Mire jó a margitszigeti vészjelző? Hír

Mire jó a margitszigeti vészjelző? Hír

Nedjalkov Beáta
2019/11/06
A tapasztalataink alapján nem sokra.
Hirdetés

Három éve a fővárosban ötven helyen települtek azok a vészjelző berendezések, melyek közül néhány darab a margitszigeti futókör útvonala mentén is megtalálható. Alapvető funkciójuk, hogy a gomb megnyomásával segítségért lehet fordulni a vonal túlsó végén lévő személyhez. A tapasztalatok azonban nem túl pozitívak...

A Mozgásvilág egyik olvasóját a minap egy kisebb attrocitás érte a Margitszigeten, miközben szokásos futóedzését végezte. Mivel épp a segélyhívó mellett futott el, gondolta megnyomja a gombot a gyors segítség reményében. Csalódnia kellett...

 

Szatír a margitszigeti futókörön

“Pár napja egy átlagos hétköznap délelőttjén, még munka előtt kimentem futni egy kört a szigeten. Épp az állatkertnél tartottam, amikor az egyik bokor mellett észrevettem egy középkorú férfit, amint nagykabátban áll a futópályához közel, azonban nem viselt nadrágot. Ahogy közeledtem felé, széttárta a kabátját, majd miután elszaladtam mellette, elkezdett ő is utánam futni. Pont nem volt a környéken épp senki, így nagyon megijedtem, igyekeztem olyan gyorsan futni, amennyire az erőmből csak kitelt, és amikor megpillantottam a segélyhívót azonnal odaszaladtam. Nagyon vert a szívem, mire odaértem a berendezés mellé. Megnyomtam a gombot, majd két-három sípolás után egy eléggé unott férfi hang kérdezte, hogy miben segíthet.

 

Segélyhívó berendezés a Margitszigeti futókörön Forrás: Nedjalkov Beáta - Mozgásvilág
Segélyhívó berendezés a Margitszigeti futókörön
Kép forrása: Nedjalkov Beáta - Mozgásvilág

 

Elmeséltem, hogy épp az imént láttam egy mutogatós férfit, mire azt a reakciót kaptam, amire egyáltalán nem számítottam. A segélykérő szolgálat munkatársa ugyanis közölte velem, hogy

ha nem történt személyi sérülés, akkor ő nem tud mit tenni,

majd közölte velem, hogy amennyiben feljelentést kívánok tenni, úgy hivjam fel a rendőrséget a 107-en. Eléggé ledöbbentem, hogy ennyi volt a segélyhívó szolgálat reakciója. Mivel siettem dolgozni, nem hívtam ki a rendőröket, hanem inkább elfutottam onnan. Érdekes tapasztalat volt: ha ilyen esetben nem érkezik konkrét segítség, akkor tulajdonképpen milyen célt szolgálnak ezek a berendezések? Közben utolért egy másik futó, aki szintén látta a férfit, aki mondta igen, és pont ő is a segélyhívóhoz jött. Mivel elmondtam neki, hogy a segélyközpontot egyáltalán nem érdekelte a téma, együtt tovább futottunk.”

 

Miben nyújt segítséget a vészjelző?

Az fenti esetet követően meg akartunk győződni az elmondottak valódiságáról, ezért megnyomtuk azt a bizonyos gombot a margitszigeti futókör mentén. Az alábbi beszélgetés zajlott le szerkesztőségünk munkatársa és a segélyhívó-szolgálat között:

Futó: Jó napot kívánok, bajban vagyok!

Segélyhívó: Megsérült?

Futó: Nem, meg akartak támadni.

Segélyhívó: Történt személyi sérülés?

Futó: Nem, csak nagyon megijedtem.

Segélyhívó: Ki tudja hívni a rendőrséget?

Futó: Ki, de nem azért vannak maguk, hogy ilyen esetben segítsenek?

Segélyhívó: Nem. Mi nem rendőrök vagyunk.

Futó: Akkor miben tud segíteni?

Segélyhívó: Ha megsérült, és nem tudja kihívni a rendőrőket, vagy a mentőket és szükségét érzi annak, hogy ellássák, akkor kihívjuk maga helyett.

Futó: Ez minden? Van telefonom, én is tudok telefonálni.

Segélyhívó: Ha gondolja, a szigeten lévő ügyeletes kollégának tudok szólni, hogy menjen oda a hívóhoz.

Futó: És ő azonnal ideér?

Segélyhívó: Nem tudom épp merre van, de biztos sietne.

Futó: Köszönöm, nem történt bajom, igazából csak kíváncsi voltam rá, hogy miben tud nekem segíteni.

Segélyhívó:

Abban, hogy ha nem tudja kihívni a rendőröket akkor kihívom.

 

Segélyhívó Forrás: Nedjalkov Beáta - Mozgásvilág
Segélyhívó
Kép forrása: Nedjalkov Beáta - Mozgásvilág

 

Tehát a segélyhívó berendezés tulajdonképpen arra való, hogy biztonságérzetet adjon a futóknak, és hogy személyi sérülés esetén (akár velünk, vagy mással történt), ha nincs nálunk a mobilunk, akkor felhívják helyettünk a rendőrséget/mentőket.

Az viszont már kevésbé érthető, hogy miért kell támadás esetén személyi sérülésnek is történnie, hiszen a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság feladatköri leírása alapján a "közterületi jogsértések megelőzése, megakadályozása, megszűntetése" is a feladatai közé tartozik. 

 

Tanulság: legyen nálad mobiltelefon és baj esetén közvetlenül hívd a 112-t.

 

Hirdetés