Tél a Pilisben: Holdvilág-árok (Fuss az erdész szemével)

Tél a Pilisben: Holdvilág-árok (Fuss az erdész szemével)

Simon Ádám
Simon Ádám
A Tél a Pilisben: Holdvilág-árok (Fuss az erdész szemével) hossza 10.5 Km. Az útvonal szintemelkedése 399 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Erdőjáróként akárhogy is figyelünk, sokszor nem látjuk meg azt, amire egy erdész azonnal felfigyel. Tudja mi, miért és mikor történik. A „Fuss az erdész szemével!” kihívás sorozatot azért jött életre, hogy kitágítsa a természetben sportolók látóterét és olyan összefüggéseket és érdekességeket mutasson be, ami mellett amúgy jó eséllyel elfutunk. A program részleteit itt találod...

Tél a Pilisben, Holdvilág-árok

Kiskovácsi-puszta autóbuszállomás mellett található parkolótól indul az útvonal. Ideiglenesen kihelyezett táblák mutatják a helyes irányt, de a letölthető track segítségével könnyen követhető. A környezet csodálatos és ámulatba ejtő, ám helyenként vízfolyásokon, nagyobb sziklákon és meredek lejtőket átszelő, vékony ösvényeken keresztül vezet az út, ezért fokozott figyelmet igényel.

A piros kereszt jelzés mentén követjük a Domini-patakot és körülbelül másfél kilométer után elérkezünk a Holdvilág-árok létrájához, ami egy kis magasba mászással növeli az útvonal izgalmát. Az árok bejárata előtt balra letérhetünk egy kevésbé pulzusemelő kerülőre, így a létrázást ki lehet iktatni az útvonalból.

Tél a Pilisben: Holdvilág-árok (Fuss az erdész szemével)-3
Bármelyik évszakban bámulatos a környezet
Tél a Pilisben: Holdvilág-árok (Fuss az erdész szemével)-3
Forrás: Mozgásvilág.hu

Tovább követjük a piros kereszt jelzést és a 3. kilométer környékén jobbra letérünk a piros négyzet jelölésre, amint a Lajos-forráshoz jutunk.

A Lajos-forrástól a zöld háromszög jelzésen, a Bölcső-hegyen folytatjuk utunkat, majd az 5. kilométer előtt újra a piros kereszt jelzésen találjuk magunkat. Ezen jobbra indulunk tovább, nyugati irányban.

Bő 6,5 kilométer után beleütközünk a piros sáv jelzésbe, amin balra kanyarodunk és a Salabasina-kút, meg a Farkas-gödör érintésével visszatérünk az útvonal elejéhez. Innen már csak 500 méter nagyjából az útvonal vége.

Tél a Pilisben: Holdvilág-árok (Fuss az erdész szemével)-1
Tél a Pilisben: Holdvilág-árok (Fuss az erdész szemével)-1
Forrás: Mozgásvilág.hu

Erdészeti érdekességek az útvonalon

A Holdvilág-árokhoz közeledve jégbezárt csend fogad minket. A meztelen tél zöld ruháját hóbundára cserélte, és a ködlepel alatt a kopasz ágak mind a tavaszt várják. 

Olyan mintha az egész erdő téli álmot aludna. Mi történik ilyenkor a fákkal?

Erdész: Tényleg olyan, mintha megállt volna az élet, de az életfolyamatok nem szűnnek meg teljesen, csak minimálisra csökkennek. Köztudott, hogy a növényeknek többek között napfényre, vízre és melegre van szükségük ahhoz, hogy életbe maradjanak. Télen mindezek korlátozottan állnak a rendelkezésükre, így az evolúció során megtanulták, hogy hogyan alkalmazkodjanak. .

Hogyan csinálják?

Erdész: Az első, ami nagyon szembetűnő, az a lombhullatás. Mivel télen a talaj is megfagy, ezért a lombhullató fák már nem tudnak elegendő vizet felszívni, és az ősz beköszöntével megválnak a leveleiktől, ezzel is minimalizálva a nedvkeringést. A fiatal hajtások befásodnak, a termő- és hajtásrügyeket pikkelylevelek védik egészen tavaszig. Érdekes, hogy a gyökérnövekedés nem áll le télen sem teljesen, csak minimálisra csökken.

És mi a helyzet az örökzöldekkel?

A beszélgetés folytatását

Hirdetés