Szentes - Körös-torok

A Szentes - Körös-torok hossza 22 Km. Az útvonal szintemelkedése 71 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Szentes… Szentes Nemzeti sportváros. A vizek városa. Vízilabda, paprika és humor. Utóbbihoz említenék néhány nevet a teljesség igénye nélkül:Kőhalmi Zoli, Szőke András, Badár Sándor. Ugye ők mindenkinek ismerősek?

És természetesen a kiváló minőségű gyümölcspárlatok sora, ami a jó szentesi lecsó előtt elengedhetetlen az erre járó kedves vendég számára. Világ életemben itt éltem, egészen tavaly októberig, amikor is a fővárosba költöztem. Itt futottam, itt edzettem, ide szeretnélek elkalauzolni benneteket 2 kör erejéig. 

Az útvonal nem túl nehéz, kényelmes tempóban futható. Errefelé nincsenek nagy emelkedők. Bátran ajánlom mindenkinek, futva vagy gyalogosan is nagy élmény.

A Tisza már gyermekkorom óta nagy kedvenc. Második anyukám. A télen megnyugvást adó folyó nyáron vizével hűsít. Az összes szabadidőmet itt töltöttem. Amikor csak lehetett. Gyakorlatilag itt nőttem fel. Kajakoztunk, lengőztünk, a térdig érő vízben fejeltünk, keszeget sütöttünk, ha meg nem, hát csak figyeltük a csajokat a meleg homokban. Este meg indult a horgászat... Nagyszerű természeti adottságokkal rendelkezik a város, ha pedig futásról van szó, itt biztosan mindenki megtalálja a saját kis körét.

 

 

Itiner
1 - 
Indulás a ligetkaputól, ki a Tiszáig. A gát tetején a másik körrel ellentétben azonban jobbra tartunk, a kerékpárúton haladunk egészen a főútig.

2- A főutat elérve balra fordulunk, és átmegyünk a hídon. Mivel ez egy főútvonal, és nincs külön sáv a kerékpárosoknak, nagyon óvatosan, körültekintően haladjatok ezen a szakaszon, ajánlom, a fülest vegyétek ki kicsit!  Ha nem túlsürgős az utatok álljatok meg egy pillanatra a folyó felett. Ez mindig gyönyörű.

3 - Ha átértünk a túlpartra, jobbra tartunk és a kerékpárutat követve futhatunk egészen a Körös-torokig. 

 

kerékpárút ForrĂĄs: Héjja Péter
kerékpárút
Kép forrása: Héjja Péter

 

Galériához klikk a képre! 

4 - Itt térjünk le jobbra, és máris az üdülőterületen vagyunk. Nagyon szép hely ez. A két folyó találkozásánál természetes módon kialakult több száz méteres homokföveny sok turistát vonz évről évre. Ha van kedvetek, itt kifújhatjátok magatokat. A büfék kínálatából frissíthettek, vagy csobbanhattok a habokban is. Egyébként a lejáró aljában van egy ártézi kút, ami télen-nyáron üzemel.

5 - Haladjunk tovább a sétányon a folyó partján. A sétány végénél jobbra tartva visszaérkezünk a gáthoz. Ezen haladunk a főútig, vissza a szentesi oldalra a hídon át. A híd után jobbra fordulva a már megszokott módon hazafuthatnánk, de mi bizony nem így cselekszünk... Ugyanis mi nagyon szeretnénk, megnézni vajon mi lehet az ártérben?

6 - Ezért a híd után balra fordulunk.

7 - A gát tetején a földúton haladunk, amíg meg nem pillantunk egy aszfaltos utat ami élesen balra tart, egyenesen be az erdőbe...

8 - Ez az utacska átvezet a híd alatt, majd az aszfalt földútra vált. Szépen kanyarog az erdőben, a Tisza mellett, (ami nekünk most jobb kézre esik) majd egy idő után megérkezünk a szentesi tiszai strandhoz. Itt is van ártézi kút, nyugodtan fújjatok kicsit.

 

Ilyen kis „égig érő házakkal” védekezünk a nagy víz ellen ForrĂĄs: Héjja Péter
Ilyen kis „égig érő házakkal” védekezünk a nagy víz ellen
Kép forrása: Héjja Péter

 

Galériához klikk a képre!  

9 - Ha áthaladtatok a lábas házakból álló nyaralóterületen, balra tartva rátaláltok majd arra a betonútra ami kivezet minket egészen a gátig.

10 - A beton átvált kockakőbe, és a kereszteződésben balra irányulva már fent is vagytok a gát tetején. Innen jobbra tartva a kerékpárúton haladva visszaérkezhettek a ligetig.

 

Végszó
És ezután jöhet a jól megérdemelt lazulás a brűgölés, ahogy ezt nálunk nevezik. Érzed ahogy öreg futócsontjaidat átjárja a meleg. Csak ülsz a termálvízben, iszogatod a sörödet és pihened a futást.  És mindezt megteheted a lélektani határt jelentő, nagyjából ezer forintos belépőjegy árából. Addig maradsz, ameddig csak akarsz. A medencék nyitottak, télen különösen varázslatos a hely.

Egyébként a szentesi futók baráti köre minden vasárnap reggel 8 órától várja a kedves sporttársakat közös futásra. Indulás a ligetkaputól. Ha nem mertek nekivágni egyedül, ők biztosan nagyon szívesen elkalauzolnak benneteket.

És még egy jó tanács a végére: Mielőtt elindultok azért érdemes az aktuális vízállásjelentést végigolvasni!

Gyertek minél többen, és élvezzétek ezt a nagyszerű várost, minden jóságával együtt! 

 

Az útvonal elkészítését a Suunto Ambit 2 S segítette. 
Bővebb tesztünket az óráról itt olvashatod.

Suunto Ambit
Suunto Ambit

Hirdetés
Hirdetés