Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán Hír

Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán Hír

Pintér László
Pintér László
2020/10/27
A tavalyi Ama Dablam után idén télen a 8051 m magas Broad Peak lesz Szlankó Zoltánék célja
Hirdetés

Közeledik a tél, és a koronavírus világjárvány ellenére is szerveződnek téli expedíciók a Karakorumba. A legnagyobb érdeklődés természetesen az utolsó, télen még megmászatlan "nagyvad", a K2 körüli készülődést övezi, de nekünk is lesz okunk várni a híreket: szerveződik ugyanis egy nyolcezres nemzetközi vállalkozás, jelentős magyar részvétellel, mégpedig a Broad Peakre.

A magyar téli expedíciós hegymászás számára ez egy fontos mérföldkő lehet, hiszen eddig mindössze egyetlen téli nyolcezres expedíciót szerveztek magyar mászók: Ács Zoltán és Klein Dávid 2012-13 telén próbálkozott a Nanga Parbattal.

A vállalkozás egyik mozgatórugója Szlankó Zoltán, a Magyar Expedíciós Társaság elnöke. Zoli és amerikai-orosz barátja, Alex Goldfarb tavaly az Ama Dablamon főpróbázott egy téli nyolcezres expedícióra, ahol a csúcsot Alexnek sikerült elérnie. A Broad Peak ötlete azóta forog a fejükben, a járványhelyzet miatt azonban csak nagyon későn tudták megkezdeni az előkészületeket. Az expedíció ennek megfelelően még a szervezés korai szakaszában tart, és összeállítása sem végleges.

Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán-3
Szlankó Zoltán és Alex Goldfarb
Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán-3
Forrás: Szlankó Zoltán

"Alexszel még 2014-ben találkoztam először, amikor a kínaiaktól nem kaptunk mászóengedélyt a Sisapangmára, és áttettük a célunkat a Lhocéra. Sajnos, a jégesésben történt lavina ezt a számításunkat is keresztülhúzta, hiszen a 16 halálos áldozatot követő tragédia után a Lhocéra vezető út sem volt járható, a szezon idejekorán véget ért. Ez volt az első közös hegyi élményünk" - emlékszik vissza Zoli a kezdetekre. "Ezután tavaly ősszel vetődött fel, hogy menjünk az Ama Dablamra, de már akkor felmerült az is, hogy hosszabb távon ennél komolyabb célt is kitűzhetnénk."

Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán-1
Alex Goldfarb
Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán-1
Forrás: Szlankó Zoltán

Zoli azt is elárulta, hogy komoly meghívásuk volt a K2 első téli megmászására készülő orosz-kirgiz-kazah csapattól, de ők egy évvel elhalasztották a próbálkozásukat. Zoliék viszont nem akarták veszni hagyni ezt a szezont. Alex munkahelyi kötelezettségei miatt csak hat hét áll a rendelkezésükre, de ez alatt is nagyon sok tapasztalatot gyűjthetnek a későbbi téli expedíciós terveikhez. Ráadásul, ha a csapat további magyar résztvevőkkel kiegészülne, amiről folynak tárgyalások, akkor az expedíció időtartama is bővíthető lenne. A hat hét meglehetősen szűkösnek tűnik egy téli nyolcezres sikerhez.

"Szívem szerint a februárt még kint tölteném, hogy adjunk esélyt, hiszen a tél meglehetősen viharos és sok türelem kell hozzá. Mindent meg fogunk tenni, hogy legyen esélyünk elérni a csúcsot, de benne van, hogy ennél sokkal több idő kellene. Ha a hegy jóságos lesz - mint ahogy nem szokott - akkor beleférhet" - fogalmazott Szlankó.

A céljuk természetesen így is a csúcs, de Szlankóék a téli expedíciók tapasztalatai alapján tisztában vannak vele, hogy a csúcs elérésének esélye meglehetősen csekély. Ők is végigkövették Gyenisz Urubko és Don Bowie tavalyi próbálkozását, amely végül Urubko szóló, sikertelen kísérletével zárult. Ha a hegy nem is engedi fel őket, akkor is rengeteg tapasztalattal gazdagodhatnak, amelynek későbbi terveik során hasznát vehetik. Ebben a tekintetben fontos lenne, hogy bővüljön a csapat, de ennek anyagi akadályai is vannak. A szponzorációs lehetőségekre maximálisan nyitottak.

Az expedíció teljesen önálló lesz, magashegyi teherhordókat nem alkalmaznak, és pótlólagos oxigén sem fognak használni. Szlankó Zoltán a síléceit is magával viszi, hogy a hegyről történő lesiklás lehetőségeit feltérképezze. A tervek szerint, ha a COVID-helyzet miatti korlátozások engedik, december 27-én repül Pakisztánba.

Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán-2
Szlankó Zoltán
Téli nyolcezres expedíciót szervez Szlankó Zoltán-2
Forrás: Szlankó Zoltán

Az expedíció médiapartnere a Mozgásvilág lesz, így szokás szerint első kézből értesülhettek a legfrissebb történésekről a Hóhatárban.

Hirdetés