Aktív élet sportprotézissel

Aktív élet sportprotézissel

Simon Ádám
Simon Ádám
2014/07/11
Ha azt hinnéd, hogy protézissel nem lehet sportolni...
Hirdetés

Rengeteg téves elképzelés él az emberekben a sportprotézisekkel kapcsolatban. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ezekkel a protézisekkel nagyon eltér a mozgás az eredeti sportmozgástól. Az ismertségét is sokan megkérdőjelezik a mozgássérült sportversenyeknek. Mindezek a tévhitek a tájékoztatás hiányából adódnak. A rehabilitációban részt vevő egészségügyi szakemberek és a gyártó cégek tájékozatlansága, valamint a kiépült sportorvosi háttér és a szakmai szervezek hiánya a legnagyobb gond.

Magyarországon - bár vannak kimagasló képességű parasportolók -, a média nem karolja fel őket, nem kapnak a felkészülésüket segítő reklámszerződéseket. Ebből következően a téma társadalmi elfogadása is nagyon alacsony a nyugati országokhoz képest. Tény, hogy egy kifejezetten sportolásra használt protézis megfelelő kialakításához komoly szaktudással kell rendelkezni.

 

Rafał Gęźlikowski Forrás: Ottobock.hu
Rafał Gęźlikowski
Kép forrása: Ottobock.hu

Galériához klikk a képre!

 

Országokon át sportprotézissel, kerékpáron
Rafał Gęźlikowski egy betegség miatt elveszítette egyik lábát, ennek ellenére azóta már 300 várat látogatott meg és jelenleg egy rendkívüli kerékpártúra keretében Magyarország és Szlovákia hegycsúcsait, várait és egyéb történelmi helyszíneit fogja meglátogatni.

Rafał a történelem és a középkori várak szerelmese. Több mint 1000 km utat tesz meg biciklin, hogy felkeresse Magyarország, Szlovákia és Lengyelország számára kivételes jelentőséggel bíró kastélyait, várait. A magyar szakaszon felkeresi Hollókő, Somoskő várát, a Szanda-vár és a Bujáki várak romjait, de eljut Miskolcra és Boldogkőre is. Tervei szerint kb. 10 várat látogat meg Magyarországon. A végleges szám függ a napi erőnlététtől és az időjárási viszonyoktól is.... Rafal teljesítménye - egészséges emberként is - figyelemreméltó, protézisviselőként pedig igazán tiszteletet parancsoló. Álmai valóra váltásában Rafalt az Ottobock segítette. A világ vezető protetikai vállalata . A túra hivatalosan 2014. július 9-én Vácról indult. A kiváló sportembernek sok sikert, jó időt és az emelkedőkhöz kitartást kívánunk!

 

Rafałlal a lengyel híradó készített riportot, amit a nyelvet nem ismerők számára alább lefordítottunk.

 

 

[híradós] Nem igaz, hogy vannak olyan vágyak, amelyek nem teljesülhetnek. Ezt Rafał Gęźlikowski tanúsíthatja, aki egy kivételes kerékpártúrára készül. Azt tervezi, hogy egyedül útnak indulva felkeresi Magyarország és Szlovákia legszebb várait. A túra komoly kihívást jelent Rafał számára, mert fogyatékkal élőként minden napja küzdelemmel telik. Ám ezt a csatát mindig megnyeri. Indulás előtt Karolina Jakobsche beszélgetett a nevünkben Rafałłal.

[riporter] Rafał 38 éves, nős, három gyermek apja. Első pillantásra egészséges fiatalembernek tűnik, azonban fogyatékkal él. Egy betegség miatt elvesztette az egyik lábát.

[Rafał] Ez elsősorban az élet által támasztott kihívás.

[riporter] Rafał szenvedélye a történelem. Lengyelországban 300 várat látogatott meg, most pedig egy rendkívüli túrára indul Magyarországra és Szlovákiába. A fogyatékkal elő fiatalember kivételes utazásra készül.

[Rafał] Meglátogatom az ismert várakat, és kevésbe ismert, eldugott várakat is, feltekerek a hegycsúcsokra, megkeresem a romokat, a várak közelében fogom felállítani a sátramat.

[riporter] Čachtice az egyik olyan hely, ahova Rafał el szeretne jutni. Ez az egyik legszebb szlovákiai vár. A legnehezebb a hegymenet lesz. A kerékpár a teljes felszereléssel együtt 60 kg, plusz a sátor, a matrac, az ennivaló és a váltóruha. Rafał az időjárástól függetlenül mindig a szabad ég alatt fog éjszakázni. Mindez nem lenne lehetséges, ha nem lenne a kölcsönzött speciális, vízhatlan protézis.

[Rafał] Ezzel a protézissel tudok kerékpározni, de a céljaim eléréséhez szükséges erőt nem ez a műláb adja.

[riporter] Ezt ez erőt Rafałnak saját magában kell megtalálnia. És ez a túra legfontosabb üzenete: legyőzni a gyengeségeket, a félelmeket, a rossz időjárást.

[Maciej Niepogodziński] A fogyatékkal élők gyakrabban ügyesebbek nálunk.

[riporter] – vélekedik Maciej Niepogodziński, aki az aktív életmódra biztatja a fogyatékkal élőket.

[Maciej Niepogodzinski] Nemrég adtuk ki lengyelországi útikönyvünk nyomtatott változatát, és van egy webhelyünk is, amely ezzel a témával foglalkozik.

[riporter] Mindezek célja a segítségnyújtás. Minden kinyújtott kéz egy lépéssel közelebb visz az álmok megvalósításához. Bár Rafał azt mondja, hogy egyedül is helyt fog állni, mert így akarja.

 

Rafał Gęźlikowski Forrás: Ottobock.hu
Rafał Gęźlikowski
Kép forrása: Ottobock.hu

Galériához klikk a képre!

 

Persze nem minden protézis alkalmas sportolásra
Hogy protézis alkalmas-e sportolásra, az attól függ, hogy az alkotóelemek képesek-e a sportolás közben létrejövő extrém terheléseket megfelelő sebességgel és megbízhatósággal biztonságosan lereagálni. Az esetek nagy többségében egy hétköznapi protézis nem megfelelő sportolásra.

A különböző gyártók termékei között alapvető különbség a működési elvben és a termék dinamikájában jelentkezhet első sorban, illetve a minőség miatti termék élettartam is nagy szerepet játszik.

 

A kerékpártúrán használt protézisrendszer
A Magyarországra érkezett lengyel sportember a hétköznapokban egy mikroprocesszor vezérelt protézisrendszert, a C-Leget használ. A biciklitúra jellegéből adódóan Rafal most egy kapott, amelynek nagy előnye, hogy vízálló és nem igényel töltést.

 

Bővebb információ a protézisekről:
Ottobock Mobilitás Központ
1135 Bp., Tatai út 74.
www.ottobock.hu

Hirdetés