11 éves fiú zuhant ki a síliftből

11 éves fiú zuhant ki a síliftből

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/02/19
A sílift-kezelő gyorsan cselekedett, így nem történt tragédia.
Hirdetés

A Gepárd Gyorsreagálású Egységet megszégyenítő lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot egy sílift-kezelő Kanadában és így megmentette egy 11 éves fiú életét, vagy legalábbis testi épségét mindenképpen.

 

Szerencsés kimenetelű baleset

Kanada leghíresebb és legnagyobb egybefűggő sícentrumában - ami nem mellesleg a 2010-es XXI. Téli Olimpia helyszíneként is szolgált - a négyüléses felvonón utazott egy 11 éves kissrác is. Amikor a síbotja kiesett a kezéből, a fiú utánakapott és kicsúszott az ülésből.

Szerencsére a liftet gyorsan megállították és a sílécek leoldottak, miközben a nagybátyja megtartotta a fiút. Ezután a liftkezelő a közelben lévő többi síelővel közösen egy mentőhálót feszítettek ki a felvonó alá.

Christopher Sakai videóra vette a jelenetet, amikor Whistler Blackcomb síterep egyik síliftjéből kilógó fiú leugrik a sebtében felállított hálóba és sértetlenül megússza az esetet. Ahogy a videó mellé kommentárként hozzáfűzte, a kölyök gyorsan visszaszaladt az állomáshoz és boldognak tűnt. Minden meglehetősen gyorsan történt, de szerencsére jó vége lett.

 

 

Miért így történt?

Kívülről felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért nem tudták visszahúzni a liftben ülő felnőttek a feltehetően nem túl nehéz fiút, illetve, hogy a liftet miért nem indították vissza lassan a videó alapján mindössze 20-30 méterre lévő állomáshoz.

Nos, az ülőlift korlátja biztosan megnehezítette a fiút tartó felnőttek dolgát, a síkesztyű és a laza ruházat is közrejátszhatott a nehéz megtartásban és kívülről valószínűleg nem lehetett rendesen felmérni, hogy meddig fogják tudni tartani a levegőben lógó fiút.

Akárhogy is, a lényeg, hogy a sílift-kezelő döntése gyors, határozott és sikeres volt.

Hirdetés