De vajon minek jöttünk le a fáról?

De vajon minek jöttünk le a fáról?

Baumann Viola
Baumann Viola
2013/03/01
Ez egyike azon ritka sportoknak, ahol nem lehet a másnapi teendőkön, az aznap elcseszett vagy jól sikerült dolgokon gondolkodni...
Hirdetés

Este mászás. Reggeli fogmosás közben fogod a beülődet, megkeresed a mászócipőd, amit jó esetben kitettél szellőzni, a mászógatyád is hűségesen vár a lakás valamelyik pontján, bedobsz egy felsőt, és persze az elmaradhatatlan ziazsákot, esetleg még a jó nehéz kötelet is hozzácsapod a cuccodhoz. Szuper, minden megvan. De mégis minek csinálod ezt? 

 

Amerikában a ’90-es években szaporodtak el a mászótermek, és ezzel arányosan a mászók is. Hol máshol, mint a coloradói Boulderben nyílt az ország egyik első terme, és a város ma is nagyhatalomnak számít a sportágban. Vagyis melyik sportágban is?

Nyilván minden sziklán kezdődött, egész pontosan hegymászással. Aztán páran úgy döntöttek, hogy nem akarnak 30 kilós zsákokkal hóban poroszkálni, mert a szikla magában is jó buli. De az utódoknak semmi sem elég, állandóan változtatni akarnak. Minek építgetni az utat, meg egész napi felszerelést hurcolni magaddal, ha lehet ezt egyszerűbben is? Persze azzal, hogy népszerű lett a sportmászás, még nem tűnt el a hegymászás és a nagyfalazás sem. Épp ellenkezőleg, a mászó társadalom köre egyre bővült. Tetszik vagy nem, a beltéri mászás dinamikusabban fejlődött, mint bármely addigi elődje, és a sportág űzői Angliában már behozták a sziklamászók táborát. Nem mintha a kettő kizárná egymást.

 

Mászás
undefined
Kép forrása: undefined

 

Eleinte tényleg arról volt szó, hogy amíg nem lehetett kint űzni a szenvedélyünket, kellett valami átmeneti megoldást találni, hogy ne kelljen minden tavasszal újraépíteni az izmokat, a mozdulatokat, újra megkeményíteni a bőrt. És hát mégiscsak kellemesebb a falon műfogásokon izzadni, mint súlyokat emelgetni vagy az ajtófélfán húzodzkodni. Vagyis a sziklamászók kitaláltak maguknak egy terepet, ahol az év hidegebb és csapadékosabb hónapjaiban is megtarthatják a formájukat, és a kedvenc mozgásformájukat gyakorolhatják. Nyilván szubkultúrának indult, és mint minden kevesek által ismert titoknak, ennek is megvolt a maga varázsa. Akik benne voltak az elején is, azok érzik, hogy ez bizony elmúlt. Mást kapott helyette a mászók tábora.

Világszerte, de némi lemaradással Magyarországon is egyre többen kukkantottak be a termekbe. És annyi különböző okból ragadta meg a kíváncsiakat. Például mert ez egyike azon ritka egyéni sportoknak, ahol nem lehet a másnapi teendőkön, az aznap elcseszett vagy jól sikerült dolgokon, a reményeken, bosszúságokon, feladatokon gondolkodni, csak a következő mozdulaton. Vagy mert egyéni sport, de egyedül csak bulderezni vagy freeszólózni lehet, de azt se érdemes. A buldernél közösségibb ága a mászásnak nincs is. Tehát valójában olyan egyéni sport, ahol vagy a másikra vagy utalva, és teljesen meg kell bíznod benne, vagy a többiek, alkalmanként ellenfelek, riválisok biztatása ad erőt, segít tovább egy nehéz mozdulatnál. Nehéz ennél szebb fair play-t elképzelni.

