Banff Hegyifilm Fesztivál 2016. Budapest Hír

Banff Hegyifilm Fesztivál 2016. Budapest Hír

(x) - Támogatott tartalom
2016/03/16
Az év legizgalmasabb hegyifilmjei újra a mozivásznon Budapesten!

Felkészültél a kalandra?

A Banff Mountain Film Festival World Tour 2016. április 5678án megérkezik a budapesti Corvin Moziba!

Adrenalin dús kalandok földön, vízen és levegőben; hegymászóexpedíciók filmes dokumentációi; különleges helyszínekre vezető utazások valamint bolygónk utolsó érintetlen vidékeit bemutató történetek. Lélegzetelállító tájak, torokszorító pillanatok és elképesztő felvételek! A Banff Hegyifilm Fesztivál világ körüli turnéja idén is a legjobb kalandsport filmekkel jelentkezik.

 

12 film

A Banff Hegyifim Fesztiválon több filmből álló, 90 perces programok szerepelnek műsoron, idén 12 izgalmas filmet láthattok a Corvin mozivásznán. A kalandsportok széles palettáját felvonultató Banff vetítések változatos és szórakoztató programot kínálnak a legkülönbözőbb ízlésű hegyisport és filmrajongók számára is.

 

Kísérő programok

A négy napos filmfesztiválon számos kísérő programmal is várnak a szervezők. A nyitó estén a filmek legrangosabb nemzetközi versenyén az év legjobb hegyifilmje címmel jutalmazott The Great Alonet és az alaszkai Iditarodot Balogh Ottó, a verseny első magyar indulója mutatja be a Banff közönségének élménybeszámolójában.

A Banffon lesz az „Év mászása 2015” díjátadó ünnepség a Magyar Hegy és Sportmászó Szövetség szervezésében. A fesztiválra érkezőket a Gravity Academy uniciklitriálparkour csapat csapat szórakoztatja majd bemutatójával. Németh Csaba ultrafutó pedig az Ultra Trail du Mont Blanc verseny szépségeiről és kihívásairól mesél majd a közönségnek.

Inspirálódj! Fedezd fel a kalandsportok világát a legjobb sportolók és a legtehetségesebb filmesek alkotásain keresztül. A Banff közösségépítő élmény is és remek alkalmat kínál arra, hogy ihletet merít belőle a következő „nagy kalandhoz”.

 

 

 

Filmajánlók

The Great Alone

Banff Nagydíj és a Kaland és felfedezés kategória legjobb filmje

A világ utolsó nagy versenyének nevezett Iditarod Szánhúzókutyaverseny semmi máshoz nem fogható. 1 600 kilométer a Föld legkeményebb és egyben legcsodálatosabb terepén, az alaszkai sarkvidéken. A Banff idei Nagydíját és a Kaland és felfedezés kategória legjobb filmje címet is elnyert egész estés dokumentumfilmjének főszereplője a nagy visszatérésre készülő többszörös bajnok, Lance Mackey. A filmet és az alaszkai Iditarodot Balogh Ottó, a verseny első magyar indulója mutatja be a Banff közönségének élménybeszámolójában.

 

The Great Alone Forrás: Banff 2016
The Great Alone
Kép forrása: Banff 2016

 

Előadás és filmvetítés: 2016. április 5. 20:00

 

“A” program: április 678. 19:00

Builder

Vannak, akik felnőnek és maguk mögött hagyják a gyerekes dolgokat. És vannak akik kitartanak a gyermekkori álmuk mellett és egyre magasabb szinten művelik azt. A mountain bikeos pályaépítést és trükköket nem lehet megunni, mindegy hány éves az ember.

 

 

Golden Gate

Egy dolog elmenni a sziklához és felvenni azt, ahogyan egy profi mászó lenyom egy sportmászást. Hat napot eltölteni az El Capitanon a Yosemite Nemzeti Parkban, a sziklafalon élni, enni, aludni és forgatni, megküzdeni az összes logisztikai kihívással és mégis megcsinálni a felvételt – az egy teljesen más dolog. A Golden Gate egy több kötélhoszszas, nagyfalas szabad mászás története Amerika egyik legnagyobb női mászósztárjával.

