Söröspalackkal a Mount Everestre Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2010/03/19
Dreher 24 Everest Expedíció (2010) - Klein Dávid és Várkonyi László magashegyi teherhordók és oxigénpalack nélkül támadják a hegycsúcsot.
Hirdetés
Az Everest palack nélküli megmászása rendkívüli sportteljesítmény. Napjainkig a csúcsot több mint 4000-szer érték el, ám ebből kevesebb, mint 150 megmászás született palack nélkül. A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) valósítaná meg a Mount Everest (8850 m) első magyar oxigénpalack nélküli megmászását! (1988 óta az UIAA (Hegymászó Szövetségek Nemzetközi Uniója) csak a palack nélküli megmászásokat ismeri el valódi, tiszta megmászásként és kizárólag ezeket tartja számon.)
 
 
 
Kerekes Péter , a Dreher 24 névadó szponzor képviseletében hangsúlyozta: ” Klein Dávid és Várkonyi László hitvallása, józansága, az élmények felkutatása és átélése megtestesíti mindazt, amit a Dreher 24 képvisel. Büszkék vagyunk rá, hogy a Dreher 24 szó szerint is csatlakozik az expedícióhoz és az annyiavilag.hu weboldalon , a folyamatos, mindig friss tudósításoknak köszönhetően mindannyian részesei lehetünk a páratlan kalandnak !”   
 
A két tapasztalt hegymászó március 25-én pontos, átgondolt stratégia szerint indul el a több mint 2 hónapos útra. Tudják, hogy mire vállalkoznak: „ Nekünk a hegymászás nem csupán egy kihívásokban gazdag sport. Inkább egy életstílus, egy összetett kaland. Nem a csúcs elérése az első számú cél, hanem az addig vezető út, és a biztonságos hazatérés. A Dreher 24 is a józanságot és az élményt jelenti, mostantól mindig mindenhol, még az Everest csúcsán is !”- hangsúlyozta Dávid.  
 
 
 
A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) a hegy északi oldalán, a tibeti normál úttal próbálkozik. A hegymászók várhatóan április elején érik majd el az 5300 méteren levő Alaptábort. A csúcstámadásra május első felében kerülhet majd sor. A csapat az expedíció során dacol az időjárás viszontagságaival, és számtalanszor próbára teszik szervezetük tűrőképességét. „ Minden erőfeszítésünk ellenére étkezésünk, ahogy egyre magasabbra jutunk, egyre egyhangúbb lesz. Szervezetünknek pedig hozzá kell szoknia a rendkívüli magassághoz. Ezt a folyamatot nevezzük akklimatizációnak. Az akklimatizáció során vérünk besűrűsödik, így a fokozott folyadék bevitel életbevágóan fontos. Ez azonban nem könnyű: a folyadék előállításának egyetlen módja a magaslati táborokban az olvasztás, ami – túl azon, hogy idő- és energiaigényes – rendre hólé ízű italokat eredményez. Nagyon fontos a folyadékbevitel! Idén könnyebb dolgunk lesz, mert a Dreher 24 amellett, hogy tényleg teljesen sörízű, - ami nem is kell mondjam, hogy milyen gasztronómiai felüdülést jelent majd -, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz .” – mondta Dávid ("Csak a Pufin lekvár ad erőt és mindent legyőző akaratot..." A Szerk. :))
 
 
 
Idén akár a laptopunk mellől is átélhetjük az expedició izgalmait, élményeit! A hegymászók mindennapjairól folyamatosan tudósítunk a www.annyiavilag.hu oldalon. Dávid és László fényképeket készítenek, rövid (egy-két bekezdéses) napi jelentéseket küldenek műholdas telefon segítségével a honlapra. Az Eseményhorizont eddigi és jövőbeni megjelenései nyomon követhetők a www.expeditions.hu . oldalon is.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
A Dreher 24 Everest Expedíció (2010) filozófiája Környezettudatos expedíció: Azok, akik palackot vesznek igénybe, rendszerint komolyabb logisztikai háttérre – sherpa hegymászókra, előre kiépített táborokra stb. – támaszkodnak. Gyakran maradnak utánuk üres palackok, szemét a hegyen. Filozófiánk: tisztán mászunk, fair eszközökkel, igyekszünk úgy hátrahagyni a hegyet, ahogyan azt találtuk és erőnkre, kreativitásunkra, támaszkodni – maximálisan kihasználni korlátozott erőforrásainkat – ahelyett, hogy a hegyet palackokkal és nagy csapattal „megostromolnánk”. Az Alaptábor felett kizárólag saját erőforrásainkra támaszkodunk, Alaptáborunk mértéktartó, nap- és szélenergiát hasznosítunk. Tisztán mászunk: oxigénpalack nélkül jutunk el a nyolcezres csúcsig!
Más kultúrák iránti érzékenység: Az expedíció során igyekszünk megismerni és megérteni azokat a távoli vidékeket, melyeket kalandjaink során meglátogatunk és azáltal, hogy dokumentáljuk tapasztalatainkat (filmezünk, fényképezünk) talán egy kicsit közelebb is hozhatjuk e népeket, kultúrákat a hazai nagyközönséghez.
 
 
 
Dátumok A Dreher 24 Everest Expedícióra (2010) a Himalája tavaszi mászó-szezonjában, a monszun beállta előtt kerül sor. Az expedíció nagyjából 2 hónapot vesz majd igénybe.
március 25.   Indulás Ferihegy 2B-ről március 28 – április 1.   Az Alaptábor (5300 m) elérése terepjáróval április 6.   Az Előretol Alaptábor (6400 m) gyalogos elérése április 06. – május 18.   Mászó időszak (táborok kiépítése, akklimatizáció, várható csúcs időpont: május 15.) május közepe, vége   Levonulás május 31.   Hazaérkezés Budapestre
 
 
 
Technikai adatok Stratégiánk a következő: az Alaptábor felett kisebb táborokat építünk ki. Minden tábort az alatta lévőből kiindulva építünk ki. A csúcstámadás napján a legfelső táborból indulunk, és ide, vagy egy alsóbb táborba térünk vissza. Magashegyi teherhordókat és oxigénpalackot nem használunk. Csapatunk mérete és hegymászó előélete lehetőséget biztosít egy fél-alpesi kísérletre is, mely során – miután már akklimatizálódtunk – nagyobb lendülettel, egyes táborokat kihagyva ostromoljuk meg a csúcsot.
Magassági adatok az Everest északi oldalán: 5300 m - Alaptábor 6400 m - Előretolt Alaptábor  7000 m - 1-es tábor  7800 m - 2-es tábor  8300 m - 3-as tábor 8850 m - Csúcs 
Hirdetés