Megemlékezések Kolonics György halálának évfordulóján Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2009/07/17
Olimpiai és világbajnok sportolók, ismerősök, barátok és szurkolók is részt vettek a szerdai megemlékezéseken. Békésszentandráson felavatták a Kolonics-emlékművet, a Dunán fáklyás evezéssel emlékeztek a kétszeres olimpiai bajnok kenusra.
Hirdetés

Kolonics György szülei is ott voltak szerda délelőtt Békésszentandráson, azon az ünnepségen, ahol felavatták a Kolonics-emlékművet. Szelekovszky László fafaragó művész alkotása egy talpra állított kenut ábrázol, benne kettétört lapáttal, jelképezve a kettétört életet. Sok százan vettek részt az ünnepségen, melynek végén az emlékmű körül tizenöt tiszafát ültettek el, éppen ennyit, ahány világbajnoki aranyérmet nyert Kolonics György pályafutása során.

 

Este Budapesten a Merkapt SE és Kolonics György Alapítvány fáklyás emlékevezést szervezett. A rendezvény szervezője, Ipacs Endre számol be az eseményről:

Kolonics Györgyre emlékeztünk

Egy évvel ezelőtt elvesztettünk egy példaképet, sporttársat, barátot. Ideológiákat kellett gyártani ahhoz, hogy elfogadjuk a felfoghatatlant és megmásíthatatlant.

A tavalyi temetést követően, összehívva a kajak-kenus társadalmat, Szemán Róbert ötletét megvalósítva közösen szerveztük meg az estébe nyúló fáklyás emlékevezést.

Egy év elteltével újra összejöttünk, hogy felidézzük sportsikereit, tisztelegjünk előtte, és követendő példaként állítsuk életútját fiataljainknak elé.

19-órától Siklós Erik bevezetője után elindult Koló nemzetközi versenyeinek levetítése. Sajnos nem tudtuk levetíteni az egész anyagot de jövőre hamarabb fogjuk elkezdeni. Elhangzott még Siklós Erik Sidney-i és athéni rádióközvetítése és Kolóval készült riportja. Kulcsár István elszavalta Kolóhoz írt versét majd Géczy Erika megható előadásában elhangzott Németh Sándor: Koló legendája című versének Darab István által megzenésített változata. A megemlékezők között üdvözölhettük Dr. Baráth Etelét, Nagy Tímeát, Angyal Zoltánt, Storcz Botondot, Szabolcs Attilát és Kiss Tamást is. Közben megérkezett az MKKSZ-től leevező C-7-es és C-4-es kenuegység. Ráadásként Erika elénekelte a Honfoglalás c. film ,,Szállj, szállj sólyom szárnyán” betétdalát.

Fél kilenckor kenuk, kajakok, sárkányhajók kezdték meg a vízre szállást és fokozatosan gyulladtak meg a fáklyák majd a vízi menet elindult a Csőhíd irányába. Visszafele besötétedett, a fáklyák fényénél pedig a megemlékezők Koló tiszteletére összekapaszkodva egy nagy úszó szigetet alkottak, elénekelték a Himnuszt, majd egységesen ,,Hajrá Koló” rigmusok hangzottak el, a hajók oldalán doboló kezek ütemével kísérve.

A kiszállást követően Kolóval kapcsolatos rövid történeteket lehetett megosztani az egybegyűltekkel. Ipacs Lászlótól, Horváth Csabától és Gyűrű Jánostól hallhattunk érdekes epizódokat.

 
Szeptember 10-én nyílik a Csepel Plázában az 1 hónapig látható kiállítás ,,Kolonics, a Sportlegenda" címmel.
 
Hirdetés