Herzog Ernst Spitze 2933 m, Rauris, Ausztria Túra

Herzog Ernst Spitze 2933 m, Rauris, Ausztria Túra

A Herzog Ernst Spitze 2933 m, Rauris, Ausztria Túra hossza 14 Km. Az útvonal szintemelkedése 1400 m, szintideje 8 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

A Raurisi-völgy végében emelkedő három óriás, a 3254 méteres Hocharn, a 3122 méteres Schareck és a 3105 méteres Sonnblick árnyékában a 2933 m magas Herzog Ernst Spitzét a kutya sem ismeri. A legtöbbek számára csak egy kisebb púp a Schareck felé vezető úton. Ennél azonban több: egy „majdnem-háromezres”, mely kevés alpesi tapasztalattal rendelkezők számára is igazi magashegyi élményt nyújt. Bátran vállalható szólóban.

 

Ugyanez augusztus elején. Hó nincs, éles szeműek néhány túrázót is kiszúrhatnak
Ugyanez augusztus elején. Hó nincs, éles szeműek néhány túrázót is kiszúrhatnak

 

 

Balra a Herzog Ernst, jobbra a Schareck (További fotókért katt a képre!)

A Herzog Ernst Spitze a 2175 méteren fekvő Neubau-menedékház „házi hegye”. Ideális terep kevésbé gyakorlott túrázók magashegyi beavatásához, hiszen közel a mágikus háromezres határ, a csúcspanoráma szép időben bámulatos. Augusztusban, amikorra teljesen elolvadnak a hófoltok, helyiek 10 éves gyermekekkel másszák. Ilyenkor teljesen száraz lábbal teljesíthető. Kora nyári, havas körülmények között azonban cseppet sem könnyű, jómagam fordultam már vissza róla június végén a hó miatt.
 

Július eleji felvétel a csúcshoz közel, 2800 m körül ForrĂĄs: Mozgásvilág/Pintér László
Július eleji felvétel a csúcshoz közel, 2800 m körül
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

 

Ilyen, ha havas (További fotókért katt a képre!)

Schutzhaus Neubau

A Raurisi-völgy végében a Bodenhaustól fizetős panorámaúton jutunk fel a Lenzanger-parkolóba. Innen 25 perc séta a Naturfreundehaus Kolm Saigurn (itt fordul a postabusz). Innen két úton juthatunk fel a Neubau-házba. A gyorsabb a Barbara-vízesés felé vezető út. Rövidebb, de meredekebb, néhány km-en 580 m szintet győz le. Az út a Naturfreundehaus mellett balra indul, be az erdőbe. A másik hosszabb, cserébe könnyebb, a Familienwanderweg. Ennek eléréséhez még a Naturfreundehaus előtt balra fel kell kanyarodni az Ammererhof felé, majd tovább a Durchgangalmra. Jól ki van táblázva, nem lehet eltéveszteni.

Az út a Herzog Ernst Spitzére a Neubau ház teherfelvonója mellett kezdődik, balra fel a sziklák közötti jelzett ösvényen. Minduntalan találkozunk az aranybányászat nyomaival, épületek maradványaival. Az út eleje egy szakaszon az érccel teli csillék szállítására használt egykori vasút töltésén halad. Több helyen táblák mesélnek nekünk a régmúlt idők emlékeiről. 2500 m körül érjük el az első szélesebb hófoltokat (július eleje). Ez már a kövek birodalma, egymást követik a törmelékkúpok és a bányászatból visszamaradt meddőhányók. Havas körülmények között ez a legveszélyesebb szakasz. Ha megfelelő nyom van, kevésbé problémás, de kora nyáron (júliusban) simán előfordul, hogy nyom sincs. Errefelé nem tolonganak a turisták. Ilyenkor a jégcsákány, uram bocsá’ hágóvas használata sem szentségtörés. A lejtő 2500-2700 m közötti szakasza ugyanis egy hatalmas letörésbe torkollik, nem érdemes kicsúszni (lásd a szerző kalandját és tanulj belőle). Az út a hófoltokon sziklacsoporttól sziklacsoportig vezet, majd szelídül a lejtő és elérjük a Fraganter Schartét (2752 m, a Neubautól 2,5-3 óra). Elénk tárul a túloldalon elterülő Möll-völgyi-gleccser sífelvonókkal agyonütött panorámája. A hely többnyire eléggé szeles.
 