  

Mászás
undefined
Kép forrása: undefined

 

Van, aki felfedezte, hogy a mászás a tai chihoz hasonlít, és jó légzéstechnikával sok mindent el lehet érni, de olykor fura vertikális táncnak tűnik, ritmusa van, és egyszerűen jó nézni.
Kővágó Károly, a Big Wall ügyvezetőjének szavaival élve játszótér felnőtteknek, ami felidézi a fáramászást is... ezt a felismerést egyébként a csehek például már le is képezték Brno melletti szabadtéri mászóhelyükkel, érdemes megnézni. Valójában ez az egyik nagy vonzereje a mozgásformának: összetett, fejleszti a koordinációt, játékos, egyszerre fáraszt fizikailag, pszichikailag és szellemileg, és jó esetben nagyon esztétikus. Itt kell megjegyeznünk azt is, hogy nyilván minden sport jót tesz az alaknak, de azért amatőr sportolóknál ritkán látni egyszerre annyi szép testet, főleg hátat, mint amit egy sziklánál/mászóteremben.

 

Szóval nem csoda, hogy sokan benne ragadnak. És ma bizony már nemcsak a sziklára készít föl a termi edzés, magában is létjogosultságot nyert. Ha azt vesszük, hogy kevés sziklamászó nem téved be soha fedett műfalra, viszont nem minden termi mászó megy ki sziklára, akkor érthető, hogy honnan ered esetenként a felsőbbrendűségi tudat a kinti mászókban, hiszen ők vannak kevesebben, vagyis még mindig őriznek picit a szubkultúra varázsából.

De a teremnek is megvannak az előnyei. Például legtöbbünknek sokkal egyszerűbb megközelíteni, jóval kevesebb időt kell utazásra szánni. Gyakran intenzívebb is, nem kell várni mondjuk a standépítésre, és a fogásokat sem kell keresgélni, fel lehet szaladni. Három óra alatt el lehet fáradni (bulderben annyi sem kell), nem kell rászánni egy fél-/egész napot. És hát biztonságosabb, hiszen kevés fogás szokott az időjárástól meglazulni, vicceskedvű turisták sem rugdosnak köveket a fejünkre, és megbízunk az útépítőkben és –karbantartókban. Lassan az OEP is átgondolhatná a besorolását.

 

Mászás
undefined
Kép forrása: undefined

 

Az a kritika is éri olykor a termi mászást, hogy a sziklához képest le van butítva. De a bulder pl. sziklán és teremben is annyi lehetőséget rejt magában, annyit sakkozhatunk a testünkkel, amennyi jól esik, csak teremben nincs igazán tétje az esésnek.

Tihanyi László, a szegedi T-Rock alapítója szerint a többség számára ez a mozgás leginkább rekreációs célokat szolgál, és ahogy csúcsosodik az akár ebédszünetben is megejthető fitnesz divatja, úgy nő a mászás népszerűsége is. Mivel a város (Szeged) egyetlen mászóterméhez nincs közel szikla, a legtöbben maradnak a benti sportnál. Ha valaki mégis kimerészkedne, legalább 100 km-t kell utaznia, vagy egyenesen Szerbia felé veszi az útját. Ilyen feltételek mellett még könnyebb belátni a termi mászás szükségszerűen dinamikusabb növekedését.

A magyar viszonyok megértéséhez persze az is hozzátartozik, hogy kevesen engedhetik meg maguknak a versenyzői életformát, a magyar tehetségek egyelőre választhatnak: dolgoznak, vagy külföldre mennek mászni. A termek szaporodásával nő a mászók száma, és ahogy közeledünk a tömegsport felé, esély teremtődik arra, hogy mondjuk egy Farkas Tomi ne vesszen el a pénzkeresés és a sport közötti választás dilemmájában. Ha a mi Adam Ondránkká válna, esélyt teremtene az utánpótlásnak is.

