Holtverseny az ergo ob-n Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/02/15
Mintegy félezer evezős részvételével, a Budakalászi Sportcsarnokban került megrendezésre a huszadik alkalommal kiírt ergométeres országos bajnokság.
Hirdetés
Az evezős gépet a hazai felnőtt elit mellett utánpótláskorú-, veterán-, adaptív és amatőr versenyzők is húzták. Összesen 18 kategóriában hirdettek győztest, az egyetemisták számára idén másod ízben írtak ki külön bajnokságot.
Az ob-ról igazoltan hiányzott a könnyűsúlyú csúcstartó Varga Tamás (Démász Bajai SVSC) és dr. Alliquander Anna (Danubius NHE), mindketten a bostoni világbajnokságon képviselték a magyar színeket.
A könnyűsúlyúak csatáját a korábbi kétszeres U23-as világbajnok Lőrinczy Péter nyerte. - Hét éve voltam utoljára ilyen jó formában, bizakodva nézek az idei versenyévad elé – nyilatkozta elégedetten a Külker Evezős Klub tehetsége. A férfi normálsúlyú versenyszámban holtversenyt kellett hirdetniük a szervezőknek: Szekér László (Tisza Evezős Egylet) és Tari János (EDF-Démász Szeged VE) másodperce azonos időt evezett. Az U23-as normálsúlyúak között Simon Béla (Tisza Evezős Egylet) megvédte tavalyi elsőségét, férfi abszolútban is dobogóra fért, harmadikként zárt. Az U23-as könnyűsúlyú mezőnyben Rácz Róbert Bence (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) nyerte a bajnoki címet.  A nőknél a vb-szereplő Alliquander mellett a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) ösztöndíjasaiként Sevillában edzőtáborozó Hajdú Zsuzsa és Szabó Katalin távollétében a felnőtt normálsúlyú mezőnyben a Csepel Evezős Klub versenyzője, Tóth Evelyn, a könnyűsúlyúak között Pálinkás Szabina (Ferencvárosi Evezős Club) „húzta” magát a dobogó tetejére.
 
Az országos bajnokságon az adaptív – mozgássérült és fogyatékkal élő – versenyzők is lehetőséget kaptak; itt indult a legfiatalabb versenyző Pekáry András személyében (Down Alapítvány). A serdülők közt új magyar csúcs született: Matheisz József (Mohácsi Torna Egylet) a 2004 óta fennálló rekordot 1 másodperccel javította meg. Az egyetemi versenyszámokban több válogatott versenyző, köztük a tavalyi U23-as ezüstérmes páros Juhász Adrián és Simon Béla (Tisza Evezős Egylet) végzett a dobogón, melyről azonban az „amatőr” egyetemistákat sem lehetett leszorítani. Kétszeres világbajnokunk, dr. Haller Ákos ezúttal a veteránok közt indult és nyert magyar bajnoki címet, ebben a versenyszámban indult el a legidősebb résztvevő Csamangó Ferenc, (EDF Démász Szeged VE), aki 83 évesen még mindig napi rendszerességgel űzi ezt a sportágat.
 
Óriási érdeklődés övezte a csapatversenyeket mind az egyetemi, mind a céges kategóriában. Utóbbiban állt rajthoz az evezősök szövetségi kapitánya, Ficsor László, a NUPI Héraklész Programjában résztvevő edzőkkel: Bene Lászlóval, Molnár Dezsővel és Búza Józseffel.
Hirdetés