Deuter Futura 38- hátizsák teszt Hír

Deuter Futura 38- hátizsák teszt Hír

Kakuk András
Kakuk András
2013/07/23
Ha akarom kicsi, ha akarom nagy. Multifunkciós hátizsák a Deutertől. Mutatós technikai hátizsák, egy vagy akár többnapos túrákra azoknak akik okosan tudnak pakolni. 38 liter több, mint elég egy 1 napos túrára, de necces ha több napra készülsz. Mindez azon múlik, mit pakolsz bele.  
Hirdetés

Hát kialakítás, funkcionalitás

Többnapos túrára ajánlja a gyártó, az ezzel járó nagyobb súlyhoz optimalizálva, minek materialista megnyilvánulása az erős de könnyű fém váza. A merev váz ennek ellenére a szabad mozgást mégsem hátráltatja, a Vari Flex-re keresztelt, a hátrésztől elkülönülve mozgó derékheveder miatt. A heveder így okosan követi a csípő illetve a derék mozgását anélkül, hogy a zsák a hátunkon fickándozna.

83107-Deuterfutura3580.JPG
undefined
Kép forrása: undefined

A túrázás igényeit figyelembe véve alakították ki a hátizsák további tulajdonságait:

-elasztikus oldalsó zsebek italos flakonoknak, kulacsoknak
-kompressziós hevederek oldalt
-esővédő huzat
-a tetején 2 zseb egyik kulcstartóval, a másik zipzáros értékmegőrző zsebbel
-oldalt 2 zseb, ami akkora, hogy egy 1 literes palack is elfér benne. Arra külön figyeltek, hogy az ------oldalsó kompressziós hevederek a zseb felett fussanak
-a hátizsák elején egy térképtartónak tervezett zseb, ami elég szép méretű, hogy más is elférjen benne
-a fő rekeszt 2 felől, a szokványos felső elérése mellett alulról is meg lehet támadni, ami valljuk be --igen hasznos, ha azt vesszük, alapul, hogy mindig a legfontosabb dolgok kerülnek legalulra...
-A rekesz ráadásul 2 részre is osztható egy zipzár segítségével kb. 1/3-2/3 arányban, az alsó rész akkora, hogy via ferrata szett 2 főre elfért benne
-A már kötelező túrabot-, és jégcsákány tartó fülek sem hiányozhatnak róla

83107-Deuterfutura1580.JPG
83107-Deuterfutura1580.JPG

Hátizsák méreteinek korlátai...

Ha többnapos túrában gondolkodunk, akkor rögtön eszünkbe jut, 2 viszonylag nagyobb helyett igényló felszerelés: a derékalj és a hálózsák

A derékalj elhelyezést szokásos, ügyes megoldással oldották meg. A táska tetején 4 rögzítő fül található, ahova pont fel tudjuk eszkábálni a polifoamunkat vagy egyéb fekvő alkalmatosságunkat. Hátrány hogy, rögzítőeszközt (kötél, heveder stb...) nekünk kell biztosítani :)

A hálózsákkal viszont én bizony bajban voltam. A régebbi nagyobb hálózsákom sehogysem fért bele a Futura 38 literes változatába, se alulról se felülről. Mivel a teteje nem állítható, így a főrekesz és a tető közé sem szorítható oda. Így többnapos túrára vállalkozóknak a követező megoldások állnak rendelkezésre:

-használjon kisebbre összegyömködhető hálózsákot
-aludjon olyan menedékházban ahol pokrócot is adnak

Kényelem

Kényelem az a szempont ahol a Deuter Futura Pro 38-at nem érheti egy rossz szó sem.

A vállpántok pihe-puha, de légáteresztő rendszerrel ellátott szivacsosak
Ezen felül (képletesen és konkrétan is) a "stabilizáló hevederek" a vállpánt tetején arra szolgálnak, hogy a zsákot pontos és a legkényelmesebb pozícióba állíthassuk
Deuter aircontact system a megfelelő szellőzésért. A hátizsák feszített hálós típusú, amit nagy hatásfokkal tud átjárni a levegő, a negatív mellékhatása, hogy hátrébb kerül a súlypont, így mondjuk falmászáshoz nem a legmegfelelőbb, bár erre is ajánlja a gyártó. A teszt során egy Via Ferrata úton ezt kevésbé tapasztaltam.

A már említett Vari Flex csípő heveder követi a mozgásodat, kényelmesebbé, könnyebbé téve azt. Ezzel kapcsolatban az egyetlen hiányérzetem az, hogy a hevederről elhagyták a fényképezőgép/nasi zsebeket, amit igen hasznosnak tartok.

Ha valakinek ez se elég (túl kicsi vagy nagy stb... az női, kisebb vagy nagyobb verziókból választhat)

Víztározó előkészítés és kialakítás természetesen van. Maga a tározó nem jár hozzá, saját Camelbak -mel próbáltam ki. A tározó számára kialakított rekesz természetesen kompatibilis volt, ellenben a csutorát viszonylag nehezen tudtam áttuszkolni a kivezető nyíláson. A nyílást ugyanis úgy tervezték, hogy esőben se folyjon be a víz, ezért két rétegen át vezet az út, az egyik rétegen feljebb a másikon lejjebb van a nyílás, így kicsit trükközni kell vele.
Aki nem használ még ilyet ne becsülje le ennek a praktikusságát! Sokkal kényelmesebben, praktikusabban vihetjük magunkkal a megfelelő vízmennyiséget.

-többet ital és cucc fér el a zsákban (ergonomikusabb) 
-mindig kéznél van (azaz szájnál) nem kell levenni a zsákot vagy megkérni a társunkat, hogy add  már ide a palackomat plíz!


Anyag
Könnyű és erős, szakadásbiztos polytex és nylon. Aki ennél több technika infóra kiváncsi az

Súly

Anyagának köszönhetően, a merev váz ellenére is könnyű: 1640 gramm

Lényeg:

Szép! A kék táska kellően Old School megjelenése számomra csábító, (még az esőhuzat sem rikító sárga, hanem színben passzoló)
De ha neked kedves olvasó más szín a zsánered, akkor választhatsz vadító zöldet is. 
Hölgyeknek külön női anatómiára fejlesztett SL verzió, ami 34 literesben elérhető.


A Deuter Futura Pro 38 hátiszákot a Tengerszemtől kaptuk tesztelésre. Köszönjük
http://www.tengerszem.hu/

83107-Deuterfutura4580.JPG
undefined
Kép forrása: undefined

Hirdetés