Válassz jól kerékpárt

Válassz jól kerékpárt

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2015/10/08
Bármikor tesztelhetsz egy jót...
Hirdetés

A 2016-os szezonban már a nyolcadik Merida Teszt Program veszi kezdetét, mely hazánkban egyedülálló a maga nemében. Nem sok forgalmazó biztosít, a megfelelő és szakszerű eligazításon túl vásárlás előtti teszt lehetőséget – akár több százezres értékű bringákkal!

A Merida kerékpárok hazai forgalmazója, a BikeFun Kft. által kézben tartott Merida Teszt Programban 3 fővárosi és 8 vidéki kerékpárüzlet vesz részt 2016-ban, mindamellett, hogy közel 80 bolt kínálja – azok teszt nélkül – a márka palettáját. A kiemelt partnerek megbízható hátteret biztosítanak a vásárlás előtt álló, és bizonytalansággal teli leendő bringásoknak – illetve vásárlás után a használat közben felmerülő technikai kérdések esetén is.

 

Merida Teszttábor Forrás: Thommey
Merida Teszttábor
Kép forrása: Thommey

 

MTB modellek

Mountain bike vonalon 2 modell két-két változata közül választhatunk.

Merida Ninety-Six

Visszatér a legendás felfüggesztés-rendszerű Ninety-Six, mely korábban nagy népszerűségnek örvendett. A teszt hamar érzékelteti miért is.

Nagyon merev, robbanékony XC/Maraton bringával van dolgunk.

A Rock Shox új, upside-down villája nekem kifejezetten ütős, és érdekes módon a bringa 96 mm-es rugóútja a Pilis ösvényein egyáltalán nem érződött kevésnek.

A 9.800 (29"-es) és 7.800 (27,5"-es) változatok lesznek tesztben elérhetők.

 

Merida One-Twenty

A One-Twenty modellt már korábban is teszteltük, 2016-ra csak apró módosítások történtek rajta, amik a menetteljesítményét nem befolyásolják. 120 mm-es rugóútjának, a Floating Shock rugózási rendszerének, valamint a strapabíró váz kialakításának köszönhetően egy igazi univerzális bringával van dolgunk. Ha tereptúrákra, olykor-olykor hobbista szinten maratonokra, és néha, ha megkívánjuk kicsit keményebben lejtőzni támad kedvünk, és mindezekre egy bringánk van, akkor érdemes megismerkedni a One-Twenty-vel.

A program keretében a 9.XT illetve 7.XT felszereltségi változatokat próbálhatjuk ki.

 

Merida Teszttábor Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Merida Teszttábor
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Nem a méret a lényeg, hanem az, hogy mekkora...

Mivel a 26”-os kerékméret eltűnt, és helyette két méret „fut”, már nem csak a jó vázméret választása fontos. A nagyobb, 29”-os méret általánosságban a 170-175 cm-nél magasabb emberek számára ideális, míg a 27,5” (vagy más néven 650B) pedig ezen méret alattiaknak, ezért a Merida a kerékpárokat vázméret függően szereli a két kerékkel. Az S illetve M méretű vázakat 27,5, míg az M, L és XL méretek 29”-os kerekeket kapnak (igen, az M-es méretű kerékpárok mindkét kerékkel elérhetők lesznek). Ezt a méretspecifikusságot a cég Size Specific Wheeling névre keresztelte.

 

Országúti modellek

Országúton 3 kerékpármodell várja a tesztelőket: a Reacto 4000, Scultura 6000, valamint a Ride 5000-SE.

Merida Ride

Utóbbi a legkomfortosabb választás, ezzel a típussal bátran bárki elmehet hosszabb körökre is, biztos lehet benne, hogy kényelmesen érkezik meg a választott úticélhoz. A teszt alatti a kellemetlen útszakaszok hibáit is nagyon jól elnyelte, és súlyából adódóan az emelkedőket is jó ütemben lehetett teljesíteni vele.

 

Merida Teszttábor Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Merida Teszttábor
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Merida Reacto

A Reacto első ránézésre is egy agresszív kerékpár látszatát kelti, különösen az időfutam irányába kacsintgató kerékpárosoknak javasolt. Nagyon jó aerodinamikai tulajdonságai miatt, síkon és lejtmenetben is szelte az utat.

 

Merida Scultura

Végül pedig itt az akár 5,85 kg súlyú Scultura 9000. Ideális választás azoknak, akik sokat mennek hegyre, sokat tekernek föl-le. Persze ennél a súlynál a valamit-valamiért elv kiéleződik: csak maximum 80 kilogrammos riderig garantálják a megfelelő használatot. A nehezebb (120 kg-ig) bringások számára is van választási lehetőség: csak a kerékszett változik, az összsúly majd hat és fél, és máris gurulhatunk bátran! A Scultura Team - ami a Lampre Team csapat hivatalos versenygépe - is gyárilag 120 kg-ra van hitelesítve.

 

E-bike

2016-ban már a Merida hazai kínálatában is megjelennek az elektronikus rásegítéses e-bike bringák (igen, ezeket is tekerni kell, de egy elektromos motor extra nyomatékot biztosít 25 km/h tempóig). Egyelőre a Shimano STePS rendszerrel lesznek szerelve ezek a modellek, ami kifejezetten komfortos montizást és trekkingezést tesz lehetővé (a visegrádi fellegvárhoz vezető aszfalt úton egy 100 kilós bringás nagyon könnyed tekeréssel, 24-25 km/h tempóval tudott felhúzni egy másik, hasonló súlyú kerékpárost).

 

Merida Teszttábor Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Merida Teszttábor
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Meg vagyok győződve róla, hogy ezek az e-bikeok képesek lennének akár az agglomerációból bejárók autó/tömegközlekedési útjait is kiváltani, úgy, hogy meg sem izzadnánk közben. Érdemes kipróbálni az E-Spresso 600, illetve Big.7 E-Lite 600 modelleket, és meggyőződni erről személyesen.

 

Így tesztelhetsz Te is!

Fontos tudni, hogy nem minden fent felsorolt tesztmodell lesz minden Teszt Programban résztvevő üzletben, ezért érdemes előre tájékozódni! Már csak azért is, mert előzetes egyeztetés után, a kipróbálni kívánt, de az üzlet kínálatában nem szereplő tesztmodell is leszervezhető pár nap leforgása alatt!

 

Merida Teszttábor Forrás: Paraferee - Mozgásvilág.hu
Merida Teszttábor
Kép forrása: Paraferee - Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A Teszt Programról, illetve a programban részt vevő bringák elhelyezkedéséről, a partnerüzletek listájáról pontos információt kapsz a forgalmazó honlapján.

Hirdetés