Banff Hegyifilm Fesztivál - Budapest, 2018

Banff Hegyifilm Fesztivál - Budapest, 2018

(x) - Támogatott tartalom
2018/03/10
Az év legizgalmasabb hegyifilmjeit láthatjuk a mozivásznon április 11-13. között, a 42. Banff Hegyifilm Fesztivál világkörüli turnéjának budapesti állomásán!

A kanadai Banff Mountain Film Festival a világ legkiválóbb fesztiválja a maga műfajában. Évről évre itt mutatkoznak be a legújabb hegyi témájú dokumentumfilmek, legyen szó hegyisportokról, felfedezésről, kalandról vagy éppen hegyi kultúrákról és környezetvédelemről.

A legjobb filmek a kanadai fesztivált követően világkörüli turnéra indulnak. Japántól Dél-Afrikáig, a hegymászóktól az egyetemi diákokig évente közel 500 000 néző kíváncsi világszerte az elmúlt év legizgalmasabb hegyifilmjeire.

A budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál idei műsorán 13 film szerepel. Közel 200 percnyi székbe szögező látvány és izgalom a Corvin focipályányi mozivásznán.

 

Ízelítő a Banff 2018 műsorából

Ice Call. Az idei Banff műsor egy pörgős rövidfilmmel indul: a freerider Sam Favret nyomába szegődünk, aki a Mont Blanc szívében fekvő, mitikus Mer de Glace-t veszi célba! Szuper operatőri munka és persze remek sízés a gleccserszakadékok és gleccser-formációk között. Kaland, móka, kacagás egy olyan helyen, amit épeszű ember inkább elkerül – legalábbis síléccel!

 

Ice Call Forrás: Fabian Bodet
Ice Call
Kép forrása: Fabian Bodet

 

Denails Raven. A 2017-es kanadai Banff egyik legtöbb közönségszavazatot kapott filmjében Leighan Falley hegymászó, síző és túravezető hölgy az alaszkai vadonba visz el minket. Ahhoz ugyanis, hogy összeegyeztesse kalandvágyó természetét az anyasággal, meg kell tanulnia repülni.

 

Denails Raven Forrás: Renan Ozturk
Denails Raven
Kép forrása: Renan Ozturk

 

A My Irnik című film a mindennapi élet szépségéhez írt himnusz. Egy férfi beleszeret északba és persze egy nőbe a kanadai sarkvidéken. Az ifjú apuka előtt most nagy feladat áll: át kell adnia fiának mindazt az ősi tudást és örökséget, amit még neki is tanulnia kell.

 

My Irnik Forrás: Francoa Lebeau
My Irnik
Kép forrása: Francoa Lebeau

 

Az Above the Sea-ben a legendás mászó, Chris Sharma visszatér Mallorca szigetére, ahol várja egy érintetlen, meredek sziklafal. Ha túléli infarktus nélkül a sok zuhanást a tengerbe és végre sikerül összeraknia a projektet, akkor nagy valószínűséggel a világ legnehezebb, tengerbe nyúló sziklán végzett szólóját tudhatja majd a magáénak.

 

Above The Sea Forrás: Adam Clark
Above The Sea
Kép forrása: Adam Clark

 

A Tarfala című filmben egy öregember úgy dönt, hogy a mindennapok taposómalmát maga mögött hagyva elvonul messze, északra, a rideg sarki viharok földjére, hogy nyugalmat találjon egy magányos kis hegyi kunyhóban.

 

Tarfala Forrás: Stergard
Tarfala
Kép forrása: Stergard

 

Stumped. Lehet, hogy a félkarú Maureen Beck megcsinálja a sziklafalon azt, amiről a legtöbb egészséges sportoló csak álmodik, de korántsem azért, hogy inspirációt adjon másoknak. A hölgy iszik, káromkodik, miközben a végtelenségig feszíti a korlátait.

