést jelölték meg a rendezvény leginkább fejlesztendő területének. Tapasztalatainkat tanulmány formájában osztottuk meg az MKKSZ-szel. Egyúttal megkezdtük az egyeztetést a szervezettel annak érdekében, hogy a 2017-es Bringaexpo-n – a nyugat-európai mintákat követve – részlegesen megnyissuk az értékesítés lehetőségét.

A több fordulós tárgyalások december első feléig nem hoztak eredményt, ezért – az egyeztetéseket nem feladva – a Hungexpo Zrt. úgy döntött, lehetőséget ad a következő Bringaexpo-n a kereskedőknek, hogy bizonyos modelleket a kiállításon is értékesíthessenek.
A Mozgasvilag.hu oldalon megjelent cikk állításával ellentétben a Hungexpo Zrt. nem akarja lehetetlen helyzetbe hozni a hazai forgalmazókat azzal, hogy kigazdálkodhatatlan mértékű kedvezményekre kényszeríti őket „olyan termékekre, amik éppen akkor gördültek le a gyártósorról”. Ha valaki figyelmesen végigolvassa a 2017-es Bringaexpo-ra szóló jelentkezési ívet (innen letölthető: http://cdn.hungexpo.hu/bringaexpo/2017/Bringaexpo_2017_Jeliv_kereskedoi.pdf), abban feketén-fehéren olvasható, hogy „A kiállító vállalja, hogy bizonyos általa meghatározott modellekre – kivéve a 2017-es modelleket – kupon ellenében 5000 Ft kedvezményt biztosít a vásárlóknak a Bringaexpo helyszínén és ideje alatt. Amennyiben a helyszínen ez nem megoldható, vállalja, hogy a kupont 2017. március 31-ig beváltja saját üzletében.”

Meggyőződésünk, hogy az értékesítés kinyitása a Bringaexpo-n nem a piac ellen irányuló lépés, hanem éppen a piac bővítését célozza.

Nem állja meg a helyét a cikknek az a kitétele sem, amely szerint a Hungexpo számára “egy három napos rendezvény profitnövelése fontosabb, mint a kerékpáros piac éves működőképessége.” A kiállító által meghatározott 2016-os vagy korábbi modellekre előírt 5000 Ft-os kedvezmény egy 50.000 Ft-os kerékpár esetében – és valljuk be, hogy a cikkben felsorolt márkák ennél sokkal magasabb árkategóriát képviselnek – mindössze 10% engedményt jelent. Ez pedig – álláspontunk szerint – nem árthat a piacnak.

Ugyancsak a Hungexpo Zrt. pozitív szándékát jelzi, hogy az értékesíteni kívánó cégek számára, akik a fenti feltételt vállalják, kedvezőbb részvételi díjat kínál. Senkit nem kötelezünk kedvezmény adására, aki nem kíván részt venni a kuponos rendszerben, az egy másik jelentkezési ív kitöltésével csatlakozhat a rendezvényhez. A látogatók pedig az új rendszerben tulajdonképpen a belépőjegy árának dupláját kapják vissza kupon formájában, amit egészen 2017. március 31-ig levásárolhatnak.

Tapasztalataink szerint a Bringaexpo korábbi években tapasztalt visszaesésének és látógatói szám csökkenésének éppen az volt az oka, hogy a szervező csak a gyártók érdekeit vette figyelembe, a piac többi szereplője - a kereskedők és legfőképpen a nagyközönség - igénye háttérbe szorult.

A Hungexpo Zrt. továbbra is nyitott a tárgyalásokra az MKKSZ-szel, hiszen érdekeink közösek: olyan kiállítást szeretnénk rendezni, amely folytatja a Bringaexpo-k nagyszerű hagyományát, szakmai fórumot teremt és egyben megfelel a látogatók és a kiállítók igényeinek.
Bringaexpo tehát lesz, 2017. március 3–5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont G és F pavilonjában, továbbra is az Utazás kiállítással párhuzamosan. Örömünkre szolgál, hogy jó néhány cég jelezte már részvételi szándékát a Bringaexpo-n és meglátták az értékesítésben rejlő lehetőségeket és nem piac elleni támadásként értelmezték azt.

Ami pedig a Hungexpo Zrt. kommunikációját illeti. A Mozgásvilágtól a Hungexpo Zrt. kommunikációs osztályára, illetve a Bringaexpo szervező csapatához – a cikk állításával szemben – nem jutott el a megkeresésük. Így ezúton jelezzük, hogy most és a jövőben is készséggel válaszolunk minden kérdésükre.

Üdvözlettel,

SZÁNTÓ Gabriella
Kommunikációs igazgató

Olvass többet a témáról: bringaexpo 2017, bringaexpo, mkksz, steurer zsolt, Tesztnap

Szólj hozzá!

Hozzászólás írásához csak add meg a becenevedet és találd el a kék sisakot!
Add ki magadból a gondolataidat bátran, de a stílusodért nem vállalunk felelősséget!
Az E-mail címed nem jelenik meg a hozzászolások között.


