The North Face csúcstámadás - A Makalu téli meghódítása Hír

Tankó József
Tankó József
2009/03/13
Téli, extém körülmények között hódította meg a The North Face csapat két tagja– az olasz származású Simone Moron és csapattársa a kazah Denis Urubko - a világ ötödik legmagasabb hegycsúcsát: a 8463 méter magas Makalu t. A csúcstámadás 2009. február 9-én történt.
Hirdetés

A Makalu téli csúcsát eddig még senki sem hódította meg, így megmászása azért számít példátlan eredménynek, mert ez volt az utolsó a Himalája nyolcezer méter feletti hófödte ormai közül, ami eddig „parlagon” maradt télen. Simone és Denis a csúcs elérésével megvalósította régen dédelgetett álmát, ám a siker érdekében végsőkig kellett feszíteniük testük tűrőképességének határait.

 

Makalu egy igazi óriás, 8463 méteres magasságával, ez a hegy az ötödik legmagasabb a világon.  Szépségével, és tiszteletet parancsoló méreteivel ott szerepel minden profi hegymászó „kívánságlistáján”. 

A kihívást mindkét hegymászó alpesi stílusban, oxigénpalack és sherpák közreműködése nélkül kísérelte meg. Úgy gondolták, hogy a Makalu meghódításához nem szükségesek, a nagy expedícióknál megszokott előkészületek, mivel abban bíztak, hogy elegendő lesz fizikai felkészültségük és gyorsaságuk. Szerencséjükre az időjárás kedvezett elképzeléseiknek, így gyorsan elérhették a céljukat: a hófödte csúcsot.

 

78632-tnf01.jpg
78632-tnf01.jpg

 

Sikerükkel pontot tettek a közel 30 éve tartó kihívás végére, amit még 1980-ban próbáltak először teljesíteni.
Az olasz Simone Moro, egyébként egy hihetetlen energiával rendelkező szenvedélyes felfedező, aki a világ összes komolyabb hegycsúcsát megjárta már. Ezt az állítást bizonyíta, hogy az elmúlt 16 évben negyven expedíciót abszolvált, többek között a Shishapangma 8027 méter magas téli csúcsát is meghódította.

 

78632-tnf02.jpg
78632-tnf02.jpg

 

A Makalu legyőzése számára egy álom beteljesülése volt, ami nagyon mély személyes örömöt okozott neki. Teljesítménye pedig az utóbbi 30 év legnagyobb alpinista eredménye lett.

Hirdetés