Már a lavinajeladó is lehet okos: Pieps Pro BT

Már a lavinajeladó is lehet okos: Pieps Pro BT

Takács Viktor
Takács Viktor
2020/02/19
Hozza az elvárt \"nem is tudtam, hogy ilyet is tudhat egy ilyen kütyü\" érzést, de nem feltétlenül van rá szüksége mindenkinek.
Hirdetés

Legutóbbi sítúránkra a raurisi völgybe egy Pieps Pro BT lavinajeladó kísért el minket kipróbálási célzattal. Hál’ Istennek (no meg a hóhelyzetnek és a körültekintő túrázásnak) az éles tesztelés tervszerűen elmaradt, a funkciókat csak a katalógusból böngészgettük.

 

A Pieps, mint márkanév Magyarországon gyakorlatilag egyet jelent A lavina jeladóval, a legtöbben minden készülékre, gyártótól függetlenül a pieps elnevezést használják. Nem véletlenül, ugyanis a Pieps közel 50 éve van a „szakmában” és a világ piacvezető vállalata a területen.

 

Pieps Pro BT lavina jeladó

A Pieps Pro BT a márka felső kategóriás jeladója. Nagy újítása, hogy bluetooth-os átvitellel otthon is frissíthető a szoftvere, szemben az előző szériákkal, melyek csak a hivatalos viszonteladóknál frissíthetők. Ez annak fényében különösen előnyös, hogy általában nincs jó tapasztalat a márkaszervizekben való frissítéssel, a legtöbb helyen nem nagyon tudják, hogy miről van szó és ha tudják is, sokáig tart és akár még pénzbe is kerül.

A készülék a Pieps saját okostelefonos applikációjával kommunikál. A készüléken néhány elég nyakatekert gombnyomással tudunk "párosítás funkcióra" kapcsolni (a csúszka felhúzása és a "zászlócska" gomb együttes használata nagyon nem esik kézre), ám ha sikerrel jártunk rengeteg beállítási lehetőség közül választhatunk. Ezen felül használati utasításként is működik, mivel képekkel és szöveggel el is magyarázza, hogy az adott funkciót hogyan kell használni.

 

 

Pieps Pro BT - keresés Forrás: Mozgásvilág
Pieps Pro BT - keresés
Forrás: Mozgásvilág

 

 

Funkciók

Beállíthatjuk például, hogy keresés közben rezegjen-e a készülék, így egy pillanatra sem kell levennünk a szemünket a keresési területről, nem kell a kütyü kijelzőjét bámulni.

Válaszhatunk jelölési távolságot, amely azt jelenti, hogy milyen távolságról jelölhető meg a készülék (az alapbeállítás 5 m).

Van group-check funkció, mely indulás előtt a társak készülékének aktivitását ellenőrzi. Bár ez a funkció kikapcsolható, a Pieps javasolja a használatát minden túra előtt!

 

Pieps Pro BT - okostelefonos app Forrás: Mozgásvilág
Pieps Pro BT - okostelefonos app
Forrás: Mozgásvilág

 

Keresés közbeni második lavina esetére a készülék (a modernebb készülékekhez hasonlóan) kereső módból automatikusan adóra kapcsol, amennyiben nem érzékel mozgást a használója felől. Ez a funkció szintén kikapcsolható, illetve az átkapcsolás ideje állítható 60 és 120 másodperc között.

A lényeget tekintve normál és részletező keresési/áttekintési módok közül választhatunk. Normál mód esetén a készülék csak egy átfogó képet ad arról, hogy a különböző keresési zónákban (5, 20 vagy 60 méteren belül) hány jel jön a hó alól és az áttekintés után rögtön visszakapcsol keresés módba, majd az aktuálisan fogott legerősebb jel felé kezdjük a keresést. Ez a keresési mód azonban nem feltétlenül a legközelebbi áldozathoz vezet minket, ugyanis az antennák (melyből ez a készülék is a többi modern jeladóhoz hasonlóan hárommal rendelkezik) jelei körkörös vonalak mentén a legerősebbek, ezzel megnehezítve a tényleges távolság bemérését. Ezt a "hibát" hivatott kiküszöbölni a részletező keresési mód, melyben a készülék (egyhelyben tartva) pontosan meghatározza az egyes áldozatok távolságát, így a legközelebbinél - akihez a leggyorsabban tudunk eljutni és akinek ezzel a legnagyobb lesz az esélye a túlélésre - tudjuk kezdeni a mentést, majd szépen sorban haladhatunk tovább.

 

Pieps Pro BT - okostelefonos app Forrás: Mozgásvilág
Pieps Pro BT - okostelefonos app
Forrás: Mozgásvilág

 

További fejlesztés, hogy a gépezet csak és kizárólag a 457 kHz-es jelekre "gerjed", így biztosan nem fogunk vele szellemeket kergetni (a jeladót amúgy is célszerű a rádiójeleket használó eszközöktől, például mobiltelefontól minél távolabb tartani).

Ha lokalizáltuk az áldozatot, a jeladó átmenetileg teljesen deaktiválható, hogy például a ne zavarja a cm pontosságú keresésben. Hatótávja egyébként 60 méter, ami a korábbi Pro változatéval egyezik meg.

Üzemideje kiemelkedő, alkáli elemmel 400, líthium aksival akár 600 óra!

Kezelése

Az utóbbi 20 évben a Piepsnél megszokott "csúszkával" tudjuk bekapcsolni az eszközt, illetve itt tudunk váltani a jeladó és a kereső üzemmód között. Két további gombbal (SCAN, MARK) kapcsolgathatunk az egyes funkciók között, mérhetjük pl. a lejtő dőlésszögét is. Új kijelzőt is kapott a Pro BT, így bármilyen fényviszony esetén jól láthatjuk az értékeket. A kijelző hátránya viszont, hogy mivel az üzemmódválasztó feliratai is itt helyezkednek el, mérete jelentősen megnőtt pl. a Pieps DSP Pro/Sportéhoz képest, ezáltal egy nagyobb esés esetén sérülékenyebb. Sokan láttunk már betörött kijelzőt, ezért továbbra is "arccal" befelé!

 

 

Pieps Pro BT - adó funkció Forrás: Mozgásvilág
Pieps Pro BT - adó funkció
Forrás: Mozgásvilág

 

 

Összegezve, ahogy a nevében is szerepel, a Pieps Pro BT egy profiknak, vagy legalábbis nagy rendszerességgel túrázó és gyakorlatozó téli sportolóknak tervezett készülék. Ahhoz, hogy az alap változatokhoz képest plusz funkciókat készségszinten tudja használni az ember, rengeteget és rendszeresen kell gyakorolnia kifejezetten ezzel az eszközzel. Az átlag túrázó számára továbbra és tökéletesen elég pl. a DSP Sport, főleg, hogy a Pro BT a maga kb. 350 eurójával másfélszer annyiba kerül!

 

Hirdetés