II. Egyetemi Ergométeres Országos Bajnokság Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/02/11
Hétvégén 18 ergométeres számban hirdetnek magyar bajnokot
Hirdetés
 
Concept2 XX. Nyílt Magyar Evezős, II. Egyetemi Ergométeres Országos Bajnokság
 
Nándi Tamás
  Az evezősök szombaton, a Budakalászi Sportcsarnokban rendezik az idei, sorrendben huszadik alkalommal kiírt ergométeres országos bajnokságot . A nevezések alapján 32 klub – ebből 10 egyetemi – mintegy 500 indulójára számítanak a szervezők. A nagyrészt 2000 méterre meghirdetett 18 versenyszám valamelyikében az élsportolók, fogyatékkal élők, amatőrök és utánpótlás-korú evezősök is díjazva lesznek . Az ob idején a könnyűsúlyú csúcstartó Varga Tamás (Démász Bajai SVSC) és dr. Alliquander Anna (Danubis NHE) a bostoni világbajnokságon képviselik a magyar színeket.
 
Az ergo ob-val kapcsolatban Ott Zsuzsanna , a szövetség főtitkára elmondta: „ a férfi könnyűsúlyú mezőnyben Varga nélkül is szoros meccsekre számíthatunk. A korábbi U23-as világbajnok, tavalyi Eb-nyolcadik Lőrinczy Péter, az U23-ban ezüstérmes Galambos Péter, valamint az U23-as vb-n ötödik helyen végzett és az Eb-nyolcadik kormányos nélküli négyesek minden tagja rajthoz áll. Hiányozni fog a női csúcstartó Szabó Katalin és a tavalyi könnyűsúlyú vb-nyolcadik, Eb-negyedik Hajdú Zsuzsa is; ők ösztöndíjasként a nemzetközi szövetség sevillai edzőtáborában készülnek, hozzájuk társul majd a vb-ről odaérkező dr. Alliquander Anna. A felnőtt férfi és női számban nyílt kategóriát is kiírtunk. Az ifjúsági mezőnyben nagy figyelem övezi az ifi olimpiai kvótát szerzett versenyzőket, köztük Matyasowszki Dánielt, aki a 2009-es vb-n elért eredményével kvalifikált Szingapúrra. Várunk mozgássérülteket, például az MTK-s paralimpikon Serényi Tibort, valamint a Pető Intézet neveltjeit, de  fogyatékkal élőket, köztük a Down Alapítvány és a győri Méhecske Alapítvány programjában résztvevőket. A veteránok is szép számmal neveztek, a legidősebb induló az MTK versenyzője, az idén 80 esztendős Stehlik József lesz. A középiskolásoknak külön 500 méteres csapatversenyt szervezünk; a jelentkezések alapján az evezés, mint klasszikus egyetemi sport is megmutatkozik. A napot unikumként a céges csapatverseny zárja, ahol többek között a Magyar Evezős Szövetség dolgozói is elindulnak, köztük Ficsor László szövetségi kapitány."
 
Haller Ákos  
Az ergométerrel kapcsolatban Szántó Éva korábbi főtitkár hozzátette: „a ’80-as években népszerűségre törő versen y az evezős mozgás imitálásával a test szinte minden jelentősebb izomcsoportját megmozgatja. A gép kijelzője csapásonként és összesítve is megmutatja többek közt a teljesítményt, az időt, a megtett távolságot, a csapásszámot és a kalóriát. A magyar evezősök a világelitben is bizonyítottak: dr. Haller Ákos korábban, dr. Alliquander Anna pedig tavaly, 6000 méteren, az  amszterdami Ergohead versenyen bizonyult a legjobbnak. A 2004-es ob-n a maratoni táv új világrekordját Tubicsák Tamás állította be; a Győri Vízügy SEK versenyzői 2008-ban az egy héten át tartó ergozásban, 405.548 méterrel döntöttek Guiness rekordot."
 
A szombati verseny online, elő közvetítését a lehet figyelemmel kísérni. A szervezők az érdeklődőket a Budakalászi Sportcsarnokban február 13-án, 10 órától este 18 óráig várják.
Hirdetés