 

A hamarosan épülő Monkey Island Boulder egyik tulajdonosa, Martincsák István is azt emelte ki, hogy a mászás népszerűségének növekedését támasztja alá a sportmászóedző képesítés megjelenése a volt TF-en. De ami még fontosabb, hogy úgy látja: nagy butaság lenne konkurenciáról beszélni termek között Magyarországon, amikor csak Budapest kétmilliós város, és bőven elférnek még mászóhelyek itt is. Egyelőre nem másznak olyan sokan, de ha lesz hely, újabb és újabb emberek csatlakoznak majd. Egy bulderre specializálódott hely kiegészít pl. egy magas falas termet, nem ellopja a célközönségét.

Kővágó Károly (Big Wall) is azt hangsúlyozta, hogy jobb egy nagyobb tortából kisebb szelettel részesülni, mint egy kicsi tortából nagyobb szelettel.

Ebből egyértelmű, hogy a teremtulajdonosok további növekedést jeleznek előre, ezt pedig az európai tendenciák is alátámasztják, hiszen például a nálunk kisebb Ausztriában ténylegesen tömegsporttá vált a mászás. Számos iskolában épültek műfalak, és szakmailag megalapozott edzésmunka folyik gyerekeknek is a termekben.

 

Mászás
Mászás

 

Hova menjünk, ha eddig nem űztük a sportot, de most kedvünk támadt belépni a vertikális világba?

Nyilván választhatunk lakó- vagy munkahely alapján. Ez a vidékre mindenképp igaz, de Budapesten azért nem olyan nehéz átmenni a város egyik feléből a másikba. Vagy az alapján is, hogy mire van igényünk. Ha félünk a magasságtól, kezdhetünk alacsonyabb falakon, ha viszont kedveljük a padlófűtést, akkor irány a Big Wall Újpesten (IV. Károlyi István u. 10.), a maga egyedülállóan hosszú útjaival. Kezdőknek és haladóknak is ajánlható, elsősorban azoknak szánták, akik szikláról nem akarnak bemenni egy alacsony terembe. Nem a bulder szerelmeseinek.

Ha először érkezünk ide, az ki fog derülni a belépésnél, ebben az esetben kapunk egy félórás oktatást a falmestertől. Bérelhetünk Lokit cipőket és természetesen beülőt, kötelet is. Ha pár alkalom után már tudjuk, hogy beleszerettünk a sportba, akkor érdemes saját cipőt vásárolnunk – mondta el Kővágó Károly. Az első cipő inkább kényelmes legyen, aztán a második-harmadik lehet kisebb, pontosabb. Beülőt is úgy érdemes később választani, hogy tudjuk, mi iránt érdeklődünk, és először lehet nyugodtan alacsonyabb árfekvésű, multifunkciós.

A fogásokat, lépéseket a teremben pár naponta takarítják száraz mosással, ami leoldja a ziát, gumit, zsírt, és időről időre építenek új utakat is, ráadásul a hasznos hely még nincs végig kihasználva, sok lehetőséget tartogat még. Később terveznek külső részleget is, egy rettentő magas kéményre szerelnek majd fogásokat, lesz 28 méteres út is! Emellett lesz egy kültéri bulder is, ami a nyári bezártságérzés megszüntetésével jó alternatívája lehet a sziklának vagy a strandnak.

Ha tanfolyamon szeretnénk elsajátítani az alapokat, arra is biztosítanak lehetőséget. Havonta 1-2 napon kötéltechnikát oktatnak, terveznek majd sziklamászós utakat is, és edzésre is mehetünk hozzájuk.

Ami szupi, hogy ha levesszük a cipőnket, télen sem fázik a lábunk, mert padlófűtés van. Az utak pedig nem teljesen automatikusak, néha keresgélni kell a folytatást, és rugalmas megoldási stratégiákat követelnek meg. Hétvégi napokon számítsunk nyugodtan tömegre, de arra is, hogy mindig segítőkész, kedves vezetőséget találunk itt.

