Exkluzív fotók Urubko új útjáról az Ushbán Hír

Exkluzív fotók Urubko új útjáról az Ushbán Hír

2018/08/16
A világhírű orosz hegymászó, Denis Urubko és partnere, a spanyol Maria Cardell új utat mászott a Kaukázusban található Ushba északi falán. Kalandjukról exkluzív fotókat küldtek, melyek egy része csak itt, a Mozgsvilágon látható.
Figyelmeztetés! Nem található a fájl. lpimage #36
Hirdetés

Denis Urubko nemrégiben Budapesten járt, és a vele készített interjúnkban említette, hogy az Ushbára készülnek. Denis, és barátnője, Maria Cardell eredetileg a déli falon szeretett volna új utat mászni a Kaukázus csodás formájú sziklapiramisára. Mariát azonban még az expedíció elején eltalálta egy kő, és bordatörésre gyanakodva kissé visszább vettek az ambíciókból. Maria mindenképpen folytatni akarta az expedíciót, így az új út ötlete megmaradt, csak a nehézségi fokából faragtak egy kicsit. Az eredmény egy minden bizonnyal új út az északi falon (Denis nem találta nyomát, hogy valaha is mászta volna valaki):

A sárga vonallal jelzett utat mászták, Denis ismeretei szerint elsőként Forrás: Denis Urubko archívum
A sárga vonallal jelzett utat mászták, Denis ismeretei szerint elsőként
Kép forrása: Denis Urubko archívum

"Matsoni-út"
1600 m falmagasság, 48 kötélhossz
Nehézsége: VII ED WI.3 (orosz nehézségi fok 5B)

 

"Hegyek hegye! Köszönjük, hogy felengedtél - köszönjük, hogy elengedtél!"

 

Denisék előbb a normál út megmászásával akklimatizálódtak. Első éles kísérletük a falon egy katonai ellenőrzőpontig tartott, ahol megtudták, hogy az éjszakai átkeléshez külön engedélyre van szükség. Ezzel elbukták a legjobb időjárási ablakot. Az engedély birtokában pár nappal később azonban végre valóban nekivághattak a hegynek.

A logikus nyomvonalat követve átkeltek a jégesésen, majd átmászták a fal alsó pillérének 15 kötélhosszát. Egy kövekkel teli hópárkány védelmében sátraztak az első este, 3500 m magasan. Denis szavaival élve itt "nem kövek, hanem bombák hullottak".

Másnap stabil jégen rohantak felfelé 14 kötélhossznyit, majd még száz métert egy gleccseren, 4100 méterig. Itt egy jégtorony tövébe fészkelték be magukat a második éjszakára. Bár havazni kezdett, jót aludtak.

A havazásnak köszönhetően a harmadik nap reggelén Denis záporozó lavinák közepette mászott tovább. Hamarosan azonban kiértek a gerincre, ahonnan még némi sziklamászás várt rájuk a csúcsig, amit este kilenckor, félhomályban értek el.

Az ereszkedés másnapig tartott, viharban, cikázó villámok közepette, előbb friss hóban, majd szakadó esőben jöttek le.

És akkor jöjjenek a fotók, a galéria a képre kattintva érhtő el:

Maria a jégmező felső szakaszán Forrás: Denis Urubko archívum
Maria a jégmező felső szakaszán
Kép forrása: Denis Urubko archívum
 

Hirdetés