Téli Mátra teljesítve - avagy vaddisznó tanoncok előnyben!

Téli Mátra teljesítve - avagy vaddisznó tanoncok előnyben!

Mozgásvilág
Mozgásvilág
2016/02/01
Az időjárás rendszerint megviccel minket a Téli Mátrán, idén a túra meglehetősen felázott tereppel várta a több, mint 4000 mindenre elszánt résztvevőt.
Hirdetés

A Téli Mátra teljesítménytúra az örök klasszikusok közé tartozik, ezért nem múlhat el nálunk sem év anélkül, hogy valamelyik távon el ne indulnánk. Idén hivatalosan kicsivel több, mint 4000(!) induló képviseltette magát, ami már önmagában is egy gigantikus szám. Főleg ha csak a regisztráltakra gondolunk, ennél még lehettünk jóval többen is azokkal együtt, akik már nem fértek a keretbe, ennek ellenére mégis eljöttek.

Rajt pillanatok Forrás: www.mozgasvilag.hu
Rajt pillanatok
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu
Galériáért katt a képre!


A reggel a szokásos tülekedéssel telt míg az itinerekhez jutottunk, a parkolási nehézségekről már nem is beszélve. Igazság szerint ezt bele kell kalkulálni mind időben, mind pedig idegrendszerrel egyetemben, nem jó, ha már a túra elején a csúszások miatt szétstresszeljük magunkat.

Igyekeztünk hát mihamarabb túljutni az adminisztráción és mielőbb "pályára" kerülni. Tudtuk jól, hogy mi vár ránk, az előző napi felmelegedések folyamán természetesen sok sárra számítottunk. Öltözködésben sikerült is igazodni a természeti viszonyokhoz, amellett, hogy általánosságban 5-10 cm-es sárban tapostunk, a Gore-Tex-es sportcipő és impregnált kamásli megfelelő választásnak bizonyultak, így az általunk vállalt 25 km-es távot cipőn belül száraz lábbal sikerült átvészelnünk. Ruházatnak alapjaiban téli futóruházatot választottunk, viszonylag kicsi hátizsákkal és réteges aláöltözőkkel.

Mindenki ismeri azt az érzést, amikor egy hasonló túrával áll szemben és igyekszik a ruhák tisztaságát a végletekig megőrizni.. Nos, az elején még kutató szemekkel kerestük, hogy hol vannak szárazabb felületek, ahova léphetünk, de aztán egy-két bokáig süppedés után beláttuk, hogy a cipő és nadrág tisztánmaradásáért teljesen felesleges küzdenünk. Valahol ez megkönnyebbülés is volt, felhagytunk hát a zergeként való szökdeléssel. Ahogy a sár körbefogta a lábunkat, rájöttünk, hogy csak egy darabig csúszik, aztán a mélyebb rétegek egész jól megfogják a cipőt.

Ezt kihasználva egész biztonságos volt a haladás, ugyanis még futás közben is hasonlóan viselkedett a talaj a talpunk alatt. Szóval annyira mégsem volt indokolt az óvatoskodás, de persze mi is tudjuk, hogy valahogy mindenki viszolyog a sárba lépéstől és agyag túrástól, de ez alkalommal ez volt a bevált recept!

A túra alatt töbször is jeges-csúszós átfolyással kellett számolni Forrás: www.mozgasvilag.hu
A túra alatt töbször is jeges-csúszós átfolyással kellett számolni
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!


Sajnos volt néhány szerencsétlenül járt túratársunk is az út folyamán, úgy tudjuk többeknek törésük/zúzódásuk lett egy-egy kicsúszás miatt, reméljük ők azóta már jobban vannak. Igyekeztünk a lassabban haladókat óvatosan kerülgetni és nem balesetbe sodorni őket, bár így utólag mi is hallottuk, hogy itt-ott a túrázók és a futók között volt némi összezördülés. Ennek ellenére úgy láttuk, hogy az esetek többségében mindenki segített a másiknak ahol tudott, amire néhány rázósabb szakaszon szükség is volt.

A Téli Mátra minden évben egy élmény, ugyanis sohasem tudhatjuk előre milyen lesz az időjárás, persze már minket is ért menet közben meglepetés, amire nem lehet 100%-ban előre felkészülni. Tapasztalatgyűjtésre mindenképpen kiváló lehetőség!

Hirdetés