Benkó Barbara a magyar csapat legjobbja az olimpiai-krossz Európa-bajnokságon! Hír

www.bringahirado.hu
2009/07/14
A német Rothaus Cube csapatban versenyző Benkó Barbara érte el hatodik helyével a legjobb magyar eredményt a hétvégén , Hollandiában rendezett hegyikerékpáros Európa-bajnokságon, a huszonhárom év alatti nők futamában.
Hirdetés

A tavaly még juniorok között világbajnoki ezüstöt szerző 19 éves versenyzőhölgynek úgy tűnik már első évében sikerült beleerősödni a keményebb korosztályba. A szombati versenyen a bajnoki címet a lengyel Aleksandra Dawidowicz szerezte meg.
Jobb eredményt várt viszont magától pekingi olimpikonunk, Parti András, aki az 54. helyen végzett az elit férfiak olimpiai krossz futamában. András elmondása szerint a vasárnapi egész napos eső irreális körülményeket teremtett, hatalmas különbségek alakultak ki a mezőnyben, és ő maga sem úszta meg bukás nélkül. Másik résztvevőnk, Szlobodnyik Zsolt a 76. helyen ért célba a 93 indulóból.

Az eső korcsolyapályává változtatta a füves kanyarokat és emelkedőket, a meredek részeken egyszerűen kipörgött a kerék, többször futni kellett a bringával. Lefelé pedig kétszer is estem, egyszer akkorát, hogy a vázam is behorpadt, ahogy a kormány nekicsapódott. Rosszul indult a futam, amikor hallottam, hogy a 70. hely környékén vagyok, nem is akartam elhinni, úgy éreztem, jobban haladok. Ez egyébként jellemző az idei évre, én hasonló erőben érzem magam, mint az olimpia évében, csak mintha az ellenfelek lennének gyorsabbak. A táv második felétől indult be a gépezet, akkor sikerült feljönni az 50. hely környékére, de végül nem úsztam meg körhátrány nélkül – nyilatkozta Parti a verseny után.
Nem zavarta viszont a sár Ralph Naef-t, aki látványos versenyzéssel nyerte meg az elit férfi Európa-bajnoki címet. A svájci rajt-cél győzelmet aratott a spanyol José Hermida előtt, akivel klubszínekben mindketten a Multivan Merida csapatát erősítik, így egymásért is dolgoztak a futam során. A harmadik helyen a cyclocross sztár, a belga Sven Nys ékezett.
Valóban sok versenyzőnek akadt technikai gondja a „korcsolyapályával”, de nem Naefnek! Meg is lepődtem, milyen előnnyel vezetek, és ezután nagyon magabiztosan tudtam versenyezni. Amikor biztosan vezetsz a saját tempódban, jobban tudod kímélni a gépedet is – magyarázta Naef a célban. Naef mögött a Multivan Merida csapat másik két versenyzője, José Hermida és Moritz Milatz kontrollálták a versenyt.
 
Mi nem erőltettük a nagyobb sebességet verseny közben, nehogy kockáztassuk Ralph első helyét – nyilatkozta Hermida a taktikáról. (Milatznak végül fel kellett adnia a küzdelmet egy bukás miatt.) Később a spanyolnak sikerült leszakítani Sven Nys-t és gond nélkül megszerezte az ezüstérmet.

Utánpótlás eredmények:
U23 férfiaknál 54. Lukács Bálint, 60. Juhász Zsolt (74 induló);
Európa Bajnok a svájci Giger Fabian.
Junior férfiak között Béla Attila 63., és Kis Dániel 65. helyet szerezte meg (90 induló);
Európa Bajnok az olasz Kerschbaumer Gerhard.
Hirdetés