Klikk: bigwall.hu

 

Ha a köteles mászást és a buldert egy helyen próbálnánk ki, akkor vegyük az irányt a Spider Club felé, az Árpád híd budai hídfőjétől nem messze (III. Fényes Adolf u. 19-21.). A köteles részt bárkinek javasoljuk, a bulder a jelöletlen utak miatt inkább haladóknak, viszont gyerekeseknek is jó választás, mert van egy kis elkerített, kényelmes gyereksarok játékokkal, rajztáblával. Szimpatikus a kamerával figyelt bringatároló, ami szebb tavaszi-őszi napokon bizony teltházas.

Ha először járunk itt, hozzunk magunkkal kényelmes, évszaknak megfelelő ruhát, érdemes hosszúujjút és hosszúnadrágot venni, hogy elkerüljük a horzsolásokat – figyelmeztet Komondi Csaba (Tódi), a Spider ügyvezetője. Lábbelink egy keménytalpú tornacipő legyen, de bérelhetünk is Rock Pillars mászócipőt, ha bátrak vagyunk. Ezek kevésbé belépő szintűek a Lokitokhoz képest, de kényelmes, jól kapaszkodó csukák. Természetesen beülőt, lapkát, karabinert, ziát is kérhetünk, és egy 20 perces rögtönzött tanfolyam keretében bevezetnek a mászás, kötélkezelés, biztosítás alapjaiba. Pár alkalom után eldönthetjük, hogy ez tényleg a mi sportunk-e, és akkor érdemes megvenni a saját felszerelést. Hobbiszinten elég például a középkategóriás beülő, olyan, amin nem kell rengeteg eszközt vinni, hiszen egy ideig még nem fogjuk magunkat az El Capitanon találni. Ha nem jártunk még korábban mászóhelyen, akkor ne csodálkozzunk, ha bedurran az alkarunk – jegyezte meg Tódi, és egy darabig előfordulhat (főleg fiúknál) erőből mászás, kapkodás is, de ezt az edzők ki tudják javítani.

Az utakat időről időre cserélik, falmesterek figyelnek a biztonságunkra, és új kezdeményezésekkel, például a nem régóta futó havi háziversennyel dobják fel a hangulatot, és igyekeznek csapattá formálni az ide járókat, de a négyfordulós bulderverseny is nagyon népszerű.

Tartanak bevezető tanfolyamokat is, és igen népszerű edzéseket, amiket Mátyás Gábor és Rottár Bence vezet. Ezenkívül tavasszal be lesz üzemelve a nemrég kialakított via ferrata pálya, amin biztonságosan lehet majd gyakorolni az éles bevetés előtt, és az is kiderül, hogy kinek nem érdemes kiutazni a Dolomotikba ferrátázni, mert mondjuk retteg a magasságtól.

Klikk: spiderclub.hu

 

Ismerkedni egyértelműen a BME mászótermében (XI. Bertalan Lajos utca 4-6., ÉL épület) lehet a legjobban. Olyan pici a hely, hogy egymás nyakába lógnak a mászók. Ennélfogva viszont hihetetlenül barátságos, támogató a hangulat, és senki nem néz csúnyán, ha véletlenül kilendülve belezavarunk az útjába. Azoknak, akik nem riadnak meg mások közelségétől, tudnak nagy terpeszt csinálni, szeretik, ha van alattuk matrac, és nem akarnak egy fél napot szánni a mászásra.

