Túlélték a hatszáz méteres zuhanást Hír

Pintér László
Pintér László
2019/04/07
Egy átlagos hétvégi mászónap a Mont Blanc-csoport egyik klasszikus útján három mászó számára rémálommá vált. Az esetről az orosz-brit mászónő, Masha Gordon számolt be részletesen (egy korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk, ki ő). Ő és partnere egy nyári perui mászásra készülve akart éppen beszállni az útba március 30-án, amikor fentről előbb hó, majd sziklák kezdtek aláhullani. Fedezékbe húzódva a fal felé fordult, így csak a partnere hangjából tudta meg, aki máris a hegyimentőket hívta: nem kövek hullottak, hanem emberek. Kétszáz méterrel alattuk feküdtek a hóban.
Hirdetés

Fel sem merült bennük, hogy túlélhették, de azonnal értesítették a chamonix-i hegyimentőket. Elindultak a testek felé, akikről először azt hitték, ketten vannak. Masha vette észre, hogy az egyikük mozog, így még jobban igyekeztek. Amikor elkezdték kibogozni az emberkupacot, akkor vették észre, hogy hárman vannak. Mindhárman éltek.

 

Aiguille du Midi, Eugster-kuloár Forrás: Camptocamp.org
Aiguille du Midi, Eugster-kuloár
Kép forrása: Camptocamp.org

 

Aiguille du Midi, Eugster-kuloár (Forrás: camptocamp.org)

Abból az Eugster-kuloárból zuhantak le, ahová Masháék is készültek. Ha csak száz méterrel előrébb járnak, a zuhanó mászók őket is magukkal rántották volna, ki tudja, milyen végeredménnyel.

 

 

A sérültek előkészítése a hegyimentéshez Forrás: Masha Gordon Facebook
A sérültek előkészítése a hegyimentéshez
Kép forrása: Masha Gordon Facebook

 

A sérültek előkészítése a mentéshez (Fotó: Masha Gordon Facebook)

A hegyimentők érkezéséig Masha az egyik, kontrollálatlanul remegő, sokkos mászót próbálta megnyugtatni. Ő mesélte el neki, hogy valamelyikük kicsúszott, és kb. tízméteres csúszás után kitépte a biztosításra behelyezett köztes(eke)t, majd a társait is magával rántotta. 600 métert (nem tévedés, hatszáz métert) zuhantak-bukdácsoltak az 50-85 fok meredekségű sziklás-jeges-havas folyosóban, mielőtt megálltak volna.

A hegyimentők mindhármukat kórházba szállították, és bármily hihetetlen, csak könnyebb sérüléseket szenvedtek.

 

Masha Gordon

Hirdetés