MMTBSzSz vélemény Benkó Barbi balesetéhez Hír

MMTBSzSz - Eisenkrammer Károly
2015/04/24
A sportágunk egyik kiemelkedő egyéniségét is érintő, szerencsés kimenetelű baleset kapcsán szükségesen tartjuk, hogy közleményben pontosítsunk néhány információt.
Hirdetés

Benkó Barbara, olimpikon mountain bike versenyző, edzésére haladva kerékpárjával közlekedési balestet szenvedett a 10-es számú országúton. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján az őt kerülő autó nem tartotta meg a kötelező oldaltávolságot, elé érve hirtelen fékezett, és ezzel okozta a balesetet. A baleset következtében Benkó Barbara 8 napon túl gyógyuló sérüléseket, főleg zúzódásokat szenvedett (a komolyabb fejsérüléstől vélhetően a fejvédő mentette meg).

A járművezető bár a balesetet észlelte, meg is állt, sőt ki is szállt az autójából, de amikor úgy gondolta, hogy a kerékpáros sérülései nem súlyosak, elhajtott a helyszínről. A sérült sportoló így segítség nélkül volt kénytelen súlyos zúzódásokkal, törött fejvédővel és mozgásképtelen kerékpárral biztonságos helyre jutni (végül a közelben lakó édesapja ment érte, és szállította kórházba).

Sajnálatos tény, hogy a balesetet esetleg észlelő más járművek vezetői nem álltak meg segíteni a sérültnek. Le kell azonban szögezni, hogy a segítségnyújtás kötelezettje elsősorban a balesetben közvetlenül érintett gépjármű vezetője volt (aki azóta már jelentkezett a rendőrségen). Így a többi, a balesetben vétlen autóvezetővel, vagy a véletlenül arra járó rendőrökkel kapcsolatban sem Benkó Barbarában, sem bennünk nem merül fel a cserbenhagyás vagyis a segítségnyújtás elmulasztása (amely minimum szabálysértés lenne) - ezzel ellentétes állítások csak az eset összezavarására alkalmasak.

 

Az esettel kapcsolatos MMTBSzSz vélemény
A fentiek alapján érdemes felhívnunk a közlekedők, főleg a járművezetők figyelmét a gyengébb, sérülékenyebb gyalogosok és kerékpárosok védelmére.

Meggyőződésünk, hogy általában jót tenne a társadalomnak, ha jobban odafigyelnénk egymásra, és ha az út szélén sérültnek látszó gyalogost, kerékpárost, vagy járművezetőt látunk, akkor megállunk, és minimum megkérdezzük, hogy tudunk-e valamit segíteni?

Úgy gondoljuk, hogy ez az eset - amelynek létrejöttében a sportoló vétlen volt a - nem a legjobb alkalom arra, hogy egyes véleményformálók úgy általában a kerékpárosok szabálytalan közlekedéséről nyilatkozzanak a médiában. Sokkal inkább alkalmas ez az eset arra, hogy felhívjuk a figyelmet ez egymásra utaltságunkra, és arra, hogy a közúton a legkisebb figyelmetlenség is komoly következményekkel járhat.

A Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség minden lehetséges módon törekszik arra, hogy a sportolók és általában a kerékpárosok figyelmét felhívja a közlekedési szabályok betartására. Erre kérjük és biztatjuk a többi közlekedéssel foglakozó szervezetet is - jelen esetben az előzéskor előírt oldaltávolság betartására, és betartatására.

 

Ehhez kapcsolódóan idézzük a hatályos KRESZ szabályokból a vonatkozó részt: 

34. § (1): Előzni abban az esetben szabad, ha: ...

d) az előzés során a megelőzendő jármű mellett megfelelő oldaltávolságot lehet tartani;

e) a vezető az előzés befejezése után a járművel a megelőzött jármű elé, annak zavarása nélkül vissza tud térni.

 

2015. április 19.
Eisenkrammer Károly
elnök, MMTBSzSz

Hirdetés