A terem, ahogy a sportközpont is, szeptemberben nyílt meg, nagyon versenyképes árakkal, az öltözőben szaunával, rendes zuhanyzási lehetőséggel. Olyan, mintha a mászás baráti alapon működne, teljesen hiányzik a hivatalos érzés, mintha csak a sportág hőskorába csöppentünk volna vissza, és ez egyszerűen felüdítő. És bár kicsi a terem (noha a bulderes bővülésre talán lesz lehetőség), nem nehéz elfáradni. A legkönnyebb utak sem extrakönnyűek, nem jellemzőek a nagy zsebes fogások, a lábunkat viszont jó, ha magasra tudjuk emelni. Van kihívás az utakban, élvezetesek. Kicsit kombinálja a köteles mászást a bulderrel, ezt jelzi az is, hogy a többi köteles teremtől eltérően itt vastag szivacs van a talpunk alatt, és egyes utakhoz teljesen a földről kell indulni. Barna László Levente, a terem ügyvezetője is térd alá érő nadrágot ajánl, és ha nincs cipőnk, a legalkalmasabb a kínai tornacsuka. Persze náluk is lehet bérelni mindent, amire szükségünk van, jelenleg még jelképes áron. A beülőre is azért vezették be a 100 forintos bérleti díjat, mert sokan úgy gondolták korábban, minek cipeljék a sajátjukat, ha ingyen kapnak a teremtől. Itt is Lokit cipőt tudunk kölcsönözni.

Edzések már vannak, főleg kezdőknek és gyerekeknek, és tanfolyamokat is terveznek. A terem befogadóképessége kb. 30 fő, eddig 37 volt a csúcs, de még sosem foganatosították a két órás korlátozást (vagyis, hogy csúcsidőben mindenki legfeljebb 2 órán át tartózkodhat a teremben). A fogások helye egyelőre három havonta változik, és havi egy száraz tisztítást végeznek. Kezdőknek Levente azt ajánlja, hogy eleinte inkább béreljenek, és ha sajátot vesznek egy idő után, akkor a cipő ne szorítson, legfeljebb egy kicsit, később valamennyit még tágulni fog. A lényeg, hogy a fájdalom senkinek ne vegye el a kedvét a mászástól. Ezt egyébként a többi megkérdezett is hangsúlyozta.

Klikk: mufal.hu

 

Ha nincs sok időnk, vagy csak nem akarunk kötelezni, esetleg imádjuk a buldert, akkor több helyre is fordulhatunk.

Lemehetünk az Ujjerőbe (XI. Budafoki út 111.), ahol esélyes, hogy összefutunk valamelyik hazai élvonalbeli mászóval. A jó társaságban itt sem lesz hiány, és az árak is barátságosabbak a köteles termek árainál. Garantáltan nem fogjuk egy alkalom alatt kimászni az utakat, és talán picit jobb itt haladóként, mint kezdőként próbálkozni. Közösségi eseményeket is szervez a terem, legutóbb például a népszerű éjszakai jamet, tavasszal pedig indul az alapfokú sziklamászó tanfolyamuk. Hétfőnként csajoknak kedvezmény. Természetesen itt is lehet felszerelést bérelni, bár beülőre és biztosítóeszközökre nem lesz szükségünk. Bárkinek, aki nem a magasság megszállottja, szeret játszani, esetleg még nincs mászópartnere, és gyakorolni akarja, hogy milyen az, ha kötöttek a lépések is.

Klikk: ujjero.com

 

Esetleg meglátogathatjuk a Mountex Boulder Clubot (XIII. Váci út 19.), ahol Singer János illetékes arra biztat minket, hogy elég egy rövid nadrág, póló, és egy könnyű edzőcipő, ha kezdőként tévedünk a terembe. Ha megengedhetjük magunknak, célszerű bérelni is, a lényeg az, hogy örömünket leljük a mászásban. Tartanak 4-6 fős kezdő és haladó tanfolyamokat, egyedi igényeket is kiszolgálnak, és emellett ipari alpint is oktatnak. Azért teljesen kezdő ismerősünket lehet, hogy nem ide érdemes lehozni egyből. Viszont van egy kis plafon, lehet szellőztetni, és ha délelőtt megyünk, alig mászkálnak páran. Ja igen, lehet reggeltől estig mászni, akár munka/suli előtt is beugorhatunk.