 • Bandi 2017.02.15.   00:48

  Bandi

  Kedves Szántó Gabriella. Akkor szeretnék feltenni itt egy kérdést és azt hiszem hogy jogosan . méghozzá azt hogy akkor miért nem mondanak a közönségnek valami támpontot hogy mégis mire számítsanak azok akik esetleg mégis elmennének a kiállításra esetleg hogy hány kiállítóra lehet számítani vagy hasonló . Mert ha nem mondanak semmit ezzel azt érik el hogy nem fog senki ki menni és annyi bevételük sem lesz mint tavaly. Erre szeretnének az emberek világos választ kapni és nem a süket hadobálásra kíváncsiak. Vannak aki például utaznának érte több száz kilómétert de így elgondolkodik rajta mindenki hogy nem fog menni azért hogy jól pofára essen. Köszönettel egy állandó látogatójuk aki már 20 éve ki jár a kiállításra.

  válasz erre...

 • Meridaboy 2017.02.06.   17:48

  Meridaboy

  Srácok, csak nekem tűnt fel, hogy a kiállítás színvonala évről évre csökken? Ezt nem lendíti fel, ha meg is tudod venni a kiállított darabokat! Hogy példát is említsek a teljesség igénye nélkül: A Velotrade Kft. tavaly (is) botrányosan alúl múlta magát! Komolyan, át kellett mennem a szemközti standra, hogy meg tudjam mutatni a páromnak a Shimano Claris országúti családot (egy komplett gépen) és ezt hosszasan tudnám még sorolni! 10 évet dolgoztam a szakmában, de idén komolyan megkérdőjeleztem, hogy elmenjek-e! A mai napig igyekszem a nemzetközi szaksajtóból naprakészen tartani a szakirányú tudásom, de tavaly sírni tudtam volna sok standon! Igazi "élmény orgia" volt egy-két igényes standra ellátogatni! Több a szakmában még aktívan tevékenykedő ismerősöm szintén azon gondolkodik, hogy nem megy ki, pedig a szerelőktőlaz eladókon át bolt tulajdonosokig rengeteg embert ismerek!

  válasz erre...

 • Jade 2016.12.19.   18:31

  Jade

  Én nem bánnám, ha lehetne vásárolni is, nem csak nyálat csorgatni. Végigolvastam a cikket, úgy látom nem vagyok ezzel egyedül. Speciel tavaly kinn is voltam és nekem tetszett. Lehetett tesztelni, voltak komoly ugratások, verseny is. Mondjuk azt sajnálnám, ha nem lennének kinn a nagyok, de komolyan ez az 5000 Ft tenné padlóra a kerékpáros cégeket?!

  válasz erre...

 • Gergő 2016.12.18.   11:54

  Gergő

  Valahogy pont fordítva gondoltam volna, hogy ez a szituáció bekövetkezik: A kiállítók szeretnének lendíteni a saját forgalmukon és csak akkor jönnek el, ha vásárt csinálnak az expóból vs. a szervező szeretné népszerűsíteni a hazai kerékpáros mozgalmat, egy fedél alá hozni a legtöbb hazai kerékpáros brend résztvevőit. Tényleg egy 3 napos rendezvény viszi csődbe a cégeket? Nem hinném, hogy ne lehetne mindkét félnek optimális feltételeket teremteni. Két bringaexpón voltam, az egyik a Vasúttörténeti Parkban, másik a Hungexpón pár éve. Utóbbi óta nem voltam, mert amit ott meg lehetett nézni, ahhoz elég lett volna 2-3 nagyobb bringaboltba elmenni. Az elsőn úgy emlékszem, hogy ki lehetett próbálni triál bringát, volt Goldsprint, fűrészeltem lakatot, néztük a dörtöseket kint az ugratókon, stb. több interaktív program volt.

  válasz erre...

 • Emerson 2016.12.15.   09:14

  Emerson

  Újra a Vasúttörténeti Parkba kéne rendezni a Bringaexpo-t! Eleve jobb volt helyszínként is, hiszen nem kolbászolt ott a sok gurulósbőröndös alak, aki egyébként az utazáskiállításra ment (vagy anno a FeHoVa-ra). Amióta van bringaexpo mindre kimentem, és messze az első kettő volt a legjobb!

  válasz erre...

 • vabra 2016.12.15.   07:20

  vabra

  Akkor viszont rosszul fogalmaztál, mert abból, amit írtàl, az derül ki, hogy konkrétan a helyszínnel van bajod, közben meg te is azt akarod kifejezni, amit én írtam: mással kell megrendeztetni, mâsik rendezvényszervezővel együttműködni

  válasz erre...

 • Bandi 2016.12.13.   15:33

  Bandi

  Én el olvastam a cikket és értem hogy a Hungexpo ebből akar hasznot húzni azért mondtam hogy máshol kell megrendezni ez nem bonyolult nem kell foglalkozni a Hungexpo szervezőjével. Egy picit gondolatban előrébb járok.

  válasz erre...

 • vabra 2016.12.13.   14:33

  vabra

  Olvasd már el még egyszer a cikket! Nem a helyszínnel van baj, hanem a szervezővel, aki vásárt akar kiállítás helyett...

  válasz erre...

 • Bandi 2016.12.13.   13:55

  Bandi

  Régebben volt olyan év amikor nem a Hungexpon volt megtartva a kiállítás hanem a Vasúttörténeti parkban akkor most miért nem lehet megint ott megtartani a kiállítást !!!

  válasz erre...