 

Stumped Forrás: Cedar Wright
Stumped
Kép forrása: Cedar Wright

 

Vajon miért nincs több nő a kalandsportok világában, legyen szó akár magashegyi sízésről, sziklamászásról vagy vadvízi evezésről? Van! A Where The Wild Things Play-ből megtudhatjuk, hogy hol játszanak ezek a Vadmacskák!

 

Where The Wild Things Play Forrás: Krystle Wright
Where The Wild Things Play
Kép forrása: Krystle Wright

 

A Banff Hegyifilm Fesztivál díjnyertes filmalkotása a „Hegyi Kultúra” kategóriában egy igazi műalkotás. Megkapó történet, gyönyörű operatőri munka, remekül összerakott film. Briliáns és megragadó történet a nepáli kultúráról és egy lenyűgöző élettörténet a Himalája hegyei között élő utolsó „mézvadászról“ a The Last Honey Hunter című filmben.

 

The Last Honey Hunter
The Lat Honey Hunter

 

Néhány percre idén is csatlakozhatunk a Flying Frenchies szokásosan őrült csapatához, most egy szédítően mókás kötéltáncra a Surf the Line című rövidfilmben.

 

Surf the Line Forrás: Hello Emotion
Surf the Line
Kép forrása: Hello Emotion

 

A kanadai filmfesztivál közönségének másik nagy kedvence a hegymászó történelem egyik nagy legendáját bemutató narratív dokumentumfilm volt. Apa Sherpa 21 alkalommal mászta meg a Mount Everestet, mégsem kívánja senkinek ezt a dicsőséget. Gyönyörű képek, elgondolkodtató üzenet és egy lenyűgöző élettörténet. Szívhez szóló, őszinte és aktuális. Magával ragadó képi világ és operatőri munka. A filmkészítőket, a Sherpas Cinema-t több fórumon is a szakma egyik legjobbjának kiáltották ki. Loved By All: The Story of Apa Sherpa, ezt a filmet látni kell!

 

Loved by All Forrás: Paul Rockhart
Loved by All
Kép forrása: Paul Rockhart

 

Hideg, zord, kíméletlen táj, ahol erőtől duzzadó folyók robognak zúgókon és vízeséseken át a tenger felé. Egy csapat francia kajakos Izlandra utazik, hogy választ találjon a kérdésre: „Miért? Mi hajt minket?” A Why egy csodálatos kisfilm, nem csak kajakosoknak! Vicces, félelmetes, van benne egy kis meztelenség és persze csak férfiak szerepelnek benne, a zenéje pedig szuper!

 

Why Forrás: Jeremy Bernard
Why
Kép forrása: Jeremy Bernard

 

Egy gyönyörű rövidfilmben Johanna Nordblad szabadtüdős búvárral merülhetünk 4 percre egy szürreális, mégis megnyugtató környezetbe, a jég alá. A Johanna a hegyifilmek versenyén az elmúlt évben elnyerte a „Legjobb Rövidfilm” címet.

 

Johanna Forrás: Ian Derry
Johanna
Kép forrása: Ian Derry

 

Cedar Wright profi sziklamászó és történetmesélő. Hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy a közönséget megragadó módon mutassa meg a föld felett egyensúlyozó profi sportolókat. Idén a Safety Third című filmjét láthajuk nagyvásznon, amiben a látvány és történet mellett persze most is kiemelt szerepet kap a humor. A legtöbb mászónak a biztonság az első. De Brad Godbright nem olyan, mint a legtöbb mászó. A filmben néhány tegnapi fánkkal a gyomrában, rettegést nem ismerve vág neki félelmetes trad utaknak és izzasztó free szólóknak.

 

Safety Third Forrás: Taylor Keating
Safety Third
Kép forrása: Taylor Keating

 

Ha kíváncsi vagy az év legjobb hegyifilmjeire, idén se hagyd ki a Banff Hegyifilm Fesztivál világkörüli turnéjának budapesti vetítéseit április 11-12-13-án, a Corvin Moziban!

Bővebb információ és jegyvásárlás
 

banff.hu

 

Hirdetés