Június végi felvétel a Fraganter Schartéból a Herzog Ernst csúcsáról. Az út a hóborította, kitett bordán kanyarog. ForrĂĄs: Mozgásvilág/Pintér László
Június végi felvétel a Fraganter Schartéból a Herzog Ernst csúcsáról. Az út a hóborította, kitett bordán kanyarog.
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

 

A havas Herzog Ernst (A fotógalériáért katt a képre!)

Tőlünk balra, a széles gerincen vezet a szerpentin kanyarokban gazdag ösvény a Herzog Ernst csúcsára (a hágóból fél óra). Kora nyáron, vagy erősebb hidegfrontok után előfordul, hogy vastag hóba szaladunk. Ilyenkor tudni kell visszafordulni. Egyébként jól járható, sziklás ösvény, viszont kellően kitett, tériszonyosok számára erősen ellenjavallt. Ha feljutottunk, a panoráma egészen lenyűgöző. Csúcskeresztet viszont ne keressünk, mert az nincs.

 

Kilátás a hópalástba burkolózó Sonnblick (balra) és Hocharn csúcsokra ForrĂĄs: Mozgásvilág/Pintér László
Kilátás a hópalástba burkolózó Sonnblick (balra) és Hocharn csúcsokra
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

 

A Sonnblick és a Hocharn hópalástba burkolózva (További fotókért katt a képre!)

Ha szeretnénk szervezetünket komolyabban megterhelni fizikailag, a lemenethez válasszuk a Pröllweget, a Neunerkogel érintésével. Egy cakkos gerinc vezet lefelé északra a Niedersachsenhaus irányába, nem nagyon lehet eltéveszteni. A Neunerkogel tetején van kereszt (a völgyből, illetve a Neubau felől sokan azt hiszik, ez a Herzog Ernst). Végig kitett, 1-2 helyen fogni is kell a sziklát (UIAA I+), kezdőknek csak tapasztalt kísérővel ajánlott. Vannak dróttal biztosított részek is, de ezekre leginkább esős vagy havas-jeges körülmények között lehet szükség. Utóbbi esetben a komoly magashegyi tapasztalat és az ennek megfelelő felszerelés elengedhetetlen. Július végétől augusztus végéig általában hómentes.

 

A Pröllweg eleje, jobbra lent a Neunerkogel, balra hátul a Hocharn ForrĂĄs: Mozgásvilág/Pintér László
A Pröllweg eleje, jobbra lent a Neunerkogel, balra hátul a Hocharn
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

 

A Pröllweg teteje hatalmas kőtömbök halmaza, ráadásul eléggé kitett. (A fotógalériáért katt a képre!)

Ha elértük a Niedersachsenhaust, egy korsó Stiegl elfogyasztása után irány vissza a völgybe. Kemények mindezt egy nap alatt a parkolóból teljesíthetik (Lenzanger – Neubau ház – Herzog Ernst – Pröllweg – Niedersachsenhaus – Lenzanger). 1400 m szint fel és le, konditól függően száraz körülmények között 7-9 óra. Valamivel kisebb vállalkozás, ha a Neubauban éjszakázunk, és innen hajtjuk végre a kört, majd ide is térünk vissza. Ehhez is kell 6-7 óra, az utolsó szakasz vissza a Neubauhoz már nem fog olyan jól esni (esetleg helyből le lehet ereszkedni a parkolóba). A Niedersachsenhaus és a Neubau közötti „szintút” már csak részleteiben létezik, letettek róla, nem ápolják. Száraz körülmények között még jól látható és járható, hófoltos állapotban kevésbé buli. A konzervatív úttal viszont 300 m szintet veszítünk.  Ha a régi ösvényt választjuk, a Niedersachsenhaus gondnoka útba igazít, mert már nincs kitáblázva.

Az alábbi szintidőkkel lehet kalkulálni:

Parkplatz Lenzanger (1550 m) – Naturfreundehaus Kolm Saigurn (1598 m): 25 perc
Naturfreundehaus Kolm Saigurn (1598 m) – Neubau ház 2175 m (A Barbara-vízesés felé): 1,5 óra
Neubau-ház (2175 m) – Herzog Ernst 2933 m: 2,5 óra
Herzog Ernst – Neunerkogel (Pröllweg) – Niedersachsenhaus (2471 m): 1,5 óra
Niedersachsenhaus – Neubau-ház: 2 óra
Niedersachsenhaus – Parkplatz Lenzanger: 2 óra

Hirdetés