Csúcsközelben Klein Dávidék

ACG PR
2016/07/21
Mindent eldöntő napok előtt állhat Klein Dávid és Suhajda Szilárd
Hirdetés

Újabb akklimatizációs körre indulnak a hegymászók, amely akár csúcstámadás is lehet

Kicsit több, mint egy hónapja indult el Budapestről a Johnnie Walker K2 Expedíció keretében Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Föld második legmagasabb hegyének 8611 méteres csúcsára. A hegymászók június végén érték el az 5000 méteres magasságban található K2 alaptábort és azóta két akklimatizációs körön vannak túl, az elmúlt napokat azonban kényszerű várakozással töltötték az alaptáborban.

A tervek szerint július 22-én ismét feljebb indul Dávid és Szilárd, amely akár a mindent eldöntő csúcstámadás is lehet.

"Az első kínálkozó alkalommal felmegyünk - akárminek is nevezzük majd: csúcstámadásnak, akklimatizációnak - aztán, ha nem érjük el a csúcsot, reménykedünk majd, hogy az időjárás felajánl még egy lehetőséget augusztus elején" - ezeket a sorokat írta le Klein Dávid két napja a naplóbejegyzésében, aki a tervek szerint július 22-én indul Suhajda Szilárddal egy újabb akklimatizációs körre, vagy akár csúcstámadásra, ha az időjárási viszonyok és a hegymászók állapota engedik.

 

Johnnie-Walker-K2-2016-alaptabor_behavazva.jpg Forrás: Johnnie Walker K2 Expedíció
Johnnie-Walker-K2-2016-alaptabor_behavazva.jpg Forrás: Johnnie Walker K2 Expedíció
Kép forrása: Johnnie Walker K2 Expedíció

Galériához klikk a képre!

 

A Johnnie Walker K2 Expedíció tagjai három hete érkeztek meg az alaptáborba és azóta a mostoha időjárási körülmények miatt csak két akklimatizációs körön vannak túl, 6900 méterig jutottak az utolsó alkalommal. A második körben két éjszakát töltöttek el a 6700 méteren található kettes táborban, így a fiúk túl vannak már a technikás és meredek House-kéményen is. Hozzájuk hasonlóan a többi, oxigénpalack nélkül mászó társuk sem volt még a hármas táborban, mert az elmúlt napokban az időjárás nem volt kedves a hegymászókhoz és hideg, havas, viharos időben voltak kénytelenek vesztegelni az 5000 méteres magasságban található alaptáborban.

"Fúj a szél, szakad a néha vizes, néha daraszerű hó, olykor eső áztatja a táborokat, és még csak annyi napfény sem tud átszökni a sötétszürkén kavargó égbolton, hogy a kritikusnál legalább egy picivel jobban feltölthessük elektromos kütyüjeinket - többek közt ezt a kis laptopot is, ami szintén bármelyik percben kikapcsolhat" - így írta le Suhajda Szilárd az elmúlt hetet. Azonban a következő napokra végre ismét mászásra alkalmas időjárást jósolnak, amelynek köszönhetően Dávid és Szilárd újabb akklimatizációs körre indulhat, mely a terveik szerint akár csúcstámadás is lehet, hiszen addig mennek, ameddig a körülmények engedik.

 

Johnnie-Walker-K2-2016-gleccser_Klein-David.jpg Forrás: Johnnie Walker K2 Expedíció
Johnnie-Walker-K2-2016-gleccser_Klein-David.jpg Forrás: Johnnie Walker K2 Expedíció
Kép forrása: Johnnie Walker K2 Expedíció

Galériához klikk a képre!

 

Sajnos a jó időjárás ellenére maradnak még akadályok a Johnnie Walker K2 Expedíció tagjai előtt. A hírek szerint az elmúlt napokban a sokat tapasztalt sherpák is nehezen közlekedtek a hegyen, a kettes táborig sem tudtak feljutni, a korábban kiépített köteleket is mélyen eltemetve, itt-ott leszakadva találták, az útvonal nagy része pedig egyébként is lavinaveszélyes volt. Ahogyan Suhajda Szilárd fogalmazott

sok "öreg" mászó és magashegyi hordár is elképedve áll, hogy ilyet még nem láttak

Most viszont a jó időnek köszönhetően remélhetőleg normalizálódik a helyzet minden szinten és a fiúk bizakodva tekintenek a július 22-én induló kör elébe és izgalommal várják a következő napokat.

Hirdetés
Hirdetés