 

 

Eclipse

A legjobb film – Havas sportok

Reuben Krabbe elhatározta, hogy lefényképez egy sízőt a 2015ös svalbardi napfogyatkozásban. De az idő rossz, a térkép vázlatos, a légnyomás magas a sízők meg csak síelni akarnak. A havas sportok kategória legjobb filmje címet elnyert Eclipse a világ végére kalauzolja el a nézőt, hogy lássuk bolygónk egyik legritkább jelenségét a teljes napfogyatkozást a Sarkvidéken.

 

 

Curiosity

Hogyan hajtja a kívánsciság az ultramaratonista Rory Bosiot, Timothy Olsont és Hal Koernert miközben az UltraTrail du Mont Blancra készülnek? Sok közös van bennük és a helyi művészben, Andy Parkinban.

 

 

Reel Rock 10: Showdown at Horseshoe Hell

A közönség választása – Radical Reel

A mászóvilág legdurvább eseménye, 24 óra Horseshoe Hell. Az Ultramarathon és a Burning man keveréke, ahol a mászóvilág elitje és a lelkes amatőrök együtt vesznek részt egy napkeltétől napkeltéig tartó tejsav és sör orgián. De, a dolog élvezeti értékét félretéve, ez egy verseny. Vajon bírjae az iramot Nic Berry és Mason Earle a nagy Alex Honnolddal szemben?

 

 

“B” program: április 678. 21:00

VIA FERRATA on a Mountainbike

Ne nézz le! Egy mountain bikeos nekivág a Dolomitok lejtőinek, ahova normális emberek csak kötéllel és biztosítással indulnak el. Nagyon egyben lévő kisfilm, nagyszerű üzenettel, jól átgondolt narrációval és gyönyörű képekkel.

 

 

Women’s Speed Ascent

Egyesek szerint a rekordok azért vannak, hogy megdöntsük őket. Maja Smith Gobat és Libby Sauter azt vették a fejükbe, hogy beírják magukat a Yosemite Nemzeti Park „nagykönyvébe”: rövidebb idő alatt zúzzák le a hírhedt Nose útvonalat az El Capitan ezer méteres sziklafalán, mint eddig bármelyik női mászó.

 

 

Chasing Niagara

A legjobb film – Hegyisport

A profi kajakos, Rafa Ortiz úgy dönt, hogy meghódítja a Niagarát. Így kezdődik a váratlan fordulatokban gazdag kaland. Rafa ráveszi a világhírű evezőst, Rush Sturgest és néhány közeli barátját, hogy tartsanak vele. Együtt küzdik végig a három éves utazást Mexikó esőerdei folyóin át egészen az amerikai északnyugat nagy vízeséséig. Az út Kanadában ér véget, ahol a csapat sajátos macskaegér játékba keveredik a rendőrséggel. Vajon beteljesül Rafa nagy álma a legendás vízesésnél?

 

Chasing Niagara Forrás: Matt Baker
Chasing Niagara
Kép forrása: Matt Baker

 

Nature Rx

Unalmas vagy nyomasztó az élet? Fáradtnak, idegesnek vagy feszültnek érzed magad? Talán a Nature Rx lesz a megoldás.

 

 

55 Hours in Mexico

Repülj el Veracruzba, bérelj egy kocsit, mászd meg ÉszakAmerika harmadik legnagyobb csúcsát, síelj le róla és hétfőn reggel – mintha mi sem történt volna – menj munkába! Egyetlen hétvége. Mi olyan bonyolult ebben? A 55 Hours in Mexico [55 óra Mexikóban] című film négy hétköznapi hős kalandjait meséli el, akik Mexikóba utaznak egy kis izgalomért az 5 500 méter magas Orizabához, a kontinens legmagasabb vulkánjához. Kell egy kis inspiráció a következő hétvégi kalandhoz? Ne keresgélj tovább!

 

 

Reel Rock 10: A line across the sky

A Fitz Roy traverz az egyik legjobban vágyott teljesítmény a modern alpinizmus művelőinek körében: egy rögös utazás hét kemény csúcson, 3300 vertikális méternyi mászás. Tarts Tommy Caldwellel és Alex Honnolddal ezen a lélekemelő – és néha elképesztően vicces – utazáson, ami az alkotóknak elhozta az alpinista világ legnagyobb elismerését, a Piolets d’Ort és a Banff legjobb filmjének járó díjat hegymászás kategóriában.