Pocsolyából Eviant- Katadyn Hike Pro teszt

Pocsolyából Eviant- Katadyn Hike Pro teszt

Kakuk András
Kakuk András
2013/09/11
Amikor Bear Grylls előadta, hogy bármilyen tiszta patak lehet fertőzött, (1-2 tetem feljebb, vagy csak simán az eső belemossa a fekáliát) és ne igyunk csak úgy belőle, de tetemben aludni ok, azt hittem ez csak a marketing. 
Hirdetés

De miután tapasztalt túrázó barátaimmal társalogtam a témában, rájöttem nagyon is gyakori eset az, hogy 1-1 hegyi forrásból történt felfrissülés után pár nap csúnya hasmenés jön, jó esetben.

Mi tévők legyünk?

Vehetünk úton útfélen menedékházban innivalót, de valljuk be Ausztriában vagy Svájcban a fejenkénti, napi 3-4 liter folyadékot így beszerezni maga az anyagi csőd. Erdélyben meg ahogy van nem találsz ilyet. Egy egzotikus utazás esetén pedig unalomra ismételt jó tanács, hogy még helyi vízzel mosott gyümölcsöt se együnk. Persze főzhetünk teát és levest úton-útfélen, de nem mindig vágyunk a forró nedűre, ráadásul időigényes is. 

Ezekre nyújtanak megoldást a többféle víztisztítók. A Tengerszem jóvoltából egy Katadyn Hiker Pro kütyüvel vághattam neki a 3 napos Tátrai kalandomnak.

Katadyn víztisztító használat

Mielőtt bárki megijedne, a Hiker Pro rém egyszerűen összeszerelhető, könnyű és nem foglal nagy helyet. Túrázáshoz, utazáshoz is ideális (nem véletlen a Hiker Pro elnevezés). Első bálosoknak nem árt elolvasni a kézikönyvet. Az összeszerelés még csak-csak megy, de ha nem készülsz fel, az első használat alkalmával előtörő fekete szmötyi biztosan elriaszt egy kicsit. Ez egy ártalmatlan, a szén szűrőnek köszönhető szén por, ami egy használattal kiürül a szűrőből.

A világ legrövidebb használati útmutatója így szól:

Az egyik csövön bejön a szennyezett, koszos víz, pumpálod, a másik végén kijön az Evian.

A kijövő végére ráadásul több adapter is rácsatlakoztatható, ami így aztán palackhoz, víztartályhoz közvetlenül tud csatlakozni.

Készül a frissítő
Készül a frissítő
Kép forrása: Kakuk András

A gyakorlatban ez nagyon hasznosnak bizonyult, mert ha egyedül próbálod használni, adapter nélkül, akkor a pohár-edénytől függően viszonylag nehéz lesz benn tartani a csövet, ami használat közben kijöhet és az értékes nedű kifolyhat. (pumpálni és csövet tartani 2 kézzel nehézkes) Arról nem is beszélve, hogy a kijövő cső beesik a tisztítandó fertőzött vízbe, akkor adtunk a sz#rnak egy nagy pofont.

A használat előnyeihez tartozik, hogy a gyorsan tudunk csapolni. Pár perc alatt megvan több liter és már mehetünk is tovább.

A szén szűrő szerves és szervetlen anyagokat is csapdába ejthet. Az aktív szén kétféleképpen fejtheti ki hatását: hálós szerkezetével és/vagy kémiai kötéssel abszorbálja a szerves szennyezőanyagokat.

Mivel a rossz ízért felelős anyagokat is magához vonzza, elvileg finomabb ízt ad a víznek. Ez nálam érzésre annyit jelentett, hogy édeskés íze lett a víznek.

"Ugyan minek ez nekem, eddig is megvoltam nélküle"

Ezt azért gondoljuk át. A bevezetőben említett komoly aggályokon túl, túrázáshoz nem árt ha nem visszük az egész lakást a hátunkon.

Ha sok vizet viszünk magunkkal az igen súlyos, akár 1-2 napos túrán is felesleges extra terhet róhat ránk. Nyárias, napos meleg időben 3 liter víz ami 3 Kg, kb. fél napra elég egy emberre.

Ha olyan helyen túrázunk, ahol van víz utánpótlás (patak, tó stb...) akkor érdemes a víztisztitó megoldásokon elgondolkodni.

Sokan olcsóbb, egyszerűbb megoldásként vízfertőtlenítő cseppeket, folyadékot is vihetünk magunkkal. Ez jó megoldás, de ha össze szeretnéd hasonlítani a készülékkel, nem árt elgondolkodni a következőkön:

-Tabletta, folyadék legalább fél óra míg hat, ezt az időt ki kell bírnod szomjasan.

-Ezen felül csak tiszta, forrás vízzel okos alkalmazni, mert koszt, ürüléket nem távolít el. Ki akar dzsuvás vizet inni?

A készülék ilyen szempontból alkalmasabb, hiszen gyorsan dolgozik, és a nagyobb szennyeződéseket is eltávolítja, így koszos vízből is tisztát varázsol.

Szennyeződés szűrő a cső végén
Szennyeződés szűrő a cső végén
Kép forrása: Kakuk András

Vélemény a szakértőtől

Természetesen a megfelelő használat mellett! Hogy jobban értsük a dolgot, megkérdeztük Dr. Ágoston Csabát a Kvi-Plusz Kft ügyvezetőjét. A véleményéből zanzásított javaslat a következő:

Az aktív szén szűrő megtisztítja a vizet a baktériumoktól, de nem öli meg! Ezek a bacik, aztán filmszerű réteget alkotva tanyáznak a szénszűrő felületén, ami azért is király nekik, mert a szűrő más szerves anyagokat is kiszűr, ami a baciknak kaja, így változik a szűrő felülete terül-terülj asztalkámmá. A végeredmény az, hogy az elsődlegesen szűrésre használt eszközünk, baktérium teleppé változik, és akár az is előfordulhat, hogy megfordul a kívánt folyamat és Evianból fogyasztásra alkalmatlan vizet készít. Mi a megoldás?

Sajnos az, hogy el kell olvasni a tájékoztatót! Tudom, ez kellemetlen de abban korrektül le van írva. Az eszközünket ápolni kell. Használat után, ha eltesszük fertőtlenítsük, hogy ne szaporodjanak el a baktériumok.

Ha hosszabb ideig túrázunk, akkor pluszban cseppet, vagy tabit vigyünk magunkkal és együtt használjuk a kettőt.

Hirdetés