1250 km-nyi Mountainbike élmény a Bécsi-erdőben Hír

1250 km-nyi Mountainbike élmény a Bécsi-erdőben Hír

(x) - Támogatott tartalom
2019/08/29
A Bécsi-erdőben már többféle új, kitáblázott útvonalon fedezhetjük fel az érintetlen természetet.

Pattanjunk nyeregbe és tapossunk a pedálokba: A Bécsi-erdőben jóformán teljesen lezárult a MTB-hálózat átalakítása. További egy nyomtávban járható ösvények és összekötő útvonalak teszik az amúgy is szerteágazó MTB kínálatot még változatosabbá. Különböző nehézségű útvonalak gondoskodnak arról, hogy a kezdőktől a kényelmes bringásokon át a kihívásokat kereső profikig mindenki megtalálja a számára megfelelő terepet. A bioszféra park okosan kitervelt infrastruktúrája pedig lehetővé teszi, hogy ne csak sportos élményekben legyen részünk az osztrák főváros közelében.

 

MF_MTB_Wienerwald2019_9-1440.jpg Forrás: Wienerwald Tourismus
MF_MTB_Wienerwald2019_9-1440.jpg Forrás: Wienerwald Tourismus
Kép forrása: Wienerwald Tourismus

 

A féktelen mountainbike örömök kulcsa

Kétség nem fér hozzá: A változatosan dimbes-dombos Bécsi-erdő közkedvelt a mountainbike-ozáshoz. Idéntől a Bécs határában elterülő bioszféra park kibővített MTB-hálózatával még több élményt garantál érintetlen természetben erőnléttől függetlenül. Összesen 1250 kilométernyi, különböző nehézségű útvonalon tehetjük próbára tudásunkat, melyből 80 km egy nyomtávban járható ösvény. 40%-ról 32%-ra csökkent a betonozott útvonalak aránya, ill. 1200 tábla könnyíti meg a tájékozódást, melyeket idén aktualizálták. További vonzó lehetőségeket kínál a MTB rajongói számára a két bringapark, Weidlingbach és a Hohe Wand Wiese.

A Hohe Wand Wiese parkot mi is kipróbáltuk és a kerékpáros élmények mellett lenyűgözött minket a park alapítóinak hozzáállása és a céltudatos munka, amivel létrehozták a parkot. https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/hirek/bringas-alom-a-becsi-erdoben

Azonban nem csak a változatos, különböző nehézségi fokozatokkal rendelkező útvonalhálózat teszi különlegessé a mountainbike-ozást a Bécsi-erdőben. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy számos hagyományos vendéglátó- és pihenőhely várja a megfáradt bringásokat – és akkor a számos természeti látnivalót a MTB-útvonalak mentén még nem is említettük. Vagyis pattanjunk nyeregbe a Bécsi-erdőben és induljunk felfedezőútra. Erőt pedig a változatos gasztronómiai kínálatnak köszönhetően bárhol gyűjthetünk.

A 2019-es év újításai

Több mint 1200 tábla könnyíti meg a Bécsi-erdőben a tájékozódást. Annak érdekében, hogy az újonnan kialakított útvonalakon is könnyen menjen az orientáció, a kiépítéssel párhuzamosan frissítik a táblákat, mely várhatóan a nyár végéig lezárul. Akik már előbb ki szeretnék próbálni a terepet, azoknak egy új online, ill. nyomtatott térkép áll rendelkezésre az Wienerwald Tourismus-nál.

Hogy merre is induljanak idén a bringások, azt a MTB szezon kezdetén, 2019. március 1-én a Wienerwald Tourismus, a Biosphärenpark Management és a Verein WienerWaldTrails a honlapján letölthető dokumentumok formájában elérhetővé tette. Továbbra is csak a jelzéssel ellátott útvonalakat megengedett használni.

A Bécs-erdő bioszféra parkjával összhangban

Az új útvonalak kidolgozása egy hosszadalmas, részletesen átgondolt tervezés eredménye, mely célja az volt, hogy a természet és az ember igényeit egyaránt figyelembe vegyék. A Bécsi-erdőben különösen fontos a különböző érdekvédelmek párbeszéde, ahol a természetvédelem, az erdőgazdaság, a turizmus, a vadászat és a szabadidős tevékenységek mind kitűntetett fontossággal bírnak.

Így pl. minden MTB-útvonal nyomvonala úgy halad, hogy ritka állat- és növényfajokat ne veszélyeztessen. Továbbá, bizonyos intézkedések, mint pl. a Mountainbiker Fair Play a fenntartható élettér és kikapcsolódás célját szolgálják, mellyel az ember és a természet igényeit egyaránt kiszolgálják. Így a környezettudatos mountainbike-ozók is nyugodt lelkiismerettel kelhetnek itt útra, hiszen a Bécsi-erdő változatos MTB-hálózata a fenntarthatóság jegyében lehetőséget teremt erre.

MF_MTB_Wienerwald2019_37-1440.jpg Forrás: Wienerwald Tourismus
MF_MTB_Wienerwald2019_37-1440.jpg Forrás: Wienerwald Tourismus
Kép forrása: Wienerwald Tourismus