Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad

Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad

Pintér László
Pintér László
Denis Urubko ismét a nyolcezresek felé fordul. Két év kihagyás után egy pakisztáni hatezres új úton történő, első téli megmászásával melegített. Arra voltunk kíváncsiak, mely célok foglalkoztatják a közeljövőben.
Hirdetés
Denis Urubko három orosz mászótárssal elsőként mászta meg télen a 6046 m magas pakisztáni Khosar Kang csúcsot. A lavinaveszély és a jeges terep miatt a normál útról letérve egy új útvonalat voltak kénytelenek mászni. Az orosz születésű mászólegenda számára ez az első lépcsőfok volt a nyolcezresek közé történő visszatéréshez.

Lépésről lépésre: Khosar Kang

A hegy egy technikailag nem nehéz csúcs (trekking csúcsként aposztrofált, de ez egy rettenetesen félrevezető kifejezés, alapvetően inkább arra utal, hogy Pakisztánban mászóengedély nélkül mászható). Elég könnyen megközelíthető, nincs messze Skardutól. Télen persze nem másszák. Bár korábban, nyári időszakban Denis tervezett ide kereskedelmi expedíciót, leginkább azért, hogy a helyieknek szakmai továbbképzést nyújtson, ez a koronavírus világjárvány miatt nem valósult meg. Ez a mostani expedíciójuk azonban nem kereskedelmi vállalkozás volt. A másik három orosz, Anton Kravcsenko, Andrej Sljapnyikov és Max Berngard komoly téli tapasztalattal bírnak, többek között az Elbruszt és néhány hétezrest másztak télen együtt.

Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-4
Khosar Kang
Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-4
Forrás: Denis Urubko

A csúcstámadás előtt a második akklimatizációs körön 5000 méterig mentek, ahol Denisnek magas láza volt, köhögött, elég ramatyul érezte magát. Egy nap pihenés után indultak a csúcsmászó körre, a csúcsot február másodikán érték el. Pocsék idő volt, havazott, és a szél miatt -40 fok volt a hőérzet.

Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-2
Khosar Kang
Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-2
Forrás: Denis Urubko

Denis mesélt nekünk a mostani expedíció motivációs hátteréről:

"Sok (kb. 15) éve dolgozom edzőként, hegyivezetőként, oktatóként. Először a kazahsztáni hadsereg Központi Sportklubjában, a Himalája és a Tien-Shan magashegyi projektjei során, majd az oroszországi és európai Urubko-CAMP rendszerben. Többnyire nem kértem érte pénzt, a tanfolyamokat és a vezetett mászásokat ingyen vállaltam, mert számomra fontos, hogy támogatást nyújtsak és válaszoljak azoknak az embereknek, akik a hegymászásról álmodnak. Egyébként egy drága hegyivezető vagyok, és az emberek nem szeretnek ekkora összeget kifizetni. De abban az esetben, ha megoszthatjuk a szenvedélyt, az érzelmeket, a kihívásokat és az erőfeszítéseket - számomra öröm, hogy felépíthetem a rendszert és hogy részese is lehetek. Néhány évvel ezelőtt a partnerem, Maria Jose Cardell Fernandez vetette fel, hogy szervezzünk kereskedelmi expedíciót a vezetésemmel. Szóval... Miért ne? Segíthetek."

Én soha senkit nem fogok meghívni, hogy másszunk hegyet. De Anton Kravcsenko, Maxim Berngard és Andrej Shliapnyikov szeretett volna hozzám csatlakozni. Jó edzőmászásokat tartottak a fagyos Oroszország hegyein, kicsit még irigyeltem is őket emiatt. Skardu környékén a csapatunkhoz mászóként társult Ali barátom Hushe faluból. Ő nyáron a Gondogoro La-hágó lejtőin dolgozott - kötélrögzítőként és koordinátorként. De most nem munkásként, hanem társként volt velünk. A jövőben a jó kapcsolatok kiépítésére, képességeink izgalmas felfedezésére és a barátságok elmélyítésére törekszünk.

Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-5
Ali Hushéből
Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-5
Forrás: Denis Urubko

A csúcstámadásra végül Ali nélkül indultunk, mert nem érezte magát elég jól, A körülmények pedig túl nehezek voltak a hegyen. Aznap volt a legrosszabb az időjárás - 60-70 km/h szél, -40 fokos hideg, felhők és köd... De csapatként képesek voltunk 04:30-kor elindulni a 4800 méteren lévő táborból és megvalósítani a célt. A Jasmine Tours ügynökségnek és a Shigar-völgyi általános turisztikai fejlesztéseknek hála, sikerült egy ilyen rövid, sportos expedíciót teljesíteni. Stresszes volt megvalósítani, igen. De most már készen állok egy 2022-es nyári nyolcezres mászásra."

Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-1
Khosar Kang
Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-1
Forrás: Denis Urubko

Vissza a nyolcezresek közé

Korábban körbejárta a világsajtót Denis Urubko nyolcezresektől való visszavonulásának híre, de azt viszonylag gyorsan pontosította. Személyes beszélgetéseink során is elmondta, hogy csak a nagyon extrém új utakról, téli mászásokról és szólókról mondana le, de azért van olyan projekt, amelynek kedvéért visszamenne a nyolcezresek közé. Addig is sziklamászó képességeinek fejlesztésére koncentrált.

Már régóta foglalkoztatja Denist, hogy megdöntse Juanito Oiarzabal rekordját, aki 26 alkalommal állt nyolcezres csúcson palack nélkül. Urubko 23-nál tart. Leginkább arra voltunk kíváncsiak, milyen ütemezésben tervezi a folytatást, illetve milyen egyéb ötletek foglalkoztatják.

"Most úgy gondolom, hogy visszatérek a sportosabb mászóteljesítményekhez. Az elmúlt két évben alig másztam hegyet. A családnak, a munkának és a sziklamászásnak szenteltem az időmet. Kellemes szünet volt, igen... De ahogy a "szünet" elején mondtam - három lehetőség még mindig inspirál. Megdönteni Oiarzabal úr rekordját, a 26 8000 m feletti csúcs megmászását. Új utat nyitni a "Himalája koronája" egyik csúcsára alpesi stílusban, egy női mászópartnerrel (női mászó még nem nyitott új utat alpesi stílusban nyolcezresen). Télen megmászni egy csúcsot a "halálzónában". Szóval... a következő két-három évben szeretnék megpróbálkozni ezekkel a célokkal. A pandémia idején az élet kiszámíthatatlan."

Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-3
Khosar Kang
Urubko: Nepál korlátoz, Pakisztán szabadságot ad-3
Forrás: Denis Urubko

Nepál kontra Pakisztán

"Pakisztán jó hely (több okból is) ambiciózus ötletek megvalósítására. A hegyekben NINCS agresszív kultúra. Igen, a völgyekben előfordul terrorizmus, de a kormány igyekszik megvédeni az alpinistákat. A hadsereg helikopterpilótáinak nagyon jó a hegymászáshoz való kapcsolata. Emlékezzenek csak Tomaž Humar evakuálására, akit Rashid Ullah tábornok hozott le (2005-ben a Nanga Parbat Rupal-falán szólózott, 6500 méteren esett a hó fogságába, helikopterrel vittek neki élelmet, majd lehozták, miután lejjebb mászott - PL) vagy arra a segítségre, amelyet Khalil tábornok nekem nyújtott (az utolsó, téli Broad Peak kísérlete után - PL)... sok példa van erre.

Nepálhoz viszonyítva sokkal olcsóbb az expedíció szervezése, kevesebb az adminisztratív probléma, a vita és a veszekedés a serpákkal. Pakisztánban nem volt semmilyen incidensem a helyi emberekkel, de Nepálban sok rossz példa maradt meg az emlékezetemben. Bár ezt igyekeznek titkolni, de Katmandu és Pokhara környékén néha tűnnek el emberek a trekking túrák során, zuhannak le gépek Luklában... Még Pakisztánban is egyértelműen meg tudod mondani, melyik magashegyi tábor volt a serpáké - az otthagyott szemét elárulja. A nepáli összekötő tisztek többnyire nem mennek el az alaptáborokba, a pakisztáni személyzet viszont mindig teljesíti a szolgálatot.

Persze azért megpróbálok ellátogatni Nepálba is, hogy lássam a varázslatos hegyeket, és kapcsolatot építsek. De szörnyen érzem magam a nepáliak néhány olyan cselekedete láttán, amelyeket csak bűnözők csinálnak. Remélem, hogy képesek lesznek pozitív irányba változtatni a mentalitásukat. De most jobb, ha Pakisztánba utazom."

Konkrét tervek?

"Ez a Khosar Kang út eléggé bonyolult volt szervezés szempontjából, így, hogy Európából indultunk. Ugyanakkor jó lecke is volt. Most már készen állok arra, hogy megpróbálkozzak nyáron a Gasherbrum I - Gasherbrum II-vel, télen a Cho Oyuval Kína felől. Vagy menjünk az Everestre, miért ne?

Igazi kihívások várnak mindenhol - csak az a fontos, hogy kövessük a kreativitásunkat

Például én négyszer másztam meg a Gasherbrum II-t: másztam rá hét és fél órás gyorsasági rekordot, megmásztam télen, megmásztam nyáron a normál úton, majd szólóban, 24 óra alatt egy új útvonalon. Ó! A Karakorum és a Nanga Parbat varázslatos aréna a kaland, a sport és a művészet kiélésére. De kockázat szempontjából sokkal inkább hasonlít a Colosseumra, mint a milánói Scalára.

Bármerre is vezessen Denis útja, a Hóhatár csoportban az elsők között értesülhettek róla, akárcsak a nemzetközi hegymászóvilág aktuális híreiről.


 

Hirdetés