Klikk: boulder.mountex.hu

 

Ha minden jól megy, akkor tavasszal elkezd épülni a Nyugatinál a Monkey Island Boulder (Nyugati tér 1.), ahol a cél egy barátságos, vidám, laza mászóhely kialakítása, és az eddig meg nem szólítottak bevonása is. A jó hangulat érdekében organikus színeket terveztek (kék, zöld, barna, szürke, vajszín, drapp), és a natúrfa oszlop is ezt a célt szolgálja majd. Szeretnék, ha az iskolásokhoz is eljutna a sport. Az eddigi tapasztalataik alapján a mászók kicsit magukra vannak hagyva a termekben, ezen szeretnének változtatni mind a hangulattal, mind a szolgáltatásokkal. Olyan kikapcsolódásra alkalmas helyet terveznek, ahol mászás közben, után lehet beszélgetni, nézni a többieket, felfrissülni, egyszóval jól érezni magunkat. Ennek érdekében szövetkeztek a mellettük nyíló gerinctorna központtal, és együtt fogják üzemeltetni a közösségi tereket.

Mivel a parkolás nem egyszerű a Nyugati környékén, elsősorban nem autózásra biztatnak, hanem a Nyugat-Európában is egyre népszerűbb közösségi közlekedésre vagy bicajozásra. Nagyobb alapterület (400 m2) fog gondoskodni arról, hogy ne zsúfolódjanak össze a sportolók, és mindenki kellemesen érezhesse magát. Plafonnal egyelőre nem számoltak, de a nagy térben jó összekötési lehetőségek lesznek a falak között, és lesz egy hosszabb áthajlás is. Úgy tervezik, hogy sok kezdőpálya várja majd a sportággal még csak ismerkedőket.

Klikk: facebook.com/MonkeyIslandBoulder

 

Persze hajlamosak vagyunk olykor elfelejteni, hogy Budapesten kívül is van élet. Azt talán még tudjuk, hogy sziklák vannak, de bizony termeket is találni. Például a szegedi T-Rockot (Szeged, Hattyas sor 10.), ami az egyetem sportközpontjában működik. Bárkinek ajánljuk, aki szeretne mászni, segítségre van szüksége, edzésre járna, érdekli a kötél és a bulder is. A 8 méter magas, 300 m2 alapterületű hely heti három alkalommal van nyitva, és hat-fél nyolc között edzést is tartanak, amely fizikai és technikai részből tevődik össze. Ha valaki rászánja magát, akkor először szintfelmérés következik, amin felmérik a fizikai állapotát, és ez alapján személyre szabott edzésterv is kialakítható. Így követik, hogy mennyire terhelhető valaki, és folyamatosan kontrollálják a terhelést – mondta el Tihanyi László. Az edzést gyerekektől kezdve az ötvenen fölüli korosztályig számosan látogatják, de 5-6 éves kortól külön is foglalkoztatnak gyerekcsoportokat.
A terem szervez tanfolyamokat is, jelenleg alapfokú sziklamászóit.

Tihanyi László szerint ha már beruházunk, hiszen elköteleződtünk a mászás iránt, akkor érdemes jobb, márkásabb mászócipőt vennünk. Ennek érdekében tervezik forgalmazni a Red Chili termékeit, amik itthon eddig nemigen voltak beszerezhetők, illetve a hozzá kapcsolódó Wild Country eszközeit is. A cipő kiválasztásánál érdemes körbeérdeklődni a mászó ismerősöknél, mert ha úgy gondoljuk is, hogy fele áron jobban megéri venni, van néhány szempont, amire jobb odafigyelni. Például a várható élettartamra, a szellőzésre, nyúlásra, deformálódásra, kopásra. Persze azontúl, hogy érezzük vele a lépéseket, és ne sírjunk a fájdalomtól 3 perc után.

Klikk: t-rock.hu

Hirdetés