Téli Ama Dablam-expedícióra indul Szlankó Zoltán Hír

Téli Ama Dablam-expedícióra indul Szlankó Zoltán Hír

Pintér László
Pintér László
2020/01/01
Szlankó Zoltán régóta dédelgetett tervét igyekszik megvalósítani, és megpróbálkozik az Ama Dablam megmászásával. A nehéz, technikás, de gyönyörű formájú, 6812 m magas nepáli csúcsnak ráadásul a leghidegebb évszakban fut neki. Amerikai mászótársával, Alex Goldfarbbal január 14-én találkoznak Katmanduban, és egy hónapjuk lesz a hegy megmászására.
Hirdetés

Nem sűrűn van alkalmunk magyar téli himalájai expedíciókról beszámolni, ezért igencsak megörültem, amikor néhány héttel ezelőtt Szlankó Zoltán elárulta terveit. Mostanra úgy tűnik, hogy minden a helyére került, így Zoli január közepén utazhat Katmanduba. Amerikai mászótársával a Lobuche Easten akklimatizálódnak, majd alpin stílusban szeretnének az Ama Dablam normál útján feljutni, ha a körülmények engedik.

Az Ama Dablam Chukung felől Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
Az Ama Dablam Chukung felől
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

Az Ama Dablam nem a megszokott oldalról nézve (Fotó: Pintér László)

Szlankó Zoltán 51 éves, hazai expedíciós hegymászó körökben jól ismert. Számos dél-amerikai és himalájai expedíció résztvevője, kutatóexpedíciók szervezője. Többször járt a Karakorumban és a Himalájában, próbálkozott több nyolcezressel is. A Magyar Expedíciós Társaság Egyesület (METE) egyik alapítója.

Zoli nem híve a nagy médiafelhajtásnak, de azért az egyesület közösségi oldalán néhány gondolatot megosztott az érdeklődőkkel az expedícióval kapcsolatban:

„Valamikor a múlt év szeptemberében üzenetet kaptam egy barátomtól, hogy menjünk el mászni. A felhívás lélektanához hozzátartozik, hogy addig csak Nepálban találkoztunk, ő ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban él. A meglehetősen viharos körülmények között létrejött barátságot az Everest alaptáborában pecsételtük meg 2014-ben, amikor egy lavina megölt 16 serpát.

Szóval Alex téli mászásra indul, és úgy gondolta, pont jó leszek mászótársnak. Majd elhangzott a varázsszó: Ama Dablam. Rögtön gondolkodóba estem. A hegy vonzereje hatalmas, na de télen… Ráadásul 2013-ban már elszántam magam a hegy mászására, aztán egy erőteljes havazás közbeszólt, az alaptábort sem értük el.

Végül aztán igent mondtam mégis, győzött a hegy csábítása. Meglepő módon támogatót találtam, egy extrém sportokat kedvelő barát személyében (Budapesti 5000. Ügyvédi Iroda), aki mellé felsorakoztak még barátok, ismerősök, cégek és szolgáltatók. (KraatsFilm Kft., Iványi Marcell; Nomád Sport Kft., Kubik Zsolt és Nándi; Gránit Design Kft. a Petzl képviseletében, az Országos Meteorológiai Szolgálat, Allaga Tamás és Üveges Zoltán; Personalized Medicine, LLC (USA), Hi-Himal és a Gurla Mandata Trekking Nepálban, a Magyar Expedíciós Társaság Egyesület, valamint online szakmai médiapartnerként a Mozgásvilág.) A két drága lányom is engedélyt adott, hogy egy hónapra eltűnhessek ezen a télen. Ők így az elsődleges lelki támogatóimmá váltak.”

Ama Dablam a lemenő nap fényében, Chukung felől Forrás: Mozgásvilág/Pintér László
Ama Dablam a lemenő nap fényében, Chukung felől
Kép forrása: Mozgásvilág/Pintér László

A csúcs a lemenő nap fényében (Fotó: Pintér László)

A konkrét tervekkel és menetrenddel kapcsolatban elmondta, hogy amerikai mászótársával, Alex Goldfarbbal Katmanduban találkoznak január 14-én. Onnan amilyen gyorsan csak lehet, átrepülnek Luklába. Felmennek az Everesttel szemben álló Lobuche East alaptáborába. Ezt a hegyet szemelték ki akklimatizációs célnak. Itt készülnek fel az oxigénhiányra, az ebben a magasságban uralkodó időjárásra.

„Ha az utazásunk eme szakaszát befejezettnek nyilvánítjuk, visszamegyünk délre, az Ama Dablam alaptáborába, és igyekszünk kivárni egy olyan időszakot, amikor a hegy megengedi a mászást. Jelenleg a felszerelések előkészítése zajlik, igyekszünk minden előre látható részletre felkészülni.”

Zoliék alpin stílusban tervezik a mászást, amit az időjárás felülírhat. Vállalkozásukat természetesen figyelemmel kísérjük a Hóhatár csoportban, ahol napi szinten szolgálunk hazai és nemzetközi hegymászó hírekkel.

 

Hirdetés