Szentesi ártér-kör

A Szentesi ártér-kör hossza 12 Km. Az útvonal szintemelkedése 45 m, szintideje 1 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Szentes… Szentes Nemzeti sportváros. A vizek városa. Vízilabda, paprika és humor. Utóbbihoz említenék néhány nevet a teljesség igénye nélkül:Kőhalmi Zoli, Szőke András, Badár Sándor. Ugye ők mindenkinek ismerősek?

És természetesen a kiváló minőségű gyümölcspárlatok sora, ami a jó szentesi lecsó előtt elengedhetetlen az erre járó kedves vendég számára. Világ életemben itt éltem, egészen tavaly októberig, amikor is a fővárosba költöztem. Itt futottam, itt edzettem, ide szeretnélek elkalauzolni benneteket 2 kör erejéig. 

Az útvonal nem túl nehéz, kényelmes tempóban futható. Errefelé nincsenek nagy emelkedők. Bátran ajánlom mindenkinek, futva vagy gyalogosan is nagy élmény.

A Tisza már gyermekkorom óta nagy kedvenc. Második anyukám. A télen megnyugvást adó folyó nyáron vizével hűsít. Az összes szabadidőmet itt töltöttem. Amikor csak lehetett. Gyakorlatilag itt nőttem fel. Kajakoztunk, lengőztünk, a térdig érő vízben fejeltünk, keszeget sütöttünk, ha meg nem, hát csak figyeltük a csajokat a meleg homokban. Este meg indult a horgászat... Nagyszerű természeti adottságokkal rendelkezik a város, ha pedig futásról van szó, itt biztosan mindenki megtalálja a saját kis körét.

 

 

Itiner
1 - Az útvonal a szentesi Széchenyi liget bejáratától indul. Indulás után a kerékpárúton haladunk Csongrád irányába, elhagyjuk a kék-fehér bevásárlóközpontot, áthaladunk két körforgalmon, majd enyhén balra ívelő kanyar után máris a gát tetején találjuk magunkat.

 

ligetkapu ForrĂĄs: Héjja Péter
ligetkapu
Kép forrása: Héjja Péter

 

Galériához klikk a képre! 

2 - Itt balra tartunk, és a gáton haladunk tovább egészen a Tiszasziget nevezetű kis hobbikertes részig. Ez lesz az első lejáró a jobb oldalon. Addig is, ha van merszünk nyugodtan vegyük le a cipőt, zoknit, ezt a részt én mindig mezítláb futom.  

3 - Kanyarodjunk hát le az ártérbe kicsit. Az ártérbe érve kb. 100 méter után egy földút visz jobb oldalon, erre kell tartanunk. 

4 - Innentől nagyon egyszerű a képlet, ezt az utat kell követnünk. És arra figyelni, hogy a folyó mindig bal kézre essen.:) Ez igazából egy quad ösvény, de elég széles ahhoz, hogy ne tudjuk eltéveszteni. És nincs másik út, vagy kereszteződés, ami megtéveszthetne. A quados srácok elmondása alapján egyébként egészen Szegedig megvan ez a csapás, ergo akár meg is lehetne futni egyszer.

 

ösvény ForrĂĄs: Héjja Péter
ösvény
Kép forrása: Héjja Péter

Galériához klikk a képre! 

 

5 - Amikor kiérünk az erdőből, egy kibetonozott lejáróhoz érkezünk. Ezen keresztülvágunk, és a csónakház mellett elhaladva kockakőre vált az út. 

6 - Ezen haladjunk még pár száz métert és egy kereszteződéshez érkezünk. Itt jobbra kell tartanunk, és enyhe emelkedővel a végén vissza is érkeztünk a gát tetejére. Innen már csak az ismerős kerékpárutat kell követnünk, ami visszavisz a liget bejáratáig.

 

Végszó
És ezután jöhet a jól megérdemelt lazulás a brűgölés, ahogy ezt nálunk nevezik. Érzed ahogy öreg futócsontjaidat átjárja a meleg. Csak ülsz a termálvízben, iszogatod a sörödet és pihened a futást.  És mindezt megteheted a lélektani határt jelentő, nagyjából ezer forintos belépőjegy árából. Addig maradsz, ameddig csak akarsz. A medencék nyitottak, télen különösen varázslatos a hely.

Egyébként a szentesi futók baráti köre minden vasárnap reggel 8 órától várja a kedves sporttársakat közös futásra. Indulás a ligetkaputól. Ha nem mertek nekivágni egyedül, ők biztosan nagyon szívesen elkalauzolnak benneteket.

És még egy jó tanács a végére: Mielőtt elindultok azért érdemes az aktuális vízállásjelentést végigolvasni!

Gyertek minél többen, és élvezzétek ezt a nagyszerű várost, minden jóságával együtt! 

 

Az útvonal elkészítését a Suunto Ambit 2 S segítette. 
Bővebb tesztünket az óráról itt olvashatod.

Suunto Ambit
Suunto Ambit

Hirdetés