Befejeződött a Johnnie Walker K2 Expedíció Hír

ACG PR
2016/07/25
Egy lavina miatt kényszerül hazautazásra Klein Dávid és Suhajda Szilárd
Hirdetés

Négy nappal ezelőtt bizakodva készült Klein Dávid és Suhajda Szilárd a K2 alaptáborában a következő akklimatizációs körre, amelyet akár csúcstámadás is követhetett volna, azonban helyi idő szerint szombat reggel sajnos a hegy közbeszólt és a Johnnie Walker K2 Expedíció befejezésére kényszerítette a hegymászókat. A 8611 méteres K2 felső szakaszán egy hatalmas lavina söpört végig, amely következtében Dávid és Szilárd - a többi helyszínen tartózkodó csapathoz hasonlóan - végül úgy döntött, hogy nem kockáztatja életét és a csúcs elérése nélkül fejezi be az expedíciót.

 

Johnnie Walker K2 Expedíció Forrás: ACG PR
Johnnie Walker K2 Expedíció
Kép forrása: ACG PR

 

"Megérkezésünk óta a rengeteg veszteglés - rossz idős időszak – ellenére sikerült két nagyon erős akklimatizációs kört megvalósítanunk, kétszer éjszakáznunk a kettes táborban és egyszer közel 7000 méterig másztunk. A jelenleg kialakult hóviszonyok, a kettes tábor feletti veszedelmes körülmények és a többi csapat visszavonulása viszont arra kényszerítenek minket, hogy belássuk, a további próbálkozás indokolatlanul kockázatos és értelmetlen lenne. Így sajnos expedíciónk - a Johnnie Walker K2 Expedíció - a csúcs elérése nélkül kénytelen elhagyni az alaptábort" – áll a közleményben, amelyet Klein Dávid és Suhajda Szilárd az alaptáborból küldött el.

 

Klein Dávid Forrás: ACG PR
Klein Dávid
Kép forrása: ACG PR

 

A szombat reggel bekövetkezett lavina következtében a 3. magassági tábor teljesen elpusztult - szerencsére ember nem tartózkodott a helyszínen, így haláleset nem történt. Azonban legalább 25 sátrat, 1,5 km kötelet és mintegy 200 oxigénpalackot söpört le a hó. A tábor helyén nem maradt semmi. A hó mindent vitt. Ez pedig új helyzetet teremtett, hiszen minden további tevékenység a 3-as és 4-es táborok és a felvezető kötélpályák kiépítettségétől függött. Ez most egy csapásra megsemmisült.

Dávid és Szilárd közleményében így folytatja: "Rengeteg mindent éltünk át az elmúlt másfél hónapban: egy fantasztikus vidéken egy gyönyörű és veszedelmes hegyen tehettük próbára magunkat. Sokat jelentett számunkra, hogy egy csapatként, társakként élhettük át ezeket a szép és nehéz napokat. Rengeteg mindenkinek tartozunk hálával: családjainknak, szeretteinknek, ismeretlen szurkolóknak és természetesen támogatóinknak, köztük is elsősorban névadó szponzorunknak, a Johnnie Walker márkának."

 

Suhajda Szilárd Forrás: ACG PR
Suhajda Szilárd
Kép forrása: ACG PR

 

Végül hozzáteszik:

Szomorkásan, de nem keserű szájízzel hagyjuk el az alaptábort. A csúcsot nem értük el, de rengeteg élménnyel, tanúsággal, átélt, megélt érzéssel gazdagabban térünk majd haza. Érezzük: Az életöröm messzebbre visz!

Hirdetés
Hirdetés