Marmot Quasar pehely dzseki

Mozgásvilág.hu
2012/12/04
250 Grammnyi tökéletes meleg
Hirdetés

250 gramm, azaz 25 deka. Még párizsiban sem sok, nemhogy télikabátban. Pedig a Marmot Quasar ezt tudja, 250 gramm és meleg.

 

A Marmot a pehelykabátok megszállottja, csakúgy mint én. A hasonlóság folytatódik, ugyanis mindketten 1974-ben kezdtük a karrierünket. Na jó akkor még nem tudtam mi az a pehelykabát, de a Marmot azóta használja a legjobb minőségű lúd pehelyt kabátjaiban.

 

Marmot Quasar
Marmot Quasar

 

Mitől különleges a Qasar dzseki?

Pehelykabátból sok fajta van, általában melegek és könnyűek. A Marmot Quasar mégis kiemelkedik a tömegből.

Ha hipermarketekben  - vagy akár más nemzetközi márkánál - pehelykabátot keresünk, találunk olcsóbbat a Quasarnál, de gyakran belebotlunk a pehelykabátok apró átkaiba, pl:

- nincs, vagy kevés zseb
- egyszerűen csúnya szabás
- gyenge minőségű pehely

 

A zsebkérdés apróságnak tűnhet, addig míg nem akarjuk pénztárcánkat és kezünket is elhelyezni benne, ami valljuk be bátran elvárható egy kabáttól. A Marmot 3 zipzáros zsebet helyezett el, melyből egy mellzseb.

Szabása is - bár szubjektív - magasan veszi a legszigorúbb divatdiktátorok által támasztott szintet, mivel szépen simul a testhez így nem fognak a Michelin babával összetéveszteni! Ennek még egy előnye is van, mégpedig az, hogy így jobban melegen tart. Téli kabátnál talán fontos lehet.

Ha valaki annyira ultra fázós, mint az én kis feleségem (bocsi!) akkor alul össze tudja húzni a kabát alját, hogy ne szökjön ki a meleg. (pehelykabátban megint csak ritka tulajdonság)

 

Mormotánk 900-as "fill páverrel" vagy töltő erővel rendelkező (fill power- aki tudja a magyar megfelelőjét mondja) pehellyel töltötte meg a dzsekit. Mit is jelent ez?

Ezt a szabványt a pehely levegő megkötőképességének mérésére használják. Az eljárás a következő: 1 uncia pehelyt behelyeznek egy üveg edénybe, majd súlyt helyeznek rá. A súly eltávolítása után, a pehely „visszarugózási” képessége mérhető. Ez a fill power. A jobb minőségű pehely, több levegőt tud befogni, rugalmasabb. Kicsit részletesebben erről itt tudtok olvasni.

Mit jelent ez a felhasználónak? Minél nagyobb értékű a pehely, annál kevesebbet kell felhasználni, hogy ugyanolyan meleg legyen, vagy ugyanannyi belőle jobban melegít, mint a kevésbé erős.

Bár az USA és a EU szabvány ebben is különbözik, 900-as értékű pehelyt nem sokan használnak. Általában 600-650-essel beérik, de 800-as is akad a boltokban.

 

A pehelykabátok egyik gyengéje viszont, hogy kényesek, külső héjuk vékony. Extrém sportoláshoz inkább középső rétegnek ajánljuk. Azaz még egy vízálló réteget húzzunk rá. Ezzel 2 legyet ütünk egy csapásra. Esős időben nem ázik el a toll, amitől összeáll és elveszti szigetelő képességét, illetve megvédhetjük a külső behatásoktól, pl. szakadás.

A Marmot Quasar külső héja sem vastag, de mindent megtettek az optimalizálásért. Pertex Quantum elnevezésű anyagát használják, ami a gyártó szerint a legjobb erősség/súly értékkel bír.

 

Ergo: kapunk egy, a világon egyedülállóan kis súlyú, meleg, jól kinéző kabátot. És akkor a habról, ami a tortán van nem is beszéltünk. Ha túl meleg lenne a kabát, vagy utazáshoz el szeretnénk pakolni, akkor szépen belegyömöszölhetjük az egyik zsebébe, majd a cipzárral lezárjuk. Az így kapott csomag egy kis neszesszerben is elfér.

 

Marmot Quasar
Marmot Quasar

 

Negatívum? Legfeljebb az ára. :(

 

A Marmot Quasart a Mountex túraboltból kaptuk kipróbálásra, köszönjük!

Bővebb infók a Marmot Quasar kabátról itt!